Επίδομα διαθεσιμότητας/Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη

ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Όταν κάποιος τεθεί σε διαθεσιμότητα ο ΟΑΕΔ του καταβάλλει κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των 2 τελευταίων μηνών, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όχι όμως για περισσότερο από τρεις μήνες σε κάθε έτος.

ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΛΟΓΩ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Δικαιούχοι των παροχών είναι οι εργαζόμενοι:

1. επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση.

2. είτε διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και λόγω ανεπάρκειας ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κίνησης διαδικασίας πτώχευσης.

3. επιχείρηση σε εκκαθάριση.

4. επιχείρηση της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.

Προθεσμίες: Το δικαίωμα για πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών εργαζόμενου ασκείται με έγγραφη αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα 6μηνο από την ημερομηνία που η επιχείρηση κηρύχθηκε σε πτώχευση, εκκαθάριση, ανάκληση άδειας. Μετά το δικαίωμα χάνεται.

Δικαιολογητικά:

1. βεβαίωση πτώχευσης , βεβαίωση του οικείου εκκαθαριστή από τον οποίο προκύπτει το ύψος τον ανεξόφλητων αποδοχών.

2. ασφαλιστικά βιβλιάρια της περιόδου απασχόλησης στην επιχείρηση.

3. υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599|86 για το ύψος ανεξόφλητων αποδοχών

2 απαντήσεις στο “Επίδομα διαθεσιμότητας/Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη”

  1. ερωτηση : δουλέψαμε στη περιφερεια αττικης 30 ατομα με ιδοχ 2 μηνες δεν μας πληρωσε κανουμε δικαστηριο 29 σεπτεμβρη 2014 ….ως μη πληρωτεοι δικαιουμαστε κατι από τον οαεδ?λόγω του οτι δεν μας πληρωσαν???? αν μπορειτε στειλετε και στο εμαιλ για να μη το χασω ,ευχαριστω.

    1. ως εργαζομενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που έληξαν (φανταζομαστε) δικαιούστε ότι προβλέπεται από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Από τον ΟΑΕΔ κατι παραπάνω οχι. Επειδή η περιφερεια αττικής ειναι αφερρέγγυα σε σχεση με τις υποχρεώσεις που έχει προς εσας από ότι βλέπεις σε αυτη τη σελίδα ειναι επιχειρηση υπό εκκαθάριση ή κυρήχθηκε σε πτώχευση;
      Η διαδικασία φυσικά των δικαστηρίων είναι τελείως διαφορετική. Εκεί μπορείς να ζητήσεις ότι νομίζεις. Τόκους υπερημερίας πχ, αλλά φανταζόμαστε όλα αυτά θα τα έχετε συζητήσει με τον δικηγόρο σας

Τα σχόλια είναι κλειστά.