Ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους/βιβλιάριο απορίας

Όταν είσαι επιδοτούμενος άνεργος , το βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ ανανεώνεται για ένα χρόνο ανεξαρτήτως ηλικίας με βεβαίωση που παίρνουμε από τον ΟΑΕΔ  που να λέει τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας, επιπλέον αν δεν είσαι επιδοτούμενος άνεργος αλλά εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ υπάρχει.

α) Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών.

Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές τουλάχιστον δίμηνο

β) Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών. Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε άνεργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί 12 τουλάχιστον μήνες. Επίσης να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού (600) ημέρες εργασίας οι οποίες αυξάνονται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας.

Προσοχή: στις 2 πρώτες ηλικιακές κατηγορίες, το δικαίωμα δεν είναι ανεξάντλητο αλλά ΜΟΝΟ 4 εξάμηνα και μόνο στους άνω των 55 είναι ανεξάντλητο. Ο ΟΑΕΔ βέβαια δεν κρίνει πόσα είναι τα εξάμηνα που ήδη έχει ασφαλιστεί ο άνεργος αλλά μόνο το ΙΚΑ. Ο ΟΑΕΔ εκδίδει σε κάθε περίπτωση τη σχετική βεβαίωση ανεργίας και το ΙΚΑ κοιτάζει αν έχουν εξαντληθεί τα εξάμηνα. Εννοείται πως η ηλικιακή διαφοροποίηση υπάρχει στην περίπτωση της απλής κάρτας (χωρίς επίδομα). Αν υπάρχει επίδομα ανεργίας ισχύει ό,τι και στις περιπτώσεις των κανονικών ένσημων. Για τους ανέργους που έληξε και η νέα ανανέωση που έκαναν μετά τη λήξη της επιδότησης τους, έχουν δικαίωμα  ανανέωσης για 4 εξάμηνα ακόμα όπως περιγράφεται πιο πάνω

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ – ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ

Αν είστε άνεργος και έχει λήξει το βιβλιάριο υγείας του ασφαλιστικού σας φορέα ή απλά δεν είστε ασφαλισμένος, μπορείτε να ζητήσετε την χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας Απόρου. Αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση του βιβλιαρίου είναι η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας όπου διαμένετε. Δεν υπάρχουν προθεσμίες για υποβολή δικαιολογητικών. Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι:

1. Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς) οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, είναι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι, το δε οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ΕΥΡΩ. Στους παραπάνω δικαιούχους της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για 1 έτος.

2. Μετανάστες εργαζόμενοι με άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (υγείας).

Δικαιολογητικά που απαιτούνται:

  1. Αίτηση (δίνεται από την υπηρεσία). Συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα
  2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 (δίνεται από την υπηρεσία). Συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον αιτούντα.
  3. Φωτοτυπία ταυτότητας ή ΕΔΤΟ ή διαβατηρίου. Για τους ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα και κρατούνται φωτοαντίγραφα.
  4. Δύο φωτογραφίες.
  5. Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας: απόδειξη ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΜΒ, συμφωνητικό ενοικίασης ή βεβαίωση δημοτικής αστυνομίας, όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση.
  6. Άδεια διαμονής για τους υπηκόους των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικείο Τμήμα της κατοικίας τους.
  7. Αντίγραφο εντύπων Ε1, Ε2, Ε9 από την εφορία και αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.
  8. Κάρτα ανεργίας
  9. Βεβαίωση ΙΚΑ & ΤΕΒΕ ότι δεν δικαιούνται ασφάλισης.
  10. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.