Ο αγώνας απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα στα ΕΛΤΑ και το σύστημα διαπλοκής κράτους – διοίκησης ΕΛΤΑ – ΠΟΣΤ – Συνδικαλιστικών Παρατάξεων

Από το Δεκέμβρη του 2011 δίνεται ένας σημαντικός αγώνας ενάντια στις εργολαβικές εταιρίες και την ενοικιαζόμενη εργασία μέσα στα ΕΛΤΑ ταχυμεταφορές. Τέσσερις συνάδελφοι αντέδρασαν σε αυτό το καθεστώς και διεκδίκησαν όσα δικαιούνται. Συγκεκριμένα, η εργολαβική SKYCOM ΕΠΕ δε δίνει συμβάσεις εργασίας με αποτέλεσμα αυτές να μετατρέπονται σε ορισμένου χρόνου και δεν αναγνωρίζει τις ειδικότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μισθούς, επιδόματα κτλ. Οι συνάδελφοι δικαιώθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας που τους αναγνώρισε την ειδικότητα και τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τα αφεντικά: διοίκηση ΕΛΤΑ, SKYCOM ΕΠΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (η οποία δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κατέχει ποσοστό μετοχών στις ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, άρα αποτελεί και εργοδότη των εργαζομένων) αντέδρασαν με την προειδοποιητική απόλυση των συναδέλφων ενώ το κλαδικό σωματείο απάντησε στις απολύσεις με 4ωρο αποκλεισμό των ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στο παλιό ΚΔΑ (Λένορμαν και Κωνσταντινουπόλεως) με τη συμμετοχή πολλών εργαζόμενων από την ταχυμεταφορά ταχυδρόμηση και αλληλέγγυων από τις λαϊκές συνελεύσεις Περιστερίου, Κολωνού, εργατικών συλλογικοτήτων μαζί και του σχήματος άνεργοι-άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε 2 μέρες μετά τον αποκλεισμό στη Λένορμαν, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, τα μέλη του κλαδικού σωματείου στην ταχυδρόμηση ταχυμεταφορά, αλληλέγγυα σωματεία και η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν μπροστά σε αστυνομική δύναμη του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής έξω από την Onex Hellenic. 

Σε ερώτηση του σωματείου προς τον υποδιοικητή του τμήματος, ποιοι ενημέρωσαν ότι θα γινόταν παρέμβαση του σωματείου, ανέφερε ότι είχαν σήμα από την ΓΑΔΑ, ενώ λίγο αργότερα και αφού είχε λήξει η συνάντηση των εργαζομένων, των σωματείων που παρευρίσκονταν εκεί και της εργοδοσίας, ο υποδιοικητής τoυ Α.Τ. Αγίας παρασκευής ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι, μετά από επικοινωνία με την εταιρεία, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κλείνει την εργάσιμη μέρα και αν θέλουν οι απολυόμενοι να πάνε πάνω και να πάρουν την αποζημίωση τους.

Η αστυνομία  λειτούργησε ως ιδιωτική φρουρά της εργολαβικής εταιρίας, όπως είναι ο ρόλος της δηλαδή, ως υπερασπιστής των συμφερόντων των αφεντικών, ενώ δήλωσε ευθαρσώς ότι το σωματείο και τα μέλη του παρακολουθούνται από τη ΓΑΔΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι και στη μητρική εταιρεία -τα ΕΛΤΑ-  το Νοέμβρη του 2011 η εν λόγω εργολαβική εταιρία απασχολούσε εργαζόμενους ως ταχυδρόμους – διανομείς, οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους τη μέρα της απόλυσης τους.

Οι εργαζόμενοι εκεί μετά από εργασία μόλις 10 ημερών απολύθηκαν ύστερα από επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για παράνομες προσλήψεις εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Προφανώς η επερώτηση έγινε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, οι οποίες ανιχνεύονται και στις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων μέσα στα ΕΛΤΑ

Και λίγα λόγια για τη SKYCOM ΕΠΕ από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος στο διαδίκτυο.

Η SKYCOM ΕΠΕ είναι θυγατρική της πολυεθνικής Οnex Hellenic η οποία είναι χρηματοδότης της ΜΚΟ του διευθυντή marketing – πωλήσεων των ταχυμεταφορών EΛTA. Επίσης φέρεται ως εργολάβος μεγάλων συμβολαίων με το ελληνικό κράτος όπως πχ συμβολαίων 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) για τη συναρμολόγηση συγκροτημάτων μεταγωγικών αεροσκαφών C 130j καθώς και μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ είναι προμηθευτής συστημάτων ασφαλείας λιμενικού, στρατού και αστυνομίας (σύστημα «ASPIS» 4AI systems, συστήματος GEMINITM).

Στο παρελθόν είχε κάνει και πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε συνεργασία με τον ισπανικά ναυπηγεία της  navantia και την εφοπλιστική εταιρεία “IΟΝΙΑΝ  MANAGEMENT I.N.C” με εμπνευστές του όλου σχεδιασμού να θεωρείται η αμερικανική εταιρία  Lockheed Martin.

Με το σύντομο αυτό βιογραφικό δεν είναι καθόλου περίεργο που το Yπουργείο εργασίας  υποβαθμίζει τις καταγγελίες του κλαδικού σωματείου και στέλνει την υπόθεση σε τοπική επιθεώρηση εργασίας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *