Παρεμβάσεις διαμαρτυρίας στο Μαραθώνιο και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για την υποκρισία του Ανδρέα Κουρή να τρέξει “για τον πόνο του άλλου”

ΓΧΣ διαμαρτυριαΕνάντια στην υποκρισία και τη διπροσωπία του Ανδρέα Κουρή που πρόβαλλε τη συμμετοχή της ομάδας του MADστον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με κεντρικό σύνθημα «Τρέχουμε μαζί για τον πόνο του άλλου», αλλά και καταγγέλλοντας την «πλάτη» που του έβαλε η διοίκηση του ελληνικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης δηλώνοντας αναρμοδιότητα για το ζήτημα και νίπτοντας τα χέρια της ως Πόντιος Πιλάτος, πραγματοποιήσαμε δυο παρεμβάσεις μέσα στο τριήμερο που πέρασε με τη συμμετοχή αλληλέγγυων.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου βρεθήκαμε με δύο πανό, τρικάκια και  μοίρασμα της σχετικής καταγγελίας  μπροστά στα Προπύλαια στην οδό Πανεπιστημίου απ’ όπου πέρασαν οι δρομείς των 5 και 10 χιλιομέτρων. «Κουρή δώσε μας τώρα αυτά που μας χρωστάς, να φαίνεσαι φιλάνθρωπος στο Μαραθώνιο πας», «Κουρή είναι ξεφτίλα, ξεφτίλα και ντροπή, χρωστάς σε εργαζόμενους σε λεν κι ανθρωπιστή», «Το MADέχεις βιτρίνα, κάνεις τον καναλάρχη με τα δικά μας τα λεφτά με τη δική μας πλάτη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν. Η παρέμβασή μας βρήκε θετική ανταπόκριση από αρκετούς δρομείς που συμμετείχαν, που ξέσπαγαν σε χειροκροτήματα, αντίθετα από την αμηχανία που εκδηλωνόταν από εκείνους που φορούσαν τα κόκκινα μπλουζάκια της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα οποία είχε προστεθεί και το λογότυπο του MAD.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο Μαραθώνιος ήταν διαφορετικός από τους προηγούμενους, αφού, εκτός  της παρέμβασης των απολυμένων των Metropolis, πραγματοποιήθηκαν ακόμη δυο παρεμβάσεις  από εργαζόμενους. Η μία από τα σωματεία των εργαζομένων σε WIND & VODAFONE στους θεατές έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και η άλλη από εργαζόμενους της ΕΡΤ και στα δύο ρεύματα της Μεσογείων μπροστά στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Όμως, και παρ’ όλες τις ατελείωτες ώρες ρεπορτάζ για το Μαραθώνιο που έδωσαν απλόχερα όλα τα μέσα ενημέρωσης με συνεντεύξεις διαφόρων «μαϊντανών» της showbiz και την απροκάλυπτη προβολή των χορηγών, καμιά από τις τρεις παρεμβάσεις των εργαζόμενων δεν έτυχε προβολής, προφανώς για να μη χαλάσει ο… χορός των χορηγών.
Την Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση διαμαρτυρίας και έξω από τα Γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπου και επιδώσαμε γραπτώς το ακόλουθο ψήφισμα:
 Αθήνα, 8/10/2013
 Προς: Tο ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα.
Είμαστε απολυμένοι και απολυμένες της άλλοτε κραταιής αλυσίδας καταστημάτων Metropolis. Εδώ και δύο χρόνια, αγωνιζόμαστε, με κινητοποιήσεις και σε δικαστικό επίπεδο, για την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεων που μας οφείλει και παρακρατά παράνομα ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής. Στον Ανδρέα Κουρή ανήκει και ο όμιλος εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης MAD, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι ομάδα παρουσιαστών του MAD τρέχει με την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας την ερχόμενη Κυριακή 10 Νοεμβρίου, υπό το κεντρικό σύνθημα «Τρέχουμε μαζί για τον πόνο του άλλου». Θεωρήσαμε άκρως υποκριτικό το γεγονός ότι ένας εργοδότης, την ώρα που συνεχίζει και επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αρνούμενος να πληρώσει τις οφειλές του προς τους εργαζόμενους που απέλυσε, συμμετέχει σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός με μια ανθρωπιστική οργάνωση, και μάλιστα «τρέχοντας για τον πόνο του άλλου», όταν σε εμάς έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο.
Θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής προσπαθεί να εξευγενίσει το όνομά του, αλλά και να παραπλανήσει, ζητήσαμε από το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να «παγώσει» τη συμμετοχή της ομάδας του MAD στο Μαραθώνιο μαζί με την ομάδα της οργάνωσης.
Οι υπεύθυνοι του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, δηλώνοντας αναρμοδιότητα και επικαλούμενοι την αποκλειστική ιατρική τους ιδιότητα, ουσιαστικά αρνήθηκαν να το κάνουν.
Ζητάμε από τους διοικούντες του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει εξαθλίωση, να επανεξετάσουν την τακτική τους απέναντι σε ζητήματα που οδηγούν στην εξαθλίωση ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ομάδες, εντοπίζοντας τα αίτια και τους υπαίτιους που την προκαλούν, αφού η καλύτερη θεραπεία παραμένει η πρόληψη. Να υπολογίσουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται μακριά από την έλευση μιας ανθρωπιστικής κρίσης, στα πρώτα θύματα της οποίας θα συμπεριληφθούμε κι εμείς. Επίσης, να ενημερώσουν για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούμε σήμερα εδώ στην Αθήνα την κεντρική διοίκηση της οργάνωσής τους, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί ανάλογες καταστάσεις που πιθανόν θα προκύψουν στο μέλλον, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία, ήδη, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Είμαστε πεπεισμένοι και εμείς και οι αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουμε ότι η υποκρισία – με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκδηλώνεται – δεν συμβαδίζει επ’ ουδενί με τον ανθρωπισμό.
Απολυμένοι/ες των καταστημάτων Metropolis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *