ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ

ΜΜΜφυλλάδιο που εκδόθηκε σε 5.000 αντίτυπα και μοιράστηκε σε παρεμβάσεις σε ΟΑΕΔ και συγκοινωνιακούς κόμβους

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ σε pdf

Γιατί Ελεύθερη Μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

  • Γιατί είμαστε άνεργοι/ες και δε φταίμε εμείς γι’ αυτό.
  • Γιατί όταν είσαι άνεργος/η και πηγαίνεις σε συνεντεύξεις για δουλεία από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη δε γίνεται να πληρώνεις 1,40 ευρώ για κάθε σου μετακίνηση.
  • Γιατί οι μισθοί/συντάξεις μειώνονται και τα επιδόματα καταργούνται.
  • Γιατί όταν παίρνεις το βασικό μισθό, αν βέβαια το αφεντικό σε πληρώνει, μετράς  και το τελευταίο λεπτό προκειμένου να τα βγάλεις πέρα.
  • Γιατί η υπηρεσία που παρέχουν τα ΜΜΜ είναι κοινωνικό αγαθό όπως η Υγεία και η Παιδεία. Η Μετακίνηση, το να πας στη δουλεία σου, στο νοσοκομείο όταν χρειάζεται, να επισκεφτείς φίλους και συγγενείς ή το να πας στη σχολή σου είναι μία βασική καθημερινή ανάγκη.

Μα κανείς να μην πληρώνει εισιτήριο;

Τα ΜΜΜ τα χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά μετανάστες, άνεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, με λίγα λόγια οι μη έχοντες, όσοι είναι στον πάτο του βαρελιού. Οπότε ναι, κανένας επιβάτης δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει εισιτήριο.

Και   πώς   θα   χρηματοδοτούνται   τα   ΜΜΜ   ώστε   να   καλύπτεται   το  κόστος λειτουργίας τους και τα όποια ελλείμματα;

Ο ΟΑΣΑ χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση κατά συνέπεια από όλους εμάς   (εργαζόμενους,  ανέργους   και   συνταξιούχους)   μέσω   των   άμεσων και έμμεσων φόρων και κάθε λογής τελών που καταλήγουν στα κρατικά ταμεία και έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό.

Όσο για τα ελλείμματα στο τομέα των συγκοινωνιών, δε φταίνε ούτε οι μισθοί των εργαζομένων, ούτε οι «χαμηλές τιμές των εισιτηρίων» ούτε η «λαθρεπιβίβαση». Είναι αποτέλεσμα των οικονομικών σκανδάλων (μίζες, προμήθειες) και των κυβερνητικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να αλλάξουν.

Μήπως η μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση;

Η ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ θα οδηγήσει σε χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες   (π.χ.   αραιότερα   δρομολόγια,   κακή   συντήρηση   των   συρμών, κατάργηση δρομολογίων και γραμμών). Σε μείωση του προσωπικού και των   μισθών   με   παράλληλη   εντατικοποίηση   της   εργασίας.   Όσοι   έζησαν την προηγούμενη ιδιωτικοποίηση των λεωφορείων το 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμούνται το χάος που επακολούθησε. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να ελέγχονται από την κοινωνία και όχι από τους ιδιώτες που σκέφτονται αποκλειστικά το κέρδος.

Σήμερα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κατ’ επίφαση μόνο δημόσια αφού στην ουσία τα διαχειρίζεται το κράτος, που τα αντιμετωπίζει ως περιουσιακό στοιχείο προς εκποίηση και (ειδικά παλιότερα) ως πεδίο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και βολέματος ημετέρων.

Τα ΜΜΜ πρέπει να είναι κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων. Εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και επιβάτες είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίζουμε για το αν θα υπάρχει αντίτιμο, ποιο θα είναι αυτό και πώς θα επιμερίζεται. Εμείς είμαστε οι καταλληλότεροι να σχεδιάσουμε τι είδους συγκοινωνίες θέλουμε, όχι σύμφωνα με οικονομίστικα κριτήρια αλλά με βάση τη διασφάλιση της σύνδεσης των δήμων και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Όπως η Παιδεία και η Υγεία,η Μετακίνηση αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Η χρήση των κοινωνικών αγαθών πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους μας.

Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να χτυπάμε εισιτήριο!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ!

Tο να επιβιβάζομαι στα ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο ή το να παραχωρώ/αποδέχομαι επικυρωμένο εισιτήριο ΔΕΝ είναι ποινικά αδικήματα.

Οι πρακτικές της μη επικύρωσης εισιτηρίου ή της παραχώρησης και αποδοχής επικυρωμένου γίνονται γιατί πλέον πολλοί από εμάς (τους επιβάτες) δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε εισιτήριο σε κάθε με-τακίνησή μας. Γίνονται, επίσης, ως ένδειξη αντίστασης και διαμαρτυρίας στην επιβολή αυξήσεων σε κοινωνικά αγαθά σε περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με μοναδικό στόχο την επιπλέον αύξηση του κέρδους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Η παραχώρηση εισιτηρίου, συγκεκριμένα, είναι αλληλεγγύη στην πράξη, προς αυτούς που είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση. Το να δίνουμε το εισιτήριό μας όταν δεν το χρειαζόμαστε πια είναι δείγμα συμπαράστασης, κατανόησης, ανθρωπιάς και προσφοράς. Ωστόσο, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η κινηματική και ανθρώπινηπράξη ο ΟΑΣΑ έσπευσε να ενημερώσει- τρομοκρατήσει το επιβατικό κοινό ότι «η παραχώρηση και αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου καθώς και η προτροπή παραχώρησης απαγορεύεται και τιμωρείται από το Νόμο σύμφωνα με τα αρ.186 παρ2 και 392 Π.Κ».

Τα αρ.186 παρ2 και 392 Π.Κ, που αφορούν στην προτροπή, παραχώρηση και αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου, συνυπήρχαν με το αρ.391Π.Κ περί της δόλιας αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου το οποίο όμως καταργήθηκε. Συγκεκριμένα, στο αρ1 παρ12β Ν2207/1994 ο νομοθέτης αναφέρει ότι: το αρ.391 καταργείται διότι δεν είναι σκόπιμη η ποινική πρόβλεψη για την αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου, αφού μάλιστα για τις περισσότερες περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις, ικανές να αποτρέψουν την παράνομη συμπεριφορά του επιβάτη. Είναι σαφές ότι ο νομοθέτης αποποινικοποιεί τη δόλια   αποφυγή   πληρωμής   εισιτηρίου   αρκούμενος   στις   διοικητικές,   μόνο, κυρώσεις. Κατ’ επέκταση το να προτρέπεις κάποιον/α να σου δώσει το εισιτήριό του/της, το να παραχωρείς ή να αποδέχεσαι επικυρωμένο εισιτήριο δεν είναι ποινικά αδικήματα.

Επειδή όμως, όποιος έχεις το μαχαίρι και την πίτα κόβει και μοιράζει όπως θέλει ας εξετάσουμε και την περίπτωση όπου η αντίθετη νομική άποψη θεωρηθεί βάσιμη και οι παραπάνω πρακτικές θεωρηθούν ποινικά αδικήματα. Τότε πρέπει να ξέρουμε ότι διώκονται κατ’ έγκλιση, πρέπει δηλαδή πρώτα να κατατεθεί μήνυση και δεν επιτρέπεται η σύλληψη του επιβάτη από τους αστυνομικούς πριν την υποβολή της. Ο ελεγκτής δεν μπορεί να καταθέσει μήνυση αν δεν πάρει πρώτα ειδική εξουσιοδότηση από τους αρμόδιους του ΟΑΣΑ. Στην εξουσιοδότηση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του επιβάτη. Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι αδύνατο να κατέχει ο ελεγκτής αυτή την εξουσιοδότηση ακριβώς τη χρονική στιγμή που γίνεται η υποτιθέμενη παράβαση. Μετά τη λήξη του συμβάντος ο ελεγκτής δε θα μπορεί να αποδείξει τίποτα.

Το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει κατατεθεί μήνυση σε κάποιον/α που δεν έχει εισιτήριο, αλλά έχουν επιβληθεί μόνο τα γνωστά πρόστιμα, καθώς και το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει κατατεθεί μήνυση σε κάποιον/α που παραχωρεί   ή   αποδέχεται   επικυρωμένο   εισιτήριο,   αλλά   έχουν   γίνει   μόνο προφορικές παρατηρήσεις αποδεικνύει στην πράξη ότι η διοίκηση του ΟΑΣΑ γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για ποινικά αδικήματα.

Η ελεύθερη μετακίνηση,η παραχώρηση και αποδοχή εισιτηρίου είναι πρακτικές κοινωνικής άμυνας που πρέπει να τις εφαρμόζουμε και να τις υπερασπιζόμαστε  συλλογικά!!!

Την ερμηνεία των νόμων καθώς και όλες τις νομικές πληροφορίες τις πήραμε από το σχετικό κείμενο που εξέδωσε η Νομική Αλληλεγγύη Δικηγόρων Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχύσει το κίνημα επιβατών Θεσσαλονίκης. (http://epibates-thess.blogspot.gr/2011/02/blog-post_05.html)

Τι κάνω στον έλεγχο χωρίς εισιτήριο.

(Όλα τα παρακάτω ισχύουν τόσο σε λεωφορεία όσο και σε τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό, προαστιακό και σε όλες τις γραμμές του Μετρό.)

 1. Αν εμφανιστεί ελεγκτής είσαι υποχρεωμένος/η να του δώσεις προφορικά τα στοιχεία σου. Αν δε θέλεις να δείξεις την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου στον ελεγκτή (για επιβεβαίωση των στοιχείων που έδωσες προφορικά) είναι νόμιμο δικαίωμά σου και δε διαπράττεις κανένα ποινικό αδίκημα. Οι ελεγκτές δεν είναι υπάλληλοι κατά την έννοια του  αρ.13   του   Ποινικού   Κώδικα,   δηλαδή   δεν   ασκούν   δημόσια   εξουσία. Κατ’ επέκταση, δεν έχουν δικαίωμα να σε ανακρίνουν, να διασταυρώσουν και ταυτοποιήσουν τα στοιχεία που τους έδωσες προφορικά, να κρατήσουν   την   ταυτότητα   ή   το   διαβατήριό   σου,   ούτε,   φυσικά,   να   σε συλλάβουν.

2. Ούτε ο ελεγκτής, ούτε ο οδηγός, ούτε οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει το δικαίωμα να σε κρατήσει – περιορίσει εντός και εκτός του λεωφορείου (αρ.325 του Π.Κ ). Δηλώνεις ρητά ότι δε θέλεις να παραμείνεις στο λεωφορείο και ζητάς από τον οδηγό και τους ελεγκτές να σε αφήσουν να κατέβεις στην επόμενη στάση.

3. Αν   με   οποιοδήποτε   τρόπο   περιορίσουν   την   έξοδό   σου   διαπράττουν αυτόφωρο   πλημμέλημα   εις   βάρος   σου.   Κρατάς   τα   στοιχεία   τους   και καλείς το 100. Τα στοιχεία του ελεγκτή αναγράφονται στην υπηρεσιακή του ταυτότητα  που είναι υποχρεωμένος να φέρει σε εμφανές σημείο. Για τα στοιχεία του οδηγού κρατάς τον αριθμό του λεωφορείου   που   βρίσκεται   κολλημένος   στο   παρμπρίζ δεξιά του οδηγού. Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να καταθέσεις μήνυση. Αντίθετα οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι   να   συντάξουν   έκθεση   σύλληψης και βεβαίωσης του αδικήματος καθώς η παράνομη   κατακράτηση   διώκεται   αυτεπάγγελτα.   Αν   οι  αστυνομικοί   παραβιάσουν- αμελήσουν το καθήκον τους θα πρέπει να τους αναφέρεις. Θυμήσου ότι η εξύβριση, η απειλή, και η απλή σωματική βλάβη είναι αυτόφωρα πλημμελήμα τα και αυτό ισχύει τόσο για τον επιβάτη όσο και για τον ελεγκτή.

4. Έστω ότι δε σε εμποδίζει   κανείς  και   κατεβαίνεις από το λεωφορείο μαζί με τους ελεγκτές:   σε   καμία   περίπτωση   δεν   τους   αφήνεις   να   σε   οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού θέλουν. Η    κατακράτησή σου είναι παράνομη ακόμα και εκτός λεωφορείου. Το πιο πιθανό είναι ότι οι ελεγκτές θα έχουν καλέσει ήδη την αστυνομία. Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να περιμένεις την άφιξή της καθώς δεν έχεις διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα.

5. Αν εμφανιστεί η αστυνομία και σου ζητήσουν τα στοιχεία σου είσαι υπο χρεωμένος να τα δώσεις.

(Αν ο ελεγκτής έχει δικαίωμα να καλέσει την αστυνομία για ταυτοποίηση, από τη στιγμή που έχεις δώσει τα στοιχεία σου προφορικά, και αν η αστυνομία   δικαιούται   να   δίνει   τα   στοιχεία   σου,   που   είναι   προσωπικά δεδομένα,   στον   ελεγκτή,   νομικά   είναι   γκρίζες   ζώνες   και   τίθενται   υπό αμφισβήτηση.)

6. Όταν συνταχθεί πρόστιμο θα σου ζητηθεί να το υπογράψεις. Μην ξεχάσεις πριν την υπογραφή σου να γράψεις «με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου» .

7. Μην πληρώσεις το πρόστιμο επιτόπου, ακόμα και αν έχεις τα χρήματα. Άλλωστε, η έκπτωση έχει ισχύ 10 ημερών.

8. Μπορείς     να πας στον ΟΑΣΑ και εκθέτοντας την οικονομική, οικογενειακή, κοινωνική σου κατάσταση να ζητήσεις τη διαγραφή του.

9.   Όμως,   από   το   να   προσπαθείς   να   βρεις   μία   λύση   μόνος   σου   σε   ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε όλοι μας, ζητώντας την ελεημοσύνη τους, είναι καλύτερο να απευθυνθείς στη λαϊκή συνέλευση της γειτονιάς σου, σε κάποια επιτροπή ή σωματείο ή άλλη συλλογικότητα ή εμάς   και   να   διεκδικήσουμε   όλοι/ες   μαζί   τη   διαγραφή   του   προστίμου  που σου έχει επιβληθεί και κατ’ επέκταση το δικαίωμα κάθε ανέργου, επισφαλή, χαμηλόμισθου εργαζομένου, φοιτητή, συνταξιούχου στην ελεύθερη μετακίνηση.

Πρέπει μέσα από συλλογικούς αγώνες και δυναμικές διεκδικήσεις, να σπάσουμε την κατάθλιψη και τη μοιρολατρία. Να ενοποιήσουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις της τάξης μας, να οργανωθούμε όλο το άνεργο δυναμικό σε ένα μαχητικό και ανατρεπτικό κίνημα ανέργων μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη μέσα σε ακηδεμόνευτες εργατικές συνελεύσεις.

Απαιτούμε:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις που να καλύπτει τις ανάγκες μας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
  • Το χρονικό διάστημα της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.  Πλήρης   και   δωρεάν   ιατρικοφαρμακευτική   περίθαλψη   για   όλους   τους   ανέργους και επισφαλείς εργαζόμενους. Ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εγγραφή στον ΟΑΕΔ όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που βρέθηκαν στην ανεργία, των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» και των μεταναστών εργατών και χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έμμεση και άμεση φορολογία, παύση πληρωμών ενοικίου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Ελεύθερη  πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των ανέργων, εργαζομέ νων, συνταξιούχων.

Παλεύουμε για:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονίων και νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, όλες με αξιοπρεπείς συνθήκες και κοινωνικό μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • Απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής, μοναστηριακής περιουσίας, των μεγάλων περιουσιών και του
  • τραπεζικού κεφαλαίου.
  • Κατάργηση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την καταστολή.

Ενάντια στις απολύσεις και την κρίση τους, καταλήψεις των χώρων εργασίας και επαναλειτουργία τους κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος.

Άνεργοι – Άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας

anergoi_geitonies@espiv.net

https://anergoigeitonion.espivblogs.net

και άλλα 2 κείμενα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς από άλλες συλλογικότητες

2 απαντήσεις στο “ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ”

  1. ΣΗΜΕΡΑ 20 /1/2014 ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΔΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ,ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΑΚΗ ΜΟΥ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΛΕΧΘΩ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΕΞΗΓΗΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ…ΜΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ.ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΗΜΑΤΑ …ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΠΑΩ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ??

    1. πιθανόν και να γίνεται έχουμε ακούσει περιπτώσεις συναδέλφων που το έχουν καταφέρει. Αν πάλι δεν μπορέσεις να το διαγράψεις και έχεις διάθεση για καποιου είδους συλλογική παρέμβαση στον ΟΑΣΑ,επικοινώνησε στο mail της συλλογικότητας που βλέπεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.