Κοινωφελής Εργασία: Ένα πρόγραμμα για την υπερεκμετάλλευση ανέργων

εργαζόμενοι δήμου Βύρωνααπό την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα λάβαμε το παρακάτω κείμενο του συνάδελφου Χρήστου Παναγιωτόπουλου Εργαζόμενου στον Δήμο Βύρωνα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το οποίο και αναδημοσιεύουμε

Επεξεργάστηκαν ένα πρόγραμμα όπου οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστεί για πέντε μήνες ο άνεργος μοιάζουν με καθεστώς Μεσαίωνα και γαλέρας

 Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου

Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», όπως το ονομάζουν οι φορείς της εξουσίας, είναι μνημονικής έμπνευσης πράξη-σχέδιο για να αντιμετωπίσει, υποτίθεται, τον εφιάλτη της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτοί που επιβάλλουν μια βάρβαρη πολιτική, συγκυβερνήσεις, τρόικα, ΔΝΤ, Ε.Ε., ψηφίζουν νόμους σύμφωνα με τις εντολές του Μνημονίου, καταργούν κάθε έννοια εργατικού δικαίου, επεξεργάστηκαν ένα πρόγραμμα όπου οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστεί για πέντε μήνες ο άνεργος μοιάζουν με καθεστώς Μεσαίωνα και γαλέρας.

Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουν να παραβιάσουν-ξεπεράσουν βασικούς κανόνες εργατικού δικαίου και αστικού δικαίου, υποχρεωτικών εφαρμοστικών νόμων εργατικής νομοθεσίας. Το ονομάζουν πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών, ειδικών συνθηκών και ειδικών διαδικασιών, για να ξεφύγουν από την πάγια εργατική νομοθεσία, τη λογική του δημόσιου και των πάγιων εργατικών δικαιωμάτων που βάζει εμπόδια στην απασχόληση στην εποχή του Μνημονίου, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία των 420 ευρώ για όποιον είναι μέχρι 25 χρόνων και 490 για όποιον είναι πάνω από 26 χρόνων την ονομάζουν κοινωφελή εργασία και τον άνεργο που θα προσληφθεί τον ονομάζουν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» εντάσσεται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών &Αλλων Πόρων και ο ΟΑΕΔ.

Ηδη το πρόγραμμα ξεκίνησε από τους δήμους και τις περιφέρειες για την πρώτη κατηγορία Υ.Ε. εργάτες γενικών καθηκόντων. Για την κατηγορία αυτή κατατεθήκαν 159.000 αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για 10.000 θέσεις που θα απασχοληθούν σε δήμους και περιφέρειες. Θα επακολουθήσουν άλλες 40.000 θέσεις διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων.

Ας δούμε όμως πώς καταπατούνται τα εργατικά δικαιώματα, το κράτος και οι δήμοι γίνονται οι χειρότεροι εργοδότες παραβιάζοντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Και πώς αξιοποιείται η ανεργία από αυτούς που τη δημιούργησαν, ως εφεδρεία για τη μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος.

Οι εργαζόμενοι αυτοί -τους ονομάζουν ωφελουμένους- που θα εργαστούν στο πρόγραμμα, αν και θα προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, δεν έχουν δικαίωμα άδειας, ούτε αναρρωτικής, επιδόματος αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών, προϋπηρεσίας κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από αυτούς που βγάζει βίαια η συγκυβέρνηση στη διαθεσιμότητα–απόλυση, με μισθό πείνας και εξαθλίωσης και αφού τους ξεζουμίσουν θα τους πετάξουν ως αναλώσιμους έπειτα από πέντε μήνες.

Θα πρέπει ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα ασφαλιστούν στα μεικτά ένσημα του ΙΚΑ, άρα απαγορεύεται οι δήμοι-εργοδότες να τους βάλουν να εργαστούν σε εργασίες που είναι βαριές και ανθυγιεινές, όπως π.χ. είναι η καθαριότητα, αφού δεν τους βάζουν βαρέα ένσημα. Το αντικείμενο εργασίας του εργαζομένου θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κατηγορία και την ειδικότητα που έχει προσληφθεί και όχι όπου θέλει ο δήμαρχος ακόμη και εάν το αποδέχεται ο εργαζόμενος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταγγέλλεται στον ΟΑΕΔ και στους συγχρηματοδοτούμενους φορείς.

Ο δήμος παρότι δεν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει όρους υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία τους. Τα σωματεία των εργαζομένων οφείλουν να ενδιαφερθούν για τους εργαζομένους αυτούς και να μην επιτρέψουν να γίνουν βορά υπερεκμετάλλευσης των εργοδοτών.

Το πρόγραμμα αυτό που εισάγει τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης χρειάζεται να ανατραπεί. Να δημιουργηθούν θέσεις σταθερής εργασίας με εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Εργαζόμενοι και άνεργοι να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης μνημονικής πολιτικής και της συγκυβέρνησης.

Να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ασκηθούν πολιτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με μοχλό ανάπτυξης το Δημόσιο. Να μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη για να βρουν οι άνεργοι εργασία και ιδιαίτερα οι νέοι. Να απαγορευτούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να καταργηθεί η διαθεσιμότητα –απόλυση στο Δημόσιο. Να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι απολύθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *