Τακτικό επίδομα ανεργίας/προθεσμίες/δικαιολογητικά/διάρκεια επιδότησης

Μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και που έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν με ορισμένες προϋποθέσεις να εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας.

Προθεσμία υποβολής αίτησης – έναρξη επιδότησης

Η αίτηση υποβάλλεται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσης στην αρμόδια Υπηρεσία του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Οι περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Προϋποθέσεις

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:

• Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

• Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:
Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το νέο νόμο όπως εμπεριέχονται στην εγκύκλιο B140640/25.10.2012 του ΟΑΕΔ ( για τις 450 μέρες επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια που γράφουμε στην αρχή). Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες. Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Προσοχή: Η διάρκεια της καταβολής του επιδόματος ανεργίας επιμηκύνεται επίσης σε 12 μήνες  

α) για τους άνω των 49 ετών ανέργους, απαιτούνται και 210 ένσημα τουλάχιστον στο 14μηνο (χωρίς τους 2 τελευταίους μήνες), αντί για 250 ένσημα.

β) για όσους έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4050 ημέρες εργασίας. Να σημειωθεί εδώ ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σκόπιμα αποκρύπτουν την επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής όταν καταθέτουμε τα δικαιολογητικά, προκειμένου να μένουν τα χρήματα που δικαιούνται οι άνεργοι στα κρατικά ταμεία. Οι συνάδελφοι που παίρνουν ήδη ταμείο ανεργίας και δεν το γνώριζαν μπορούν να κάνουν αίτηση τροποποίησης και να καταθέσουν για προσμέτρηση τα 4050 ένσημα που χρειάζονται.

05

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.

2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

3. Ατομικό ή Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.

4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.

5. α. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου

β. ταυτότητα ομογενή και διαβατήριο για τους ομογενείς ανέργους

γ. διαβατήριο και ταυτότητα ευρωπαίου πολίτη για τους ανέργους πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης

δ. διαβατήριο και άδεια διαμονής για τους αλλοδαπούς ανέργους

6. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

7. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86, την οποία θα συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

8. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος.

9. Ατομικός αριθμός ΑΜΚΑ (χωρίς τον αριθμό ΑΜΚΑ δεν εκδίδεται κάρτα ανεργίας)

Σημείωση: μόνο για έκδοση κάρτα ανεργίας χρειάζονται τα δικαιολογητικά: 3,4,5,6,9

Για το 4: (αν ο άνεργος δεν είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση από την αρμόδια εφορία που ανήκει όπου θα αναγράφετε το ΑΦΜ του, με την οποία θα βεβαιώνεται η μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το τρέχον έτος)

Σημαντικές σημειώσεις: Κάθε άνεργος επίσης οφείλει να δηλώνει την αναχώρηση  του στο εξωτερικό είτε για λίγο είτε για περισσότερο όπως επίσης και την ασθένεια (εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και πληρωμένη άδεια από το ΙΚΑ), οπότε το ταμείο αναστέλλεται και συνεχίζεται με την επιστροφή από το εξωτερικό ή την λήξη της ασθένειας. Eπίσης οφείλει να δηλώνει την ανάληψη εργασίας μέσα σε 8 ημερολογιακές μέρες από την πρόσληψη του ή και νωρίτερα αν επίκειται πληρωμή. Aν δηλαδή χθες είχαμε πρόσληψη και αύριο είναι ημέρα πληρωμής, σήμερα πρέπει να δηλωθεί η ανάληψη έστω κι αν δεν έχει το έντυπο της πρόσληψης. Διαφορετικά ο πρώην άνεργος-νυν εργαζόμενος κινδυνεύει με διακοπή και όχι αναστολή επιδότησης κάτι που πρακτικά σημαίνει δυσκολία επόμενης επιδότησης. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ 12/3/2012 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥΣ