ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σωματείων για την παρέμβαση της Τρίτης 26/8 στην επιθεώρηση εργασίας Αθήνας για την προσφυγή συναδέλφου που εργάζεται στο ΕΤΕΑ

Δελτίο Τύπου Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και Σύλλογου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Αυγούστου η παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας Αθήνας μετά την προσφυγή συναδέλφου που εργάζεται στο ΕΤΕΑ για τις καθυστερήσεις εξόφλησης δεδουλευμένων και την αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης του ΕΤΕΑ στους εργαζόμενους που απασχολούνται εκεί με 5μηνα κοινωφελούς.

Στην κινητοποίηση που καλέστηκε απο την συλλογικότητα “άνεργοι-άνεργες στις γειτονιές της Αθήνας”, συμμετείχαν και εκπρόσωποι απο πρωτοβάθμια σωματεία και επιτροπών γειτονιών. Η στάση της διοίκησης του ΕΤΕΑ, διαμέσου της δικηγόρου που την εκπροσώπησε, ήταν ενδεικτική των καταγγελιών που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα γύρω απο την κατάσταση που επικρατεί στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Αρνήθηκε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις δεδουλευμένων και την μη ύπαρξη συμβάσεων εργασίας λέγοντας πως υπεύθυνος για αυτό είναι ο ΟΑΕΔ, παρόλο που η εξόφληση των μισθών των συναδέλφων έγινε αφού προηγήθηκε η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.

Στο ζήτημα της αυταρχικής συμπεριφοράς του διοικητή του ταμείου που απαίτησε αύξηση της παραγωγικότητας δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε όποιον δεν μπορεί να ανταποκριθεί και απέλυσε προφορικά συνάδελφο που διαμαρτυρήθηκε για όλα τα παραπάνω, αρνήθηκε να πάρει θέση ισχυριζόμενη πως απο τη στιγμή που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η απόλυση δεν υφίσταται και ζήτημα.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η νωθρή στάση της διεύθυνσης της Επιθεώρησης που και σε ανάλογες περιπτώσεις προσφυγής απο εργαζόμενους σε τέτοια προγράμματα αρνείται να παραλάβει τα αιτήματα, αποδεικνύοντας πως είναι κατεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης να μην αναγνωρίζονται ως εργατικές διαφορές τα ζητήματα αυτά. Αντίθετα όπως έδειξε και η παρουσία της αστυνομίας έξω απο το κτίριο της Επιθεώρησης που προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο των εκπροσώπων σωματείων και των συλλογικοτήτων ο στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να τους αποτρέψουν απο το να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους .

Καλούμε για το επόμενο διάστημα όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να εντάξουν όλους τους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα ως μέλη τους, να ενοποιήσουμε την πάλη μας απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται απο την κυβέρνηση, την εργοδοσία και την ΕΕ να μας διασπάσουν σε μόνιμους-έκτακτους, 8ωρους-4ωρους, εργαζόμενους-ωφελούμενους και να μπορέσουν πιο εύκολα να εφαρμόσουν τις αντεργατικές πολιτικές τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν στα προγράμματα αυτά να απευθύνονται στο σωματείο για κάθε ζήτημα που προκύπτει στο χώρο εργασίας. Απαιτούμε απο το υπουργείο Εργασίας να σταματήσει το καθεστώς εξαίρεσης απο το εργατικό δίκαιο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα προγράμματα αυτά.

Άμεσα θα πρέπει να οργανωθεί σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων με στόχο την διοργάνωση κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην κοροιδία της κοινωφελούς εργασίας και όλων των υπολοίπων προγραμμάτων που προωθούνται για να γενικεύσουν σταδιακά ένα καθεστώς μισοεργασίας – μισοανεργίας σε ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων, μέσα από την ανακύκλωση των άνεργων σε θέσεις προσωρινής ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας ή κατάρτισης. Ενα βασικό πλαίσιο διεκδίκησης για εμάς είναι:

  • Καμία καθυστέρηση στους μισθούς/άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Άμεση κατάργηση των προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανονικές προσλήψεις και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, που να καλύπτει τις ανάγκες μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *