ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ειδοποιησηΜικρός οδηγός ανέργων 2013  σε PDF

ΟΤΑΝ Ο ΟΑΕΔ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

 Οι «Άνεργοι/ες από τις γειτονιές της Αθήνας», προχωρούμε στην έκδοση του δεύτερου, ανανεωμένου, «Μικρού Οδηγού Δικαιωμάτων Ανέργων».

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο, η αποτύπωση της πραγματικότητας δεν μπορεί να είναι μια φωτογραφία της στιγμής, αλλά μια ζωντανή και διαρκής προσπάθεια καταγραφής της σε συγχρονισμό με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας.

Σε αυτή τη δεύτερη έκδοση, θελήσαμε να «πιάσουμε» όλες αυτές τις αλλαγές που προκύπτουν μέσα από τις νέες ρυθμίσεις των τελευταίων εγκυκλίων του ΟΑΕΔ και του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου, του Νοεμβρίου 2012, και αφορούν στους όρους και στις προϋποθέσεις της επιδότησης ανέργων, στο είδος και ύψος των παροχών κλπ. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει μείωση δαπανών για την επιδότηση ανέργων ύψους 183.000.000 ευρώ, και για τα προγράμματα απασχόλησης ύψους 111.000.000 ευρώ. Προγράμματα απασχόλησης όχι για τους ανέργους αλλά για την επιδότηση των εργοδοτών όσο και για την προώθηση της ενοικιαζόμενης εργασίας μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Με βάση τις μνημονιακές διατάξεις για την επιδότηση ανεργίας, καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας για τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα όπως στον Τουρισμό, οικοδομή κλπ.*, όπως και επιδόματα ανεργίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν (Ολυμπιακή Αεροπορία, Πίνδος, Λιπάσματα, Κλωστοϋφαντουργίες Νάουσας, ΜΑΒ κ.ο.κ.)

Αρκετά που ίσχυαν στον πρώτο Οδηγό δεν ισχύουν σε αυτόν, κι ό,τι αναγράφεται στον παρόντα πιθανότατα θα είναι ξεπερασμένο σε λίγους μήνες. Με το νου μας σε όλα τα παραπάνω, οι «Άνεργοι/ες από τις γειτονιές της Αθήνας», θέλουμε ο δεύτερος «Μικρός Οδηγός Δικαιωμάτων Ανέργων», να λειτουργήσει απλά ως ένα ακόμα μικρό «εργαλείο» γνώσης και δράσης. Κρίνουμε σαν αναγκαίο, οι άνεργοι, ως ένα αδιαχώριστο κομμάτι των εργαζομένων, να είναι ενήμεροι κι έτοιμοι να παλέψουν, έστω και για αυτά τα λίγα που προβλέπει γι’ αυτούς ο «Νόμος».  Γιατί δεν τους χρωστάμε τίποτα και δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε τίποτα.

*Η βασική αλλαγή, που καθιστά αναγκαία την ανανέωση του Οδηγού, είναι η σχετιζόμενη με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, όπως εμπεριέχονται στην εγκύκλιο B140640/25.10.2012:

«Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.»

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν πως αν ο οποιοσδήποτε άνεργος τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει επίδομα ανεργίας για 450 ημέρες (18 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας) χάνει πλέον το δικαίωμα στην επιδότηση. Αν έχει επιδοτηθεί για λιγότερες από 450 ημέρες, δικαιούται επιδότησης τόση όση είναι η διαφορά με τις ημέρες που έχει ήδη επιδοτηθεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά τομή στην όλη κρατική πολιτική περί ενίσχυσης ανέργων. Ουσιαστικά, αποκλείει από την οποιαδήποτε βοήθεια ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο τμήμα του άνεργου δυναμικού. Οι προβλέψεις για πολυετή και βαθύτερη ύφεση, περισσότερη ανεργία κι απολύσεις, και ανάγκη του κράτους να «ξεμπερδεύει» με το «βαρίδι» της επιδότησης των ανέργων, συναντιούνται στην «λύση» του πετάγματος των  εποχιακά εργαζόμενων/ μακροχρόνιων ανέργων στον Καιάδα.

Υ.Γ. Θέλουμε να τονίσουμε ότι το ύψος των επιδομάτων ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει. Αυτό γιατί από την 1η Απριλίου του 2013, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται πραξικοπηματικά από την κυβέρνηση , ανάλογα με την εξέλιξη της ανεργίας. Πράξη που σαφέστατα καταργεί την ΕΓΣΕΕ και τις  συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ να βάζουν πλάτη σε αυτό. Η επίσημη ανεργία αναμένεται, σύμφωνα με τον έγκυρο φορέα οικονομικών προβλέψεων της Γερμανίας, (Institut fuer Weltwirtschaft, Kiel)  να αγγίξει κατά μέσο όρο το 24% τo 2012, το 29% το 2013 και το 31% το 2014. Οι προβλέψεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ή ακόμα και της Κομισιόν που αναμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας (ξεκινώντας από χαμηλότερα επίπεδα το 2012…) από φέτος. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει καταφανώς τεράστια πίεση για παραπέρα μείωση των μισθών και συνεπώς των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε μείωση του κατωτάτου μισθού συνεπάγεται αυτομάτως και μείωση στα επιδόματα ανεργίας.

Επιλέξτε από τους παρακάτω συνδέσμους το θέμα που σας ενδιαφέρει ή κατεβάστε τον σε pdf

Το ανωτέρω νομικό περιβάλλον στο οποίο είναι αναγκασμένος να κινείται ο άνεργος, όπως και το Μνημόνιο 3 στο σύνολο του, με τις αντίστοιχες αλλαγές στα ζητήματα της εργασίας, συνιστούν επιπρόσθετα καρφιά στο φέρετρο που έχουν ετοιμάσει για την εργατική τάξη. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ακόμα περισσότεροι φόροι, ακόμη λιγότερα δικαιώματα, πλήρης διάλυση εργασιακών σχέσεων κ.ο.κ. Δεν συνιστούν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά πυροδοτούν στο έπακρο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σπρώχνοντας μας ολοένα και πιο βαθιά στην φτώχεια και στην ύφεση.

Μέσα σε αυτό το φαύλο κύκλο της καταστροφής, «μη-βιώσιμο» δεν είναι μόνο το χρέος, όπως είθισται να λέγεται. «Μη-βιώσιμη» είναι η καθημερινότητα για τους σχεδόν 2.000.000 ανέργους της χώρας που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, για τους ελαστικά «εργαζόμενους» και για τους σύγχρονους σκλάβους προγραμμάτων τύπου «κοινωφελούς εργασίας», για τους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι επί μήνες, τρέμοντας κάτω από την απειλή της απόλυσης και του εφιάλτη της ανεργίας. «Μη-βιώσιμο», τελικά, είναι το ίδιο το σύστημα τους που σπέρνει τον όλεθρο, καταστρέφοντας την ίδια του τη μοναδική πηγή άντλησης αξίας, την εργατική δύναμη.

Για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή πρέπει μέσα από συλλογικούς αγώνες και δυναμικές διεκδικήσεις, να σπάσουμε τη κατάθλιψη και τη μοιρολατρία. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μαχητικού κινήματος ανέργων κι επισφαλώς εργαζομένων, που σε κοινή περπατησιά με τους υπόλοιπους εργάτες, θα παλέψουν για κάθε ζήτημα που αφορά τη ζωή κι αξιοπρέπεια μας. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο.

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία, ο αγώνας εδώ και ένα χρόνο των απολυμένων του metropolis, oι κινητοποιήσεις των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές ενάντια στα διαπλεκόμενα της εργολαβικής SKYCOM – EΛΤΑ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ, των εργαζόμενων στην γενική ταχυδρομική του Αιγάλεω, των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη για τον εργατικό έλεγχο και διαχείριση του εργοστασίου, είναι μερικά δείγματα ενός μαχητικού κινήματος εργατών και ανέργων που βρίσκεται εν τη γενέσει του

Ωστόσο, δεν θεωρούμε πως η ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας και κάθε κοινωνικού δεινού, μπορεί να πραγματωθεί σε ένα «νομικίστικο» επίπεδο διεκδίκησης, πάνω στη βάση των «κατοχυρωμένων» δικαιωμάτων μας. Στην σημερινή εποχή τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να επισημάνουμε πως η οριστική απάντηση στην κοινωνική καταστροφή που ονομάζεται ανεργία, δεν θα δοθεί στις ουρές του ΟΑΕΔ και στις νομικές διατάξεις, αλλά μόνο μέσα από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ανατροπή του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς.

1.039 απαντήσεις στο “ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ”

 1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΑΝ ΩΡΟΜΗΣΘΙΑ ΓΙΑ 2 ΜΗΝΕΣ Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 2013 ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ,ΑΝ ΤΟ ΔΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ,ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ AVON Κ ΕΙΧΑ ΔΗΛΩΣΕΙ 1400 ΕΥΡΩ Κ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. κοίτα έτσι οπως το βαζεις το θέμα, το πρόβλημα θα υπήρχε αν έπαιρνες επίδομα ανεργίας. Αν έπαιρνες επίδομα τότε θα ισχύαν τα παρακάτωanastoliepidomatos. Γενικά πάντως όταν υπάρχει αναγγελία πρόσληψης διακοπτεται και η κάρτα ανεργίας.
   Να υποθέσουμε οτι η δουλειά σου ως ωρομίσθια ήταν μαύρη και ανασφάλιστη; Αν ήταν και δεν είχαν κανει αναγγελία πρόσληψης δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ο ΟΑΕΔ αυτά δεν μπορεί να τα ελέγξει. Δεν υπάρχει τρόπος να δούνε τη φορολογική σου δήλωση για να δούνε αν εργαζόσουν.

  2. σε ποιό φεκ / διάταγμα / άρθρο αναφέρεται η σποραδική εργασία σε συνδυασμό με το τακτικό επίδομα ανεργίας?????

 2. Geia sas, einai efikth h egkrish aithshs gia epidoma ergasias ean exoun perasei oi 60 meres? Kai autes oi 60 hmeres einai hmerologiakes h ergasimes? Epishs, auth h prothesmia isxuei kai gia thn ekdosh diethnhs asfalishs (nomizw pws legetai aithsh U1).

  1. Κοίτα συναδέλφισσα το περιθωριο που δίνουν με βαση τους ισχύοντες νόμους για να καταθέσεις τα χαρτιά ειναι 60 ημερολογιακές μέρες. Τωρα αν εχει περάσει καμιά μέρα παραπάνω και αρνουνται οι υπάλληλοι να δεχτούν τα χαρτιά πήγαινε κατευθειαν στον διευθυντη. Φαντάζομαστε όμως ότι η ερωτηση εχει να κανει με καποια μετακίνηση σου απο χώρα του εξωτερικού στην ελλάδα ή το αντίστροφο για να ρωτάς για την αίτηση U1. Δεν γνωριζουμε κατι συγκεκριμενο εκτός από το παρακάτω

   ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 883/04 και του Καν. εφαρμογής (ΕΚ) 987/09
   – Οδηγίες χρήσης Φορητών Εγγράφων.

   «Ι. Γενικά:

   Φορητά έγγραφα

   Κατά την αντιμετώπιση διοικητικών υποθέσεων που περιλαμβάνουν διασυνοριακά στοιχεία, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης συχνά καλούνται να ανταλλάξουν πληροφορίες με φορείς άλλων κρατών μελών. Τα περισσότερα δεδομένα ανταλλάσσονται απευθείας μεταξύ των φορέων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληροφορίες που χρειάζεστε μπορεί να εκδοθούν υπό μορφήν εγγράφου, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να προσκομίσετε στους φορείς των άλλων κρατών μελών. Τα εν λόγω φορητά έγγραφα, τα οποία επί του παρόντος έχουν τη μορφή έντυπων εγγράφων (ωστόσο, στο μέλλον μπορεί να εκδίδονται υπό άλλη μορφή), σας επιτρέπουν να αποδείξετε τη θεμελίωση ορισμένων δικαιωμάτων σας όταν μετακινείστε εντός της Ευρώπης.

   Τα φορητά έγγραφα συνήθως εκδίδονται κατόπιν δικού σας αιτήματος. Ωστόσο, εάν ξεχάσετε να ζητήσετε το κατάλληλο έγγραφο πριν από την αναχώρησή σας, αυτό δεν σας εμποδίζει από το να διεκδικήσετε παροχές: ο φορέας του άλλου κράτους μέλους θα λάβει τα απαραίτητα δεδομένα απευθείας από τον αρμόδιο φορέα του κράτους καταγωγής σας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, ενδεχομένως, μπορεί να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης σχετικά με τη διεκδίκησή σας.

   ΙΙ. Αναλυτικότερα:

   Πληροφορίες για το έντυπο U1 και τη χρήση του

   1. Έντυπο U1
   Το εν λόγω έντυπο πιστοποιεί τις περιόδους ασφάλισης και απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που θα ληφθούν υπόψη για την χορήγηση των παροχών ανεργίας.

   2. Από που μπορείτε να λάβετε το έντυπο U1 και πότε
   Εάν πρόκειται να εργαστείτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού αναχωρήσετε μπορείτε να ζητήσετε το έντυπο U1 από το φορέα της ασφάλισης ανεργίας σας, στο οποίο είστε αυτήν την στιγμή ασφαλισμένοι για τις παροχές ανεργίας.
   Αυτό είναι δικαίωμά σας αλλά δεν είναι υποχρέωση.
   Έναν πλήρη κατάλογο των φορέων ανεργίας μπορείτε να βρείτε στο http://ec.europa.eu /social-security-directory.

   3. Χρήση του Εντύπου U1
   Εάν καταστήκατε άνεργος μετά από την εργασία σας στη χώρα που μετακινηθήκατε από όπου και ζητείτε τις παροχές ανεργίας, το ιστορικό που εμφανίζεται στο Έντυπο U1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε παροχές ανεργίας.
   Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ζητάτε παροχές ανεργίας στην χώρα της κατοικίας σας μετά από απασχόληση σε άλλη χώρα.
   Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως χρειαστεί να παρουσιάσετε το δικό σας έντυπο U1 στον φορέα της απασχόλησης (ασφάλιση ανεργίας) όταν υποβάλλετε το αίτημά σας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι φορείς θα ανταλλάξουν τις απαραίτητες πληροφορίες ηλεκτρονικά.
   Παράδειγμα:
   • Μετακινείστε από τη Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζεστε εκεί για 1 έτος αλλά, χάνετε την εργασία σας και αξιώνετε την παροχή ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την βρετανική εθνική νομοθεσία, για να δικαιούται κάποιος την παροχή ανεργίας θα πρέπει να ασφαλίζεται για 2 χρόνια.
   Εσείς όμως έχετε μόνο 1 έτος ασφάλισης στο Η.Β. αλλά, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ, το Η.Β. θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ασφάλισή σας στη Γαλλία κατά την περίοδο που αναφέρεται στο έντυπο U1. Αυτή θα προστεθεί στην βρετανική ασφάλιση ώστε να μπορείτε να ικανοποιήσετε την απαίτηση των 2 ετών ασφάλισης.

 3. Γεια σας.Εχω κανει αιτηση για το ταμειο του ΟΑΕΔ,στις 9-7 και η αποφαση βγαινει στισ 9-9.Τωρα εφ οσον βγει η αποφαση κ εγγριθει η αιτηση μου,τους μηνες που μεσολαβουν Ιουλιο και Αυγουστο τους πληρονομαι?Ευχαρηστω εκ των προτερων

  1. ναι τους πληρωνεσαι τους μήνες κανονικά. Δεν εχει να κάνει πότε σου εγκρίνουν την αίτηση αλλά πότε την καταθέτεις. Τωρα γιατι περνάει τόσος καιρός για την έγκριση είναι ένα θέμα.

 4. Καλησπέρα σας.Η εταιρεία μου έχει κάνει πτώχευση και είμαι στο εξάμηνο μητρότητας.Ξέρω ότι δεν το δικαιούμαι πλέον.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν στις ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη υπάγεται και η αποζημίωση του εργαζόμενου?

  1. σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο:

   Το ύψος των παροχών αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην έννοια των «αποδοχών», που δύνανται να καλυφθούν από το ταμείο Αφερεγγυότητας, εμπίπτουν πλην του (νόμιμου) μισθού του εργαζόμενου, τυχόν απλήρωτα δώρα εορτών, Πάσχα ή Χριστουγέννων και άδεια ή επίδομα αδείας, εφόσον αυτά εμπίπτουν στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος. Δεν καταβάλλεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης, καθόσον δεν θεωρείται αποδοχές.

   για περισσότερες πληροφορίες εδώ

   1. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..Είναι πολύ κατατοπιστική! Υπάρχει απλήρωτο επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων..

   2. 1)Βεβαίωση του συνδίκου της πτώχευσης ή του Γραμματέα του πτωχευτικού δικαστηρίου στη περίπτωση που η επιχείρηση κηρύχθηκε σε πτώχευση ή βεβαίωση του οικείου εκκαθαριστή για τις λοιπές περιπτώσεις από την οποία να προκύπτει το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών που αναγγέλθηκαν προς επαλήθευση ή ικανοποίηση καθώς και ο χρόνος στην οποία ανάγονται αυτές.

 5. Καλησπέρα, θα ήθελα να μου πείτε αν μια εταιρία έχει διακαίωμα να μου κόψει την κάρτα ανεργίας ενώ δεν έχω υπογράψει καμία σύμβαση, ουτε την αναγγελία πρόσληψης και απόλυσης που έχουν καταθέσει στον ΟΑΕΔ. Κοινώς , ενώ τους ενημέρωσα ότι δεν δέχομαι την θέση εργασίας που μου πρότειναν, εκείνοι με προσέλαβαν χωρίς να το ξέρω και το ανακάλυψα όταν πήγα να ανανεώσω την κάρτα του ΟΑΕΔ.

  Ευχαριστώ

  1. η κάρτα ανεργίας κόβεται μόνο σε περίπτωση πρόσληψης. Αν δεν υπάρχει πρόσληψη δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Από αυτό υποθέτουμε ότι δεν υπάρχει και απόλυση για να υπογράψεις. Αν υπάρχει τέτοιο θέμα βρες κάποιον υπεύθυνο στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ που ανήκεις και ρύθμισε το

 6. δυστυχώς έχουν κατατεθεί στον ΟΑΕΔ η αναγγελία πρόσληψης και αποχώρησης χωρίς βέβαια να έχουν καμία δικιά μου υπογραφή, παρ’ όλα αυτά ο ΟΑΕΔ τα δέχτηκε ως έγγραφα και τα καταχώρησε κόβοντάς μου την κάρτα. Μου είπαν να τα βρω με την εταιρία, να βγάλω καινούρια κάρτα και να κάνω μια αίτηση στον ΟΑΕΔ για συνένωση των 2 καρτών…….αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το συμβούλιο θα το δεχτεί.

  ευχαριστώ πολύ πάντως για την άμεση ανταπόκριση

  1. είναι δυνατόν να έγινε έτσι. Υπάρχει και προηγούμενο με τις οικιοθελείς αποχωρήσεις. Στην περίπτωση αυτή ο ΟΑΕΔ δεχεται τετοια έγγραφα χωρίς υπογραφή του εργαζόμενου προκειμένου να βοηθήσει τους εργοδότες. Είναι ένα από τα παλιά κόλπα ωστε να μην πληρώνονται αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.
   Σε κάθε περίπτωση όμως αφού δεν εργάστηκες στην εταιρία αυτή και δεν υπέγραψες σύμβαση δεν είναι δυνατόν να στην κόψουν την κάρτα. Κυνήγησε το !!!

 7. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ Η ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ? ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΟΤΙΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20/6 ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  1. η επιδότηση ξεκινάει αφού εγκριθεί η αίτηση σου και πληρώνεσαι και για τους μήνες που μεσολάβησαν.
   Λογικά αφού έκανες αίτηση 20/6 θα σου είπαν και πότε να πας να περάσεις να πάρεις τα χαρτιά της έγκρισης. Συνήθως η αναμονή κρατάει 2 μήνες. Αν δεν σου είπαν πότε να πας να πάρεις την έγκριση, κάνε καμιά βόλτα στον ΟΑΕΔ που ανήκεις και ρώτα τους αν έχει εγκριθεί η αίτηση (είναι πιθανόν αφού τα κατέθεσες στα μέσα του Ιούνη να είναι έτοιμα νωρίτερα) αν δεν τα έχουν έτοιμα ρώτα πότε να περάσεις να πάρεις τα χαρτιά.
   Με τα χαρτιά αυτά σε τσεκάρει ο τοπικός ΟΑΕΔ στο σύστημα του και εγκρίνεται η επιδότηση που μπαίνει συνήθως αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας

 8. Γεια σας.Εδω και λιγο καιρο ακουσα οτι οσοι ξενοδοχουπαλληλοι εχουν μπει στο ταμειο ανεργειας για 6 συνεχομενα ετη μοιδενιζονται και οι μερες εργασιας τους θα υπολογιζονται απο την αρχη(200 ημερομησθια τα τελαιυταια 2 ετη).Ξ ερετε εαν υσχιει κατι τετοιο?ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

  1. το μόνο που γνωρίζουμε για τα εποχικά επαγγέλματα είναι ότι θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι για να μπει κάποιος στο ταμείο ανεργίας μήπως έχει να κάνει με αυτό;

   Κόβονται επιδόματα ανεργίας το 2013

   Αλλάζουν τα κριτήρια χορήγησης ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ από την πρωτοχρονία.
   Μέσα σε μέτρα που προβλεπόταν από το μνημόνιο ψηφίστηκαν και διατάξεις οι οποίες αφορούν εργασιακά θέματα μία από αυτές αφορά και τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος ανεργίας.
   Η εφαρμογή της διάταξης αυτής από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί το επίδομα ανεργίας σε πολλούς ανέργους, ειδικά αυτούς που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα.
   Το κριτήριο του ΟΑΕΔ που θα αλλάξει είναι ότι δεν θα αρκείται μόνο στον αριθμό των ενσήμων. Θα γυρίζει πίσω στον χρόνο για μια 4ετία. Αν εντοπίζει ότι ο άνεργος έχει εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα) μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε θα σταματάει να χορηγεί την επιδότηση.
   Με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, τον προσεχή Ιανουάριο, ο ΟΑΕΔ θα αναζητήσει σε ποιους έχει χορηγήσει επίδομα ανεργίας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Αν εντοπίσει περιπτώσεις ανέργων που έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας θα σταματάει την επιδότηση. Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν σε αυτή την τσιμπίδα καθώς συνηθίζουν να απασχολούνται για έξι μήνες τον χρόνο, και να επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.

   ΠΗΓΗ: http://www.dikaiologitika.gr

   αν είναι κάτι άλλο, μάλλον το καλύτερο θα ήταν να πάρεις ένα τηλέφωνο στο συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού και να ρωτήσεις. Τα στοιχεία επικοινωνίας μπορείς να τα βρεις στην ιστοσελίδα http://www.hwu.gr/home/
   Υποθέτουμε θα ξέρουν να σου πουν συγκεκριμένα. Δεν ταυτιζόμαστε με το σωματείο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μαθεις. Αν θες ενημέρωσε μας, για να κοιτάξουμε και εμείς από σεπτέμβρη να το διασταυρώσουμε για το νέο οδηγό που θα βγάλουμε

 9. Γειά σας! Πρίν 2 χρόνια πήρα το πτυχίο και απο τότε δεν έχω εργαστεί πουθενά.
  Με ενημερώσαν οτι δικαιούμαι ασφάλιση απο τον ΟΑΕΔ καθ’ότι μετά το πέρας των 24 ετών, δεν με κάλυπτε η γονεϊκή ασφάλιση..
  Ασφαλίζομαι πλέον στον ΕΟΠΥΥ και τώρα μου είπαν οτι εαν δηλώσω συμμετοχή σε σεμινάριο πληροφορικής απο τον ΟΑΕΔ θα μείνω χωρίς κάρτα και κατα συνέπεια χωρίς ασφάλιση, για τουλάχιστον 3 μήνες.
  Υπάρχει κάποιος τρόπος να ασφαλίζομαι και να παρακολουθήσω το σεμινάριο;

  1. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση

   Ισχύουν αυτά που σου είπαν στον ΟΑΕΔ. Όταν μπαίνεις πλέον σε επιδοτούμενα σεμινάρια σταματάει ο ΟΑΕΔ να υπολογίζει το χρόνο ανεργίας. Για να ασφαλιστείς ως άνεργη και αφού είσαι μέχρι 29 ισχύει το παρακάτω:

   Ο οαεδ παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές τουλάχιστον δίμηνο

   .
   Oπότε αν πας και ζητήσεις από τον ΟΑΕΔ, την βεβαίωση που χρειάζεσαι για να την πας στο ΙΚΑ να σου ανανεώσει το βιβλιάριο, ο ΟΑΕΔ δεν θα στην δώσει, παρά μόνο αφού συμπληρώσεις την προυπόθεση που ορίζει ο νόμος. Δηλαδή να είσαι εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές τουλάχιστον δίμηνο.
   Πάντως αν είσαι ήδη ασφαλισμένη με τον πιο πάνω νόμο πιθανόν και να μην μπορούν να το διασταυρώσουν γιατί δεν υπάρχει απόλυτη αυτοματοποίηση των δύο συστημάτων ΟΑΕΔ και ΙΚΑ (αυτό το λέμε με πάσα επιφύλαξη γιατί δεν μας έχει τύχη κάτι αντίστοιχο).Φυσικά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να πας να το δηλώσεις στο ΙΚΑ ότι είσαι ή ότι πρόκειται να πας σε επιδοτούμενο πρόγραμμα γιατί τότε θα στο κόψουν σίγουρα
   Πρόσεξε το παρακάτω επίσης που γράφουμε στον οδηγό.

   στις 2 πρώτες ηλικιακές κατηγορίες,(σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών και σε ανέργους ηλικίας άνω των 29 ετών έως και 55 ετών), το δικαίωμα της ασφάλισης, δεν είναι ανεξάντλητο αλλά ΜΟΝΟ 4 εξάμηνα και μόνο στους άνω των 55 είναι ανεξάντλητο. Ο ΟΑΕΔ βέβαια δεν κρίνει πόσα είναι τα εξάμηνα που ήδη έχει ασφαλιστεί ο άνεργος αλλά μόνο το ΙΚΑ. Ο ΟΑΕΔ εκδίδει σε κάθε περίπτωση τη σχετική βεβαίωση ανεργίας και το ΙΚΑ κοιτάζει αν έχουν εξαντληθεί τα εξάμηνα.

   .
   Με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις πάντως βάζεις ένα πολύ σοβαρό θέμα, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που πρέπει να υπάρχει για όλους τους ανέργους ανεξαιρέτως, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι κάτι που σαν άνεργοι πρέπει να συσπειρωθούμε και να το απαιτήσουμε δυναμικά.

 10. Γεια σας, ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Είναι δυνατών ο χρόνος ανεργείας να μεταφερθεί απ τον Ελληνικό ΟΑΕΔ σε κάποιον αντίστοιχο της Ε.Ε. ? Έχω διαβάσει πως γίνεται αλλά δεν μπορώ να βρώ πληροφορίες σχετικά (εγγραφα που χρειάζονται κτλπ).

  1. ναι και είναι τo έντυπo U1
   ενημερωτικό για το U1, αίτηση για U1

   Πληροφορίες για το έντυπο U1 και τη χρήση του

   1. Έντυπο U1
   Το εν λόγω έντυπο πιστοποιεί τις περιόδους ασφάλισης και απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που θα ληφθούν υπόψη για την χορήγηση των παροχών ανεργίας.

   2. Από που μπορείτε να λάβετε το έντυπο U1 και πότε
   Εάν πρόκειται να εργαστείτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού αναχωρήσετε μπορείτε να ζητήσετε το έντυπο U1 από το φορέα της ασφάλισης ανεργίας σας, στο οποίο είστε αυτήν την στιγμή ασφαλισμένοι για τις παροχές ανεργίας.
   Αυτό είναι δικαίωμά σας αλλά δεν είναι υποχρέωση.
   Έναν πλήρη κατάλογο των φορέων ανεργίας μπορείτε να βρείτε στο http://ec.europa.eu /social-security-directory.

   3. Χρήση του Εντύπου U1
   Εάν καταστήκατε άνεργος μετά από την εργασία σας στη χώρα που μετακινηθήκατε από όπου και ζητείτε τις παροχές ανεργίας, το ιστορικό που εμφανίζεται στο Έντυπο U1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε παροχές ανεργίας.
   Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ζητάτε παροχές ανεργίας στην χώρα της κατοικίας σας μετά από απασχόληση σε άλλη χώρα.
   Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως χρειαστεί να παρουσιάσετε το δικό σας έντυπο U1 στον φορέα της απασχόλησης (ασφάλιση ανεργίας) όταν υποβάλλετε το αίτημά σας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι φορείς θα ανταλλάξουν τις απαραίτητες πληροφορίες ηλεκτρονικά.
   Παράδειγμα:
   • Μετακινείστε από τη Γαλλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζεστε εκεί για 1 έτος αλλά, χάνετε την εργασία σας και αξιώνετε την παροχή ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την βρετανική εθνική νομοθεσία, για να δικαιούται κάποιος την παροχή ανεργίας θα πρέπει να ασφαλίζεται για 2 χρόνια.
   Εσείς όμως έχετε μόνο 1 έτος ασφάλισης στο Η.Β. αλλά, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ, το Η.Β. θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ασφάλισή σας στη Γαλλία κατά την περίοδο που αναφέρεται στο έντυπο U1. Αυτή θα προστεθεί στην βρετανική ασφάλιση ώστε να μπορείτε να ικανοποιήσετε την απαίτηση των 2 ετών ασφάλισης.

 11. Γεια σας, είμαι 25 ετών και επι πτυχίο φοιτήτρια (5 μαθήματα για το τέλος). Μπορώ να γραφτώ στον ΟΑΕΔ σαν άνεργη κάτω των 30; Αν ναι, σε πόσες μέρες βγαίνει η κάρτα ανεργίας; Από πότε θα ισχύει; Μπορώ να κάνω αίτηση σε προκήρυξη που διαρκεί από 17/8 έως 27/8; Ευχαριστώ πολύ!

  1. Καλησπέρα. Από όσο γνωρίζουμε υπάρχει θέμα σχετικά με τους φοιτητές πρέπει να εχουν τελειωσει τη σχολή, αλλά είναι απαραίτητο να το δηλώσεις; πήγαινε με τα χαρτιά που απαιτούνται ταυτότητα, ΑΜΚΑ, δήλωση εφορίας και κάποια απόδειξη ΔΕΗ,ΟΤΕ και αν αρχίσουν τις ερωτήσεις μπορείς να πείς πχ ότι δούλευες “μαύρα” σε απολύσανε και οτι θες τη κάρτα για να κάνεις αίτηση για άλλη δουλειά
   Η κάρτα εκδίδεται την ώρα που θα καταθέσεις τα χαρτιά σου. Είναι σύντομη διαδικασία.
   Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όπου θες. Ακόμα και για τη χρονική περίοδο που θες. Απλά αν θέλεις να εγγραφείς στα μητρώα ανέργων για να κάνεις αίτηση σε κάποια προκύρηξη του ΑΣΕΠ, ο ΑΣΕΠ ζητάει συνήθως βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ για το πόσο καιρό είσαι άνεργη. Όχι την κάρτα. Για αρχή όμως κάνε τον κόπο και μάζεψε τα χαρτιά σου να βγάλεις κάρτα ανεργίας και όταν τη βγάλεις αν είναι κάποια προκύρηξη του ΑΣΕΠ, ζήτησε να σου βγάλουν και μια βεβαίωση για το πόσο καιρό είσαι άνεργη.

 12. Γεια σας. Με δικαστική απόφαση μου επιδικάστηκαν μισθοί υπερημερίας για περίοδο κατά την οποία επιδοτούμουν λόγω ανεργίας. Εν τω μεταξύ εξακολουθώ να έχω κάρτα ανεργίας.

  1) Θα πρέπει να επιστρέψω κάποια από τα επιδόματα ανεργίας; (νομίζω ότι ο εργοδότης οφείλει να τα παρακρατήσει από τους οφειλόμενους μισθούς υπερημερίας και να τα αποδώσει στον ΟΑΕΔ εντός 15 ημερών).
  2) Μπορώ να το κρύψω από τον φορέα που θα απαιτήσω τους μισθούς υπερημερίας έτσι ώστε να γλιτώσω την παρακράτηση;
  3) Τι γίνεται με την κάρτα ανεργίας; ακυρώνεται ή όχι;

  1. πολύ εξειδικευμένη η ερώτηση σου συνάδελφε, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε κάποιον από εμάς. Το καλύτερο θα είναι αφού η υπόθεση σου ήταν στο δικαστήριο να ρωτήσεις το δικηγόρο σου ή το σωματείο που καλύπτει τον κλάδο σου. Γενικά μιλώντας γιατί δεν δίνεις πολλά στοιχεία στην ερώτηση σου, φανταζώμαστε οτι θα προσέφυγες στα δικαστήρια για άδικη και καταχρηστική απόλυση και θα ζήτησες μισθούς υπερημερίας. Εάν είναι έτσι, συμβαίνουν όλα όσα γραφεις παραπάνω και οχι δεν μπορείς να κρύψεις κάτι γιατί στη διαδικασία μπερδεύεται και ο εργοδότης. Προφανώς όταν επιστρέφεις στη δουλειά διακόπτεται και η κάρτα ανεργίας.
   Θα κοιτάξουμε να το ψάξουμε περισσότερο, πέρνα αν θες την Τρίτη που μας έρχεται από το καφενείο ανέργων στις 21.00, (ζωοδόχου πηγής 95, κάτω από το λόφο του στρέφη) μπας και βγάλουμε κάποια άκρη

   1. Γεια σας, ευχαριστώ για την απάντηση. Θα σας δώσω κάποιες επιπλέον πληροφορίες μπας και βοηθήσω.
    Δεν προσέφυγα στα δικαστήρια για άδικη και καταχρηστική απόλυση. Υπήρχε αρχικά διαταγή δικαστηρίου με την οποία υποχρεωνόταν ο εργοδότης (ΟΤΑ όχι ιδιώτης) να με απασχολήσει και αυτός δεν το έπραξε με συνέπεια να καταστεί υπερήμερος. Που ξέρει ο εργοδότης αν έπαιρνα επίδομα; Στο κάτω κάτω δεν εργάστηκα πραγματικά ποτέ σε αυτόν.
    Να περάσω λίγο δύσκολο, βρίσκομαι εκτός Αττικής, ευχαριστώ.

 13. συνάδελφε αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε είναι (όπως λες και εσύ σε προηγούμενο σχόλιο) είναι οτι αν κοινοποιήθηκε στον εργοδότη ότι χρωστάει μισθούς υπερημερίας μπορεί να μπει στη διαδικασία πληρωμής και να μπλεχτούν διάφορες υπηρεσίες μαζί και ο ΟΑΕΔ. Μπορεί όμως και όχι. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι για να σου δώσουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση γιατί η υπόθεση σου είναι πολύ ειδική (ακόμα και με τα νέα στοιχεία που δίνεις) και απαιτεί γνώσεις νομικές που δεν έχουμε. Προσωπική μας άποψη είναι να συμβουλευτείς κάποιο εργατολόγο ή να πας σε κάποιο σωματείο να ρωτήσεις, μήπως και σε παραπέμψουν αυτοί σε κάποιο δικηγόρο.

 14. kalispera tha thela na mathw….eimai ston tameio tou oaed kathe poso tou mhna tha plironome?Mia mera meta thn hmerominia tis apolisis mou?euxaristw ek tn proteron

 15. αφού πας την καθορισμένη ημερομηνία και σε τσεκάρουν στο σύστημα βάζουν τα χρήματα στο λογαριασμό σου αργά το απόγευμα της ιδιας μέρας. Οπότε τα παίρνεις την επόμενη

 16. piga 9 tou minos pou htan na paw thn apofasi tn pira k pira k t lefta twn 2 minwn.alla piga simera me t bibliario na tsekarw kata tis 11 para k dn exoun mpei akoma.epomeni parousia mou sthn ypiresia einai ton dekembrio,dn einai kathe mina einai ana 3mhnes,i apolisi mou einai stis 26 iouniou dld kanonika simera mpainoun ta xrimata,tha ksanapaw argotera ligo prin kleisei h trapeza,giati k s ena filo mou pou htan k autos sto tameio to idio sunebene mpainan arga to mesimeri.euxaristw k pali

 17. Γειά σας,

  Εργάζομαι ως γραφίστας – ελευθερος επαγγελματίας πληρώνοντας (ή προσπαθώντας τέλοσπάντων να πληρώνω) το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) εδώ και μια 8-ετία. Τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια σκέφτομαι ολοένα και πιοσοβάρα να κλείσω τα χαρτιά μου και ειδικά με τα τελευταία μέτρα κατά των ελ. επαγγελματιών, έφτασε η ώρα να το κάνω. Δεν τους χαρίζω ούτε δραχμή, (ούτε και ευρώ) παραπάνω για την υποτιθέμενη “ασφάλιση” και ακόμα πιο υποτιθέμενη “σύνταξή” μου….

  Ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε:
  – Κλείνοντας το ΤΕΒΕ, κατοχυρώνω κάποιου τύπου ένσημα λόγω των χρόνων που ήμουνα ασφαλισμένος?
  – Υπάρχει κάποιος τρόπος για να μπορέσω να μπώ στο ταμείο ανεργίας ?

  Ευχαριστώ
  Δημήτρης

 18. Οχι δεν μπορείς να μπεις ταμείο ανεργίας, είχε ανακοινωθεί κάτι τέτοιο πριν από καποιους μήνες ότι δηλαδή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας αλλά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη μέχρι τώρα.
  Για το ΤΕΒΕ από οσο γνωρίζουμε, γιατί δεν έχουμε εργαστεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι ότι κατοχυρώνεις ένσημα. Για ποιο συγκεκριμένα όμως, γιατί φανταζόμαστε ότι θα σε ενδιαφέρει και το θέμα σύνταξης κλπ, καλύτερα θα είναι να ρωτήσεις στο ίδιο το ΤΕΒΕ

 19. Καλησπέρα!Σχετικά με το θέμα των φοιτητών θέλω να ρωτήσω..αν δεν δηλώσεις οτι είσαι φοιτητής και βγάζεις τη κάρτα ανεργίας για να έχεις αρκετά μόρια, οταν γίνει καποια προκυριξη υπάρχει περίπτωση να ακυρώσουν τους μήνες ανεργίας και τα μόρια τους που είχες ως φοιτητής;;

 20. και που θα μάθουν ότι είσαι φοιτήτρια; αν τους το πεις θα το μάθουν, δεν νομίζω ο ΟΑΕΔ να είναι συνδεδεμένος με τους υπολογιστές της σχολή σου

 21. Καλησπερα!ημουν στο ταμειο ανεργειας επι 12 μηνες και τελειωσε τον αυγουστο.σημερα γραφτηκα για το ειδικο βοηθημα και ηθελα να ρωτησω,το βοηθημα αυτο το παιρνεις μια φορα η καθε μηνα?και μετα την ληξη αυτου του βοηθηματος εφοσον παραμεινω ανεργος υπαρχει καποιο αλλο προγραμμα η βοηθημα που θα μπορουσα να γραφτω?εκλεισα τα 29 αρχες οκτωμβριου αν αυτο παιζει καποιο ρολο!

  Ευχαριστω εκ των προτερων…

  1. Μια φορά το παίρνεις μόνο το ειδικό βοήθημα. Το μόνο που δικαιούσαι ακόμα αφού τελείωσες πρόσφατα το ταμείο είναι και δώρο χριστουγέννων
   Κοίτα γενικά υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ ψάξτο και εκεί αν σε ενδιαφέρει και αν υπάρχουν ακόμα εννοείται. Ρώτα τους εργασιακούς σύμβουλους, αυτοί ασχολούνται με αυτά.
   Υπάρχουν και το προγράμματα “κοινωφελούς” εργασίας για τα οποία αν διαβάσεις λίγο στο blog γίνεται μια προσπάθεια κινητοποίησης των εργαζομένων σε αυτά.

   1. σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση…το δωρο μπαινει αυτοματα στην καρτα η πρεπει να κανω καποια χαρτια?

    1. Όταν εγω είχα πάει να κάνω τα χαρτιά μου για το εφάπαξ βοήθημα μου είπανε ότι θα μπουν αυτόματα χωρίς να μπω σε άλλες διαδικασίες. Έτσι και έγινε. Πήγα παραμονές χριστουγέννων και τα είχαν βάλει. Αυτό έγινε πέρυσι, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει τίποτε σε σχεση με αυτό.

 22. Καλημέρα σας,

  Εργάζομαι με 8μηνη σύμβαση στα ΕΛΤΑ από τις 16 Μαρτίου 2012 και η σύμβαση αυτή λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2012. Στα τέλη Μαρτίου έλειψα μια ημέρα για λόγω ασθενείας αλλά δεν έφερα χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο ή από το ΙΚΑ – αφού δεν είχα βιβλιάριο σε ισχύ διότι ήμουν άνεργη για τουλάχιστον 3 χρόνια προτού εργαστώ στα ΕΛΤΑ.

  Έτσι αυτή την ημέρα την έβαλαν ως κανονική άδεια. Επίσης το κατάστημα ήταν κλειστό την Μ. Παρασκευή και του Αγ. Πνεύματος. Επιπλέον, λόγω απεργίας έχασα ακόμα δύο ημέρες στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 18 Οκτωβρίου. ( Η συμμετοχή στην απεργία, ήταν αναγκαστική με ψυχολογική βία από τον προϊστάμενο).
  Στον ΟΑΕΔ απλώς μου είπαν ότι χρειάζομαι 25 ένσημα το μήνα για το διάστημα της απασχόλησής μου.

  Αυτό που θέλω τελικά να ρωτήσω είναι αν μπορώ μετά τη λήξη της σύμβασης στις 16 Νοεμβρίου, να πάρω το επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ σε ανέργους που επιδοτούνται για δεύτερη φορά. Έχω πάρει το κανονικό επίδομα ανεργίας για ένα έτος όταν απολύθηκα το 2008.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  1. καλημέρα συναδέλφισσα
   Δικαιούσαι κανονικά ταμείο ανεργίας. Όμως η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος. Κοίτα το 1ο πινακάκι. Το θέμα που θα προκύψει θα είναι στη καταμέτρηση ενσήμων από τον ΟΑΕΔ.
   Διάβασε την παρακάτω ανακοίνωση που είχαμε βγάλει παλιότερα μερικοί συνάδελφοι που εργαζόμασταν στα ΕΛΤΑ ως συμβασιούχοι για να δεις τι παίζεται. Ταμείο ανεργίας θα πάρεις. Το ζήτημα είναι αν είναι 5 ή 6 μήνες.

   Κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε την σκληρή γραμμή του ΟΑΕΔ σε σχέση με την επιδότηση των ανέργων.
   Ο νόμος αναφέρει ότι προσμετρούνται τα ένσημα του τελευταίου 14μηνου χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες. Έτσι λοιπόν όποιος καταφέρνει και έχει 125-149 ένσημα επιδοτείται για 5 μήνες, 150-179 για 6 μήνες, 180-219 για 8μήνες… Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αυστηρή εφαρμογή του τρόπου καταμέτρησης ενσήμων των αιτούντων για επίδομα ανεργίας. Πρακτικά και με απλά μαθηματικά όποιοι από εμάς εργαστήκαμε με σύμβαση 8μηνου έχουμε 200 ένσημα, αφού ως γνωστό ο μήνας δίνει 25 ένσημα. Αφαιρώντας τους δύο τελευταίους μήνες θα έπρεπε με 150 ένσημα να επιδοτούμαστε για 6μήνες. Εάν και εφόσον δεν βρεθούμε στην «άτυχη» θέση, που ο συνδυασμός μέρας πρόσληψης και απόλυσης να «εξαφανίσει» ένα ένσημο, τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε οριακά επιδότηση ταμείου ανεργίας 6 μηνών.
   Ως συμβασιούχοι 8μήνου αναγκαζόμαστε να γίνουμε κυνηγοί ενσήμων, αφού η απώλεια έστω και ενός σημαίνει αυτόματη απώλεια και ενός μήνα επιδότησης ανεργίας. Χάνουμε έτσι το δικαίωμα στην απουσία από την εργασία, την άδεια ασθενείας, την απεργία. Από την μεριά του ο ΟΑΕΔ εφαρμόζοντας πιστά και άδικα τον νόμο (και με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου για τους μήνες που δεν είναι ολοκληρωμένοι αφού σχεδόν ποτέ δεν προσλαμβανόμαστε την 1η και δεν απολυόμαστε την 30η του μήνα) προς όφελος των κρατικών ταμειακών αποθεμάτων καταφέρνει και μας κόβει αυτόν τον μήνα.
   Η καταμέτρηση ενσήμων και η χρήση αυτού του μαθηματικού τύπου δεν είναι κάτι νέο. Το νέο είναι, η ανελαστική εφαρμογή του νόμου, κάτι που δεν είχαμε διαπιστώσει ποτέ στο παρελθόν.
   Το νέο είναι, η προσπάθεια μείωσης παροχών στους δικαιούχους ακόμα και όταν η αδικία είναι κατάφωρη και ολοφάνερη. Το νέο είναι, ότι αντί να υπάρξει ενίσχυση των αδύναμων ομάδων που επιδοτούνται από τον οργανισμό, (ανεργία, μακροχρόνια ανεργία, οικογενειακό, εποχιακό…), έχει ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος στα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ενώ αποκρύπτεται το δικαίωμα της 12μηνης επιδότησης του ανέργου ακόμα και αυτού που έχει απασχοληθεί εποχιακά, εφόσον έχει συμπληρώσει 4.050 ένσημα (περισσότερες πληροφορίες http://www.sefk.gr/selides/epidomaanergias.htm)

 23. θα ηθελα να μαθω σχετικα με τα προγραμματα κοινωφελους αν μπορεί κάποιος να διακόψει το ένα πρόγραμμα που εχει ξεκινήσει , για οποιδήποτε λογο, και να πάει σε κάποιο άλλο που μπορεί να έχει επιλεχθεί;
  Επειδή οι απαντήσεις είναι ασαφείς από τόν οαεδ , θά ηθελα να ρωτήσω μηπως γνωρίζετε.

  Σωστά πάντως τα λετε για την κοινωφελη, καιγω σε κοινωφελη είμαι 2 μηνες περίπου και αναγκαστηκα να μετακομίσω γιατί δεν είχα δουλειά και είμαι ακόμη απλήρωτη!!!
  Οταν έκανα τα χαρτιά μου έλεγε η προκύρηξη για μηνιαίο μισθό. Τώρα είναι ξεκάθαρο τό θέμα ότι θα περιμένουμε το μάνα εξ ουρανου!!!

  Παρακαλω να δείτε την απορία μου , την παραπάνω και να μου απαντησετε διότι ειχα κανει αιτηση και αλλού και βγηκαν τωρα τα αποτελεσματα και δεν ξερω ακομα τι θα κανω.

  ευχαριστω. Και συγχαρητηρια για την σελιδα σας!!

  1. Οι απαντήσεις από τον ΟΑΕΔ είναι ασαφείς γιατί από τη μία επικρατεί μια χαοτική κατάσταση σε ότι αφορά τα προγράμματα αυτά και από την άλλη γιατί όταν υπάρχει ασάφεια δεν μπορείς να γνωρίζεις το τι δικαιούσαι και να το απαιτήσεις. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κάθε άνεργος δικαιούται να κάνει μόνο ένα 5μηνο το χρόνο. Με βάση αυτό λογικά υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε αυτο που ρωτάς, να πας δηλαδή από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Λόγω της ασάφειας που υπάρχει δυσκολευόμαστε και εμείς να γνωρίζουμε συγκεκριμένα.
   Αν είσαι αθήνα κάθε τετάρτη στην ΑΣΟΕΕ στις 19.00, γίνεται συνάντηση ανέργων και εργαζομένων στα προγράμματα “κοινωφελούς” εργασίας για να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα, άδειες κλπ. Στο blog μας θα διαβάσεις το τι συζητήσαμε πριν 2 τετάρτες.

 24. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Καλή δύναμη, εύχομαι σε όλους.

 25. Καλησπέρα σας,
  Γράφτηκα στον οαεδ 3 μήνες από την απόκτηση του πτυχίου μου και συμπλήρωσα τον Αύγουστο ένα χρόνο. Έκανα την αίτηση για το επίδομα νέων και στις 22 Σεπτεμβρίου μπήκαν τα πρώτα 73 ευρώ. Τώρα τον Οκτώβρη όμως ακόμα δεν έχουν βάλει τη δεύτερη δόση. Η περίοδος που πρέπει να εμφανιστώ στον οαεδ είναι από 23 Οκτωβρίου ως και 22 Νοεμβρίου. Πρέπει πρώτα να εμφανιστώ για να μπουν τα χρήματα?? Και επίσης πρέπει να εμφανιστώ στο ίδιο κατάστημα που έκανα την αίτηση ή μπορώ σε οποιαδήποτε πόλη??

  1. καλησπέρα
   οτι γνωρίζουμε για το επίδομα για τους νέους 20-29 ετών είναι ότι γράφει και το site του ΟΑΕΔ.
   Μόνο λογικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τις ερωτήσεις σου γιατί στη συλλογικότητα μας δεν υπάρχει κάποιος φοιτητής-τρια με πτυχίο για να γνωρίζουμε συγκεκριμένα. Αν σου ενέκριναν όμως 22 σεπτεμβρίου την πρώτη δόση, λογικά θα τα βαλουν αφού παρουσιαστείς στο διάστημα που λες και εσύ 23/10-22/11. Για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να ξέρουμε.

 26. Καλησπέρα. Λαμβανω το επίδομα απο τον Σεπτέμβριο κ το δικαιούμαι για δώδεκα μήνες. Η αναβολή μου για στράτευση έχει κοπεί κ θα ήθελα να μάθω αν με καλέσουν τι κάνω;; Μπορω να κανω κατι για να το λαμβάνω,, μπορουν να το δουν κ να κινηθουν νομικά εναντιον μου;;Μπορώ να λαμβανω το επίδομα ;; Αν όχι το δικαιούμαι μετα ; Γιατί έχω απολυθεί κ άδικα.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Δεν γνωρίζουμε αν μπορούν να διασταυρώσουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με άλλες υπηρεσίες ότι θα υπηρετείς στο στρατό. Προσωπικά αμφιβάλλω ότι μπορούν να το διασταυρώσουν, αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά. Είναι ένα ρίσκο που θα το πάρεις μόνος σου. Υπάρχει επίσης και κάποιο είδομα στράτευσης

   αναστολή γίνεται όταν

   Η επιδότηση ανεργίας αναστέλλεται από τη στιγμή που ο άνεργος βρει εργασία.

   Επίσης, αναστέλλεται σε περίπτωση ασθένειας, στράτευσης, αναχώρησης στο εξωτερικό, λήξης άδειας διαμονής και εργασίας σε περίπτωση που ο άνεργος είναι αλλοδαπός, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο για τον οποίο παύει να είναι διαθέσιμος για απασχόληση στην αγορά εργασίας.
   Ο ενδιαφερόμενος εντός 8 ημερών θα πρέπει να ενημερώσει την Υπηρεσία που επιδοτείται, αρχικά οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή δια τηλεφώνου, φαξ, επιστολής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή ο ίδιος ή δια αντιπροσώπου. Στη συνέχεια (ή ταυτόχρονα) πρέπει να ακολουθήσει η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών για το λόγο της αναστολής, προσκομίζοντας το αντίστοιχο δικαιολογητικό [π.χ. αναγγελία πρόσληψης, βιβλιάριο ασθενείας, βεβαίωση Στρατιωτικής Υπηρεσίας, αεροπορικό εισιτήριο κτλ], ώστε να γίνει η αναστολή της επιδότησής του και να πιστωθεί στο λογαριασμό του το ποσό που προκύπτει ως διαφορά επιδότησης από την τελευταία ημέρα πληρωμής έως και την ημέρα που προέκυψε ο λόγος της αναστολής.
   Αν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος, εξουσιοδοτεί το άτομο που επιθυμεί, το οποίο με τη νόμιμα θεωρημένη εξουσιοδότηση και με τα σχετικά δικαιολογητικά θα προσέλθει εκ μέρους του και θα ενημερώσει την Υπηρεσία.

   Το ποσό της χρηματικής διαφοράς που θα προκύψει από την αναστολή της επιδότησης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
   Συνέχιση επιδότησης: Το επίδομα ανεργίας συνεχίζεται όταν ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία εντός 60 ημερών μετά την άρση του λόγου αναστολής και πριν την πάροδο διετίας από την έκδοση της αρχικής απόφασης επιδότησης.

   Επίδομα Στράτευσης

   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

   Καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία, ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις.

   ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

   Δικαίωμα λήψης του επιδόματος έχουν όσοι έχουν πραγματοποιήσει 150 ημερομίσθια κατά τον προηγούμενο της κατάταξης χρόνο ή 150 ημέρες εργασίας (ημερομίσθια) το προηγούμενο της κατάταξης 15μηνο χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια των 3 τελευταίων μηνών.
   Οι Δικαιούχοι έχουν προθεσμία για την είσπραξη, τρεις μήνες από την απόλυσή τους απ’ το στρατό.

   ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

   1. Πιστοποιητικό τύπου Α’ από την Στρατολογία, η βεβαίωση της Μονάδας από το οποίο θα προκύπτει το χρονικό διάστημα κατάταξής του στο στράτευμα.
   2. Οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας.
   3. Υπεύθυνη Δήλωση του τελευταίου προς της στρατεύσεως εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η υπηρεσιακή κατάσταση και η μισθοδοσία του ασφαλισμένου κατά την ημερομηνία στρατεύσεώς του.
   4. ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

   ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

   Ν. 2054/52, Ν.Δ. 2961/54 (άρθρο 34).

   1. _Ως πότε είναι η προσθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικων για την απαλλαγη απο το τελος ακινητων σε μακροχρονια ανεργο ?

 27. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ(ΟΧΙ ΕΠΙΔΟΜΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΝΣΥΜΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΩΣ 4 ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ..ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ???

  1. θα αναφέρεσαι στο κομμάτι που λέει για την αναστολή επιδότησης που δίνει το δικαίωμα στον άνεργο να εργαστεί από 3 μερες τη βδομαδα, έως 12 το μήνα αφαιρώντας τις μέρες από το ποσό επιδότησης και χωρίς να βγει από τον ΟΑΕΔ. Λογικά συμπεραίνουμε ότι εφόσον ισχύει στην επιδότηση γιατί να μην ισχύει και στην κάρτα ανεργίας που ρωτάς… Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε συγκεκριμένα αν όντως έτσι είναι και αν ισχύει τι δικαιολογητικά χρειάζονται. ΟΑΕΔ είναι αυτός δεν ξέρεις πως θα στη φέρει. Από την άλλη δημιουργείται το απλό ερώτημα. Αν εργαστείς έστω και για λίγες μέρες δεν θα υπάρξει αναγγελία πρόσληψης συνεπώς και σταμάτημα της κάρτας ανεργίας; Το καλύτερο θα είναι να κάνεις μια βόλτα στον ΟΑΕΔ και να ρωτήσεις.

 28. ακουσα για ενα επιδομα που δινει ο οαεδ για εγγεγραμμενους ανεργους στα μητρωα ανω του ενος ετους. ισχυει κατι τετοιο? και τι δικαιολογητικα χρειαζονται

  1. θα αναφέρεσαι στο ειδικό βοήθημα μακροχρόνια ανέργων ή στο επίδομα σε νέους νέες από 20-29 ετών. Κοίτα πιο πάνω στον οδηγό δικαιωμάτων που αναφέρεται συγκεκριμένα τι χρειάζεται και τις προυποθέσεις. Κάτι άλλο δεν υπάρχει.

 29. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ 54 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΒΕΒΕΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΤΙΣ 11 11 2011 ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ 25 11 2011 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ …Η ΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ …ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΕΓΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 200 ΕΥΡΩ ?? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΗΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ …ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

  1. αναφέρεσθε στο ειδικό επίδομα μακροχρόνια ανέργων.Από όσα γράφεται το δικαιούσαστε αλλά αφού έχετε κάρτα με ημερομηνία έκδοσης 25/11/2011 θα πρέπει να κλείσει χρόνος πρώτα.

   4.ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
   1. Προϋποθέσεις:
   2. Ελληνική υπηκοότητα
   3. Ηλικία άνω των 45 ετών
   4. 300 ημέρες ταμείο ανεργίας στο παρελθόν
   5. 1 χρόνο κάρτα ανεργίας σε ισχύ
   Δικαιολογητικά:
   1. 1 χρόνο κάρτα ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
   2. πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει φορολογική δήλωση Ε1 (μέχρι 12.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα)*
   3. ΑΜ ΙΚΑ για τον έλεγχο της 12μηνης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ οποτεδήποτε στο παρελθόν
   4. βιβλιάριο εθνικής τράπεζας
   * Παρατήρηση: προσμετρώνται τα πάντα στο εκκαθαριστικό πλην του επιδόματος ανεργίας. Προσμετράται δηλαδή και τυχόν τεκμήριο για ιδιοκτησία σπιτιού ή αυτοκίνητου που δεν είναι πραγματικό εισόδημα.
   π.χ κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 9000 επειδή μπορεί να δουλεύει ο/η σύζυγος. Αν η εφορία του βγάζει και τεκμήριο λόγω ιδιοκατοίκησης 4000 (που δεν είναι εισόδημα) το σύνολο είναι 13000, επομένως δεν είναι δικαιούχος.

 30. Kalispera! eimoyn elefteros epaggelmatias prin 10 xronia. Eime 48 xronwn. Den pira pote epidoma anergias. Exw karta anergeias ta teleytaia 5 xronia. dikeoyme ta 200 euro (eidiko vohthima)?

  1. από τις προυποθέσεις που θέτει ο ΟΑΕΔ και αναγράφονται και στο site του φαίνεται πως όχι.

 31. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΛΥΨΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!! ΕΛΕΝΗ!!!

  1. μπορείτε να δείτε και στο site του ΟΑΕΔ, απαντάει σε αρκετές απορίες. Επίσης ως προυπόθεση είναι και να είσαστε στο ταμείο ανεργίας παλιότερα. Το θέμα όμως είναι ότι από το 2013 οι προυποθέσεις εγγραφής στο ταμείο ανεργίας αλλάζουν και προφανώς θα συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα

 32. Καλημέρα σας,
  είμαι 37 χρονών και εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ από το Σεπτέμβριο του 2009 και λογικά πρέπει να θεωρούμαι και εγώ μακροχρόνια άνεργος. Δεν έχω καθόλου εισοδήματα από τότε. Δικαιούμαι κάποιο βοήθημα ή κάποιο ειδικό επίδομα;
  Σας ευχαριστώ πολύ .

  1. καλημέρα
   Οχι δυστυχώς αν και μακροχρόνια άνεργος δεν δικαιούσαι κάποιο επίδομα.
   Εκτός από την παροχή ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους αν δεν το έχεις εξαντλήσει και αυτό

 33. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ .ΕΙΜΑΙ 50 ΧΡΟΝΩΝ.ΑΠΟ ΤΙΣ 26/7/12 ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΞΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ 200 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕ 2 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  1. καλησπέρα και πάλι
   ύστερα από επικοινωνία που υπήρξε για ανάλογο θέμα μάθαμε ότι αμέσως μετά τη λήξη της επιδότησης μπορείτε να κάνετε αίτηση για το επίδομα μακροχρόνιου ανέργου.

 34. Καλησπέρα σας.Στις 14 φλεβάρη λήγει η σύμβαση μου (5 μηνες) έχω ακόμα 55 μέρες ασφάλειας απο δουλειά εντος του 2012 (συνολικα οποτε 55 + 120 ) θα δικαιούμαι κάποιο επίδομα?

  1. λογικά ναι εφόσον δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνεις στο ταμείο ανεργίας
   κοίτα το 1ο πίνακα δικαιούσαι επίδομα ανεργίας αν είναι τώρα 5 μήνες ή 6 παίζεται (τους 2 τελευταίους μήνες δεν τους μετράει ο ΟΑΕΔ)

   1. Ταμείο δεν εχώ ξαναμπεί.Σαν άνεργος στα μητρώα ημουν μόνο…

    1. Δύσκολο τότε να πάρεις κανονικό επίδομα αν δεν έχεις ξαναμπεί. Κάνε όμως σίγουρα τα χαρτιά σου δικαιούσαι τουλάχιστον το ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα.

 35. Είμαι 53 ετών και μακροχρόνια άνεργη (από το 2007 έχοντας πάρει και επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο και βοήθημα ενός χρόνου 200€ τον τρίτο χρόνο της ανεργίας μου) , διανύω τώρα τον 5ο χρόνο ανεργία με ενεργή κάρτα. Στις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσω ένα πρόγραμμα κατάρτισης με 500 ευρώ όφελος αν περάσω τις εξετάσεις. Ηθελα να ξέρω αν δοθεί καινούργιο βοήθημα για τους μακροχρόνια ανέργους εμείς με καινούργια κάρτα μετά το πέρας της κατάρτισης δεν θα μπορούμε να το πάρουμε; γνωρίζετε αν συζητείτε κάτι τέτοιο; κι αν ναι τότε τι θα γίνει με εμάς που θα έχουμε καινούργια έναρξη στην κάρτα μας;

  1. σε εγκύκλιο ο ΟΑΕΔ ανφέρει

   8.Μετά την εξάντληση της 12μηνης διάρκειας του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, το ίδιο πρόσωπο δύναται να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού, εφόσον δημιουργήσει εκ νέου τις προϋποθέσεις (12μηνη νέα τακτική επιδότηση, αδιάλειπτη εγγραφή στα μητρώα ανέργων, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατώτερο των 5.000 ΕΥΡΩ κ.λ.π.)

   αν περάσετε στο πρόγραμμα κατάρτισης η κάρτα διακόπτεται και είστε αναγκασμένη να βγάλετε καινούρια ξεκινώντας από την αρχή
   διαβάστε την παρακάτω εγκύκλιο του ΟΑΕΔ
   εγκύκλιος

 36. Καλησπέρα σας, οπως όλοι οι άλλοι έτσι κι’ εγώ θα ήθελα να κάνω την δικιά μου ερώτηση. Είμαι γραμμένος στον ΟΑΕΔ από της 16/4/10 μέχρι και σήμερα και δεν ξέρω για πόσο ακόμα. Υπάρχει περίπτωση να δικαιούμαι κάποιο επίδομα?

  1. Όχι δυστυχώς δεν δικαιούσαι καποιο επίδομα.Το μόνο που δικαιούσαι είναι ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν το έχεις εξαντλήσει(διάβασε πιο πάνω στον οδηγό) και αν είσαι πάνω από 45 ετών τότε δικαιούσαι,εφόσον έχεις τις προυποθέσεις, αυτό που ρωτάνε πιο πάνω οι άλλοι συνάδελφοι για τους μακροχρόνιους άνεργους

 37. kalispera.exo ta ensima pou apaitountai gai na paro to eidiko apoxialo epidoma.an to 2011 eixa parei tameio anergias to dikaioume?

  1. για ποιο ειδικο εποχιακό επίδομα λες συνάδελφε; αναφέρεσαι σε κάτι συγκεκριμένο από τον οδηγό που δημοσιεύουμε;

    1. δεν γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν παίρνει κανείς από εμας τέτοιο επίδομα. Κοίτα στο και στο site του ΟΑΕΔ στις παροχές ανεργίας που τα λέει αναλυτικά.

     ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
     Ι Οικοδόμοι
     1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες από 95 έως 210 ημέρες εργασίας (Η.Ε).
     Στις ανωτέρω ημέρες συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20% καθώς και οι αναλογούσες ημέρες άδειας. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιούται το βοήθημα ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας (Η.Ε.).
     Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι οικοδομικών εργασιών και απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.
     2. Να απασχολούνται αποκλειστικά στον κλάδο.
     3. Στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα. ( παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89)

     ΙΙ Λοιπές κατηγορίες (πλην οικοδόμων)
     1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
     2. Για τους δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται από 50 – 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
     3. Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 τουλάχιστον ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά την χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους.
     4. Για τους χειριστές εκσκαπτικών , ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων απαιτούνται από 70 – 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
     5. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.
     6. Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.
     7. Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχιακό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.
     8. Στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα. (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89).

  1. συνάδελφε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε αφού όπως γράψαμε δεν παίρνει κανένας από εμάς αυτό το επίδομα

 38. Γειας θα ηθελα να μαθω αν μπορει η εθνικη τραπεζα που σε αυτη μπαινει το επιδομα ανεργιας να μου κρατησει το επιδομα λογω χρεων.Ευχαριστω προκαταβολικα

  1. Χρέη στην ίδια τράπεζα; Κανονικά απαγορεύεται να παρακρατούν μισθούς, επιδόματα ανεργίας κλπ. Τώρα αν σας συμβεί κάτι τέτοιο προφανώς και πρέπει να συμβουλευτείτε δικηγόρο

 39. ΜΠΑΙΝΩ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΑΝ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ..ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΚΑΠΟΥ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ?ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ??ΙΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΑΦΑΙΡΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ??Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ?

  1. Το μόνο που γνωρίζουμε σχετικά και έχουμε βάλει και στον μικρό οδηγό ανέργων είναι τα εξής:

   Προκειμένου για ανέργους που αναλαμβάνουν σποραδική απασχόληση δικαιούνται να εργαστούν έως 3 μέρες τη βδομάδα, έως 12 το μήνα, αφαιρώντας όμως τις μέρες που πραγματικά απασχολήθηκαν, από το πόσο της επιδότησης τους.
   1. εργασία για μικρό χρονικό διάστημα (2-3 μέρες), συνεχίζεται η επιδότηση και αφαιρούνται μόνο οι μέρες που πραγματικά απασχολήθηκαν. Τα ίδια ισχύουν για όσους απασχολήθηκαν σε αντικατάσταση μισθωτών που έχουν ανάπαυση (ρεπό)

 40. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟΙ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5ΜΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΑΣ ;ΚΑΘΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΚ/ΞΗ Κ ΙΣΩΣ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΝΕΡΓΙΑ ΜΟΥ;

  1. η αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ γίνεται μέσα σε 8 μέρες(ημερολογιακές).Εσύ εκτιμάς ότι μπορεί να σε προσλάβουν με βάση τα μόρια που έχεις στη προκύρηξη που περιμένεις; Αν ναι κατά την προσωπική άποψη μου περίμενε… Δεν ξέρω τι προκύρηξη περιμένεις αλλά θα είναι καλύτερη από αυτή για τα κοινωφελή
   Σε κάθε περίπτωση βέβαια η απόφαση είναι δικιά σου.

 41. apo ton Noembrio tou 2011 eos kai to Noembrio tou 2012 briskome se episxesi ergasias, teleiose to epidoma episxesis kai o ergodotis den ekana kamia kinisi, tora perimeno apo ton OAED na aposteili ston ergodoti xarti, mexri tote ti kano? den mas exei apolisei akoma kai fysika oute mas exei katabalei ta lefta apo ton Maio tou 2011, mou eipan ston OAED oti an den apantisi o ergodotis tote mporo na grafto kai na bgalo karta anergias xvris omos to epidoma afou den exo apolisi, to thema einai mporo na sunexiso thn episxesi ergasias san sxesi ergasias, oste na eimai kalimeni oti tha fenomai ston OAED san ypalilos, pragmatika den xero ti na kano me thn katastash auti.

  1. Μέχρι την απόλυση ή την πτώχευση της εταιρίας η υπαλληλική σχέση δεν χάνεται. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα παίρνεις ένσημα και ανανεώνεται το βιβλιάριο ασθενείας. Διεκδικείς τα δεδουλευμένα δικαστικά. Κατασχέσεις προιόντων, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
   Mπορείτε να ζητήσετε πτώχευση της εταιρίας εάν το θεωρείτε σκόπιμο. Φυσικά αφού έχετε βρει έναν καλό δικηγόρο έμπειρο στα εργατικά.

   1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ . ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011. ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2012. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΖΟΤΑΝ ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΠΗΡΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013. ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΟΑΕΔ? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

 42. Πρόκειται να εργαστώ σε κεπ με σύμβαση μίσθωσης έργου. Θα είμαι αυτασφάλιστη στον οαεε, που βεβαίως είμαι ασφαλισμένη εδώ και 2 περίπου χρόνια λόγω της ομόρρυθμης εταιρείας που έχουμε συστήσει με το σύζυγό μου. Βεβαίως δεν υποχρεούμαστε ως συμβασιούχοι για τήρηση βιβλίων,έκδοση αποδείξεων και απόδοση Φ.Π.Α. Μας έχουν απαλλάξει. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι: κάποιος που εργάζεται μ΄αυτό το καθεστώς δικαιούται να έχει κάρτα ανεργίας; Όσοι είναι στον οαεε ασφαλισμένοι αλλά δεν αλλάζει τίποτα στη φορολογική τους δήλωση μπορούν να έχουν κάρτα ανεργίας;

  1. έτσι όπως τα λες και με βάση ότι είσαι ήδη 2 χρόνια ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ υποθέτουμε ότι θα φαίνεσαι κάπου, (στη φορολογική δήλωση) οπότε δεν δικαιούσαι κάρτα ανεργίας. Επειδή όμως υπάρχουν αρκετά παραθυράκια όταν κάνεις φορολογική δήλωση (σε ποιους κωδικούς σημειώνεις για τα ελευθέρια επαγγέλματα κλπ) πιθανόν και να γίνεται vα βγάλεις κάρτα. Είναι αρκετά εξειδικευμένη η ερώτηση σου (σχετίζεται και με τη φορολογική δήλωση που ελέγχουν στον ΟΑΕΔ) και δεν μπορούμε να ξέρουμε συγκεκριμένα

 43. Γεια σας!Παιρνω επιδομα ανεργιας ,ειμαι εγγεγραμμενη σε οαεδ νησιου αλλα μετακομισα Αθηνα.Σε 2 μηνες πρεπει να εμφανιστω στο νησι ,δεν μπορω να γραφτω κατευθειαν στην Αθηνα ;Περυσι υπηρχε αυτη η δυνατοτητα αλλα ακουσα οτι φετος πρεπει να εμφανιστω στον τοπο εγγραφης και απο εκει να μετεγγραφω .Ευχαριστω!

  1. και εμείς αυτό ξέρουμε, ότι πρέπει να παρουσιαστείς αυτοπροσώπως και να κάνεις τη μεταφορά. Κάνε καμιά βόλτα όμως από τον ΟΑΕΔ και ρώτα γιατί αυτά αλλάζουν συνεχώς

 44. Καλησπέρα, θα ήθελα να σας θέσω την εξής απορία μου:
  Απολύθηκα 12/2011, μετά από 17 έτη συνεχούς εργασίας, και πήρα επίδομα ανεργίας από 1/2012 έως 7/2012 = 155 ημθια το οποίο ανεστάλη λόγω πρόσληψης. (η επιδότηση μου ήταν για ένα έτος)
  Όμως λόγω κακής συνεργασίας με την εταιρία και λόγω αθέτησης της συμφωνίας μας, αναγκάστηκα τελικά να δηλώσω παραίτηση. (περίοδος 7/2012-10/2012=ημθια 75).
  Με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσω να βρω εταιρία που θα μου κάνει απόλυση, για πόσες μέρες θα έπρεπε να φαίνεται ότι εργάζομαι (έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η επιδότηση μου) ?
  Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ δεν υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών, Εννοεί 25+25 ημερομίσθια, ημερολογιακά σε δύο μήνες? συνεχόμενους μήνες εργασίας? και εάν δεν είναι στους δύο τελευταίους μήνες 25+25 και είναι για παράδειγμα 25+10 ή 25+0 ποιες είναι οι ημέρες που τελικά δεν υπολογίζονται? Σε ποια κατηγορία ανήκω σε αυτούς που επιδοτούνται για πρώτη φορά ή σε αυτούς που επιδοτούνται για δεύτερη φορά. ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. σε αυτούς που επιδοτούνται για δεύτερη φορά. Όταν μετράν τα ημερομίσθια τα υπολογίζουν ημερολογιακά. Όταν σε μένα μέτρησαν τις μέρες εργασίας τον τελευταίο μήνα είχα μόνο 4 μέρες εργασίας. Επίσης χρησιμοποιούν μαθηματικούς τύπους στην μέτρηση μπορείτε να διαβάστε όλα τα παραπάνω σχόλια σχετικά με τα ΕΛΤΑ.
   Για το χρόνο επιδότησης (αν βρείτε κάποια εταιρεία) και για να μπείτε πάλι στο ταμείο ανεργίας, κοιτάξτε το πρώτο πινακάκι σε αυτή τη σελίδα

 45. kalispera!!!tha ithela na kanw mia erwtisi.teleiwse to tameio anergias mou k einai na parw to voithima pou dinoun meta.se poses meres sou mpainoun ta xrimata???euxaristw prokatavolika.

  1. αμέσως μόλις κάνεις την όλη διαδικασία με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται
   ΕΙΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
   1.EΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
   ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
   1. να μην ανήκει ο άνεργος στα εποχικά επαγγέλματα*
   2. η κάρτα ανεργίας ισχύει για 1 μήνα μετά τη λήξη της επιδότησης εφόσον παραμείνει άνεργος. Απαραίτητη η θεώρηση της στο 5ήμερο πριν ή μετά τη λήξη της
   3. συνολικό οικογενειακό επίδομα μέχρι 9.684,52
   Ύψος βοηθήματος: 187,20 ευρώ
   Δικαιολογητικά:
   1. πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, φορολογική δήλωση Ε1 και φωτοτυπία.
   2. Φωτοτυπία ανανεωμένης κάρτας ανεργίας 2 όψεων

   1. μα εχω κανει τα χαρτια μου εδω κ μινο μηνα κ ακομα να μπουν τα χρηματα..

    1. αφού έχεις κάνει ότι απαιτείται, τι να πω δεν ξέρω, εγω το έχω πάρει 2 φορές αυτό το εφάπαξ βοήθημα έκανα τα χαρτιά μου όπως προβλέπεται και τα λεφτά είχαν μπει την επόμενη

 46. Καλημερα σας!πριν ενα χρονο ημουν σε ταμειο ανεργειας αφου τελειωσε δεν μπορεσα να παρω το εποχιακο βοηθημα λογο το οτι δουλευα σε καφετερεια!!εδω και ενα χρονο ειμαι ανεργη γραμμενη στα μητρωο τοθ οαεδ.προσφατα ακουσα για ενα επιδομα για αυτους που ειναι απο ενα χρονο ανεργη και πανω γυρω στα 200ευρω εγω δικαιουμαι να τα παρω??στις 15/11 κλεινω επισημα 1 χρονο!ευχαριστω

  1. αναφέρεσαι όπως αρκετοί συνάδελφοι πιο πάνω, στο επίδομα μακροχρόνιου ανέργου. Βασική προυπόθεση είναι να είσαι ανω των 45 ετών

 47. Καλησπερα σας, θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Εργαζομουν στον ιδιωτικο τομεα με πληρη απασχοληση (25 ενσημα καθε μηνα) απο τον Σεπτεμβριο του 07 μεχρι το τελος Σεπτεμβριου του 12. Γνωριζω οτι δικαιουμαι το πληρες επιδομα ανεργιας. Κατεθεσα τα χαρτια μου στις 03 Οκτωβρη του 12′ και μου δωσαν ημερομηνια προσελευσης 2 μηνες μετα (03 Δεκεμβριου) με σκοπο την γνωστοποιηση της αποφασης για το επιδομα κλπ.

  Στο ενδιαμεσο θα λαμβανω χρηματα? Απ΄οτι εχω διαβασει σε διαφορα blog, οχι, αλλα ειδα στον λογαριασμο μου καταθεση την Παρασκευη 09 Νοεμβριου με αιτιολογια 045ΟΑΕΔ επιδομα 001, 180,00 ευρω. Τι ακριβως ειναι αυτα? μερος του επιδοματος για τις δυο πρωτες Παρασκευες του Νοεμβρη? θα ακολουθησουν και αλλες καταθεσεις τις επομενες δυο Παρασκευες μεχρι να συμπληρωθει το ποσο των 360,00 που ειναι το πληρες επιδομα? ή παιρνεις τα μισα και οταν πας για την γνωστοποιηση της αποφασης σου δινουν τα υπολοιπα? Για ποιο μηνα ηταν αυτα? Για τον Οκτωβρη που κατεθεσα τα δικαιολογητικα, και αν ναι, γιατι βαλαν μονο τα μισα ή ξεκιναει απο τον Νοεμβρη να μετραει?

  Ευχαριστω εκ των προτερων και συγνωμη για τις μαζεμενες ερωτησεις…

  1. στο ενδιάμεσο μέχρι να πάρεις στα χέρια σου την έγκριση δεν μπαίνει κάτι στο λογαριασμό της τράπεζας.
   Απορούμε και εμείς γι αυτό αν σου κατέθεσαν. Μήπως είναι κάτι άλλο;

   1. Μιλησα μαζι τους και μου ειπαν οτι ενα μηνα ακριβως πριν παρουσιαστεις για την γνωστοποιηση σου πιστωνονται στον λογαριασμο σου τα χρηματα για το διαστημα που δικαιουσαι χρηματα.
    Επειδη ομως ειχα ενα χρεος στον ΟΑΕΔ απο προηγουμενη επιδοτηση πριν 5 χρονια που ειχα βρει δουλεια και δεν ενημερωσα τον ΟΑΕΔ και πηρα και το επιδομα για δυο μηνες ακομα που ειχαν μεινει (σαν Ελληναρας κλασικος ενηργησα τοτε..) αφαιρεσαν τα μισα απο την δοση που μου εβαλαν και θα το κανουν αυτο μεχρι να καλυφθει το ποσο που οφειλω. Οποτε εβαλαν για τον Οκτωβρη τη δοση και αφαιρεσαν τα μισα (αντι 360 εβαλαν 180).
    Και εγω απ΄οτι ειχα διαβασει δεν βαζαν χρηματα μεχρι να παρουσιαστεις την πρωτη φορα, αλλα ειναι αλλιως μαλλον…

 48. Γειά σας, μία ερώτηση παρακαλώ.
  Θα απολυθώ σε κάποιες μέρες από την εργασία που απασχολούμαι ως μισθωτός από 04/07/2011. Στις 21/11/2011 είχα κάνει έναρξη επαγγέλματος παίρνοντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ. Έως σήμερα δεν έχω κανένα εισόδημα από το μπλοκάκι λόγω χρόνου και αναδουλειών. Θα μπορέσω να πάρω επίδομα ανεργίας και να κρατήσω το μπλοκάκι; Μήπως βρεθεί κάνα μεροκάματο. Κάπου άκουσα για ένα όριο των 1400Ε περίπου από εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία. Αν δω ότι βγαίνει δουλειά και τα έσοδα φτάσουν τα 1400 Ε να το δηλώσω στον ΟΑΕΔ και να σταματήσω το επίδομα; Αν ναι τότε θα πρέπει να σταματήσω την εξαίρεση και να πάω στον ΟΑΕΕ και να πληρώνω τις εισφορές σε αυτόν;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. συνάδελφε κάνεις ερώτηση πάρα πολύ εξειδικευμένη. Πρέπει να πας στον ΟΑΕΔ να ρωτήσεις.

 49. Καλησπέρα και από μένα,

  Μια ερώτηση εάν έχετε το χρόνο:

  Χθες (12/11/2012) κατέθεσα τα χαρτιά μου για το επίδομα ανεργίας και στο χαρτί που μου έδωσαν γράφει ότι πρέπει να παρουσιαστώ στην υπηρεσία από τις 12/1/2013 για να λάβω την επιδότηση. Ωστόσο, αυτό το διάστημα που μεσολαβεί συνίσταται σε (2) μήνες ενώ ξέρω ότι πάνω κάτω η πρώτη δόση από το επίδομα μπαίνει σε 30 ημερολογιακές μέρες. Συμβαίνει κάτι ή απλά η πρώτη δόση θα μπει σ ένα μήνα και δε χρειάζεται να παρουσιαστώ, έτσι πάω κατευθείαν στις 12/1 για τη δεύτερη;

  Ευχαριστώ.

  1. στο μεσοδιάστημα μέχρι να εγκριθεί η αίτηση σου δεν παίρνεις επίδομα. Θα το παρεις μετά την έγκριση της αίτησης σου

  2. Απ΄οτι ανεφερα και παραπανω στην απαντηση μου ενα μηνα πριν παρουσιαστεις για την γνωστοποιηση θα σου πιστωθουν στον λογαριασμο σου τα χρηματα που δικαιουσαι μεχρι τοτε και δεν εχεις παρει. Δηλαδη να υπολογιζεις Παρασκευη ενα μηνα μετα την καταθεση της αιτησης σου θα σου πιστωθουν για το μηνα αυτο που περασε και τα υπολοιπα που τρεχουν θα τα παρεις οταν παρουσιαστεις.

   Εγω κατεθεσα 3/10 και 9/11 μπηκε ο πρωτος μηνας. Ο αλλος μεχρι να παρουσιαστω μεχρι την γνωστοποιηση θα τα παρω οταν παρουσιαστω.

 50. Καλησπερα σας θα ηθελα να κανω κ γω μια ερωτηση. λογο στρατιωτικων υποχρεωσεων του παιδιου μου καθυστερισα για 2 μερες την εμφανιση μου για ανανεωση της καρτας μου, κ μου ειπαν οτι με τιμωρουν για 2 μηνες να μην πληρωθω.(αυτο σημαινει οτι θα γινει επιμυκινση κ θα τα παρω μετα το διαστημα της τιμωριας; Η δεν θα μου τα βαλουν καθολου κ χανω τα χρηματα;)

  1. ποιος ανευθυνουπεύθυνος στον ΟΑΕΔ είπε αυτό το πράμα; Για 2 μέρες καθυστέρηση; ή είναι παντελώς άσχετος/η ή πουλάει μούρη. Έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά από άσχετους ή κακόβουλους υπαλλήλους (υπάρχουν και τέτοιοι, όπως υπάρχουν και υπαλληλοι που βοηθάνε), που εχουν απορρίψει ακόμα και επιδόματα επισχέσεων εργασίας χωρίς να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.Κακώς δεν ανανεώθηκε ή κάρτα έστω και 2 μέρες μετά. Όχι τα λεφτά δεν χάνονται. Προσωπική άποψη ειναι να πας να βρεις το διευθυντή και να κάνεις φασαρία

 51. γεια σας συγχαρητηρια για την βοηθεια που περεχετε.Ειχα μπει ταμειο για 10 μηνες πριν 2 χρονια.Τωρα εργαζομε πληρης απασχοληση εδω και 4 μηνες αλλα τα πραγματα δεν πανε καλα στην δουλεια μπορω να μπω ταμειο με 4 μηνες?να παρω τους αλλους 2 μηνες να σημπληρωθει το 12μηνο?Αν οχι ποσα θα ηθελα για δευτερη φορα ενσυμα και ποσο καιρο θα εμπαινα?Ευχαριστω πολυ

  1. Αφού έχεις μπει ήδη μια φορά στο ταμείο ισχύουν τα παρακάτω:

   Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.
   Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:
   Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα (ή και εποχιακά π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί κ.α) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.
   όπως καταλαβαίνεις με 4 μήνες…
   Σε περίπτωση όμως απόλυσης εσύ κάνε τα χαρτιά σου κανονικά στον ΟΑΕΔ.Και να μην μπορέσεις να μπεις κανονικά υπάρχει το ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ Διάβασε παρακάτω που το αναφέρουμε…

 52. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
  ΣΑΣ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ Ε-ΜΑΙL ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
  ΠΕΡΣΙ ΔΟΥΛΕΨΑ ΑΠΟ 01/07/2011 ΜΕΧΡΙ 30/09/2011
  ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ 20/06/2012 ΜΕΧΡΙ 19/08/2012
  ΚΑΙ 17/09/2012 ΜΕΧΡΙ 16/11/2012
  ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ??????
  ΕΧΩ ΕΠΙΔΟΤΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
  (ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
  ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.)
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  1. καλησπέρα
   από τις ημερομηνίες που βάζεις για το 2012, πρέπει να έχεις 120 ένσημα.
   Κοίτα το πρώτο πινακάκι στην σελίδα “οδηγός ανέργων” . Από εκεί μπορείς να υπολογίσεις αν μπορείς να το πάρεις
   Υπόψη ότι όταν μετράνε τα ένσημα αφαιρούν τα τελευταία. Σε περίπτωση που δεν το δικαιούσαι (ο υποφαινομενος αυτό καταλαβαίνει τουλάχιστον) κάνε τα χαρτιά για το “ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ”

   1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ
    ΤΟ 2011 ΕΧΩ 75 ΕΝΣΗΜΑ
    ΚΑΙ ΤΟ 2012 ΕΧΩ 100 ΕΝΣΗΜΑ (MEXΡΙ 16/11/2012)
    ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΣΗΜΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΩ ΤΟ 2012
    ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΩ ΤΑΜΕΙΟ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

    1. καλησπέρα κοιταζοντας το 1ο πινακακι μπορεις να το υπολογισεις. Τους 2 τελευταίους μήνες ο ΟΑΕΔ δεν τους μετράει. Ημουν και γω καποτε εποχιακός και είχα 180 ενσημα. Από αυτά ο ΟΑΕΔ αφαίρεσε τους 2 τελευταίους μήνες και υπολόγισε με βαση τα 150 που είχα να μπω για 6 μήνες (εγω ήμουν στις γενικές κατηγορίες) …
     Κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά καποιο επίδομα μπορεί να πάρεις…

 53. γεια σας ήθελα να ρωτήσω αν με ένα ένσημο την εβδομάδα δηλαδή 4 το μήνα έχεις το δικαίωμα να διατηρήσεις την κάρτα ανεργίας.Αναγγελία πρόσληψης υπάρχει κανονικά.

  1. το καλύτερο θα είναι αφού σου έχουν κάνει αναγγελία πρόσληψης να ρωτήσεις στον ΟΑΕΔ. Δεν μπορούμε να ξέρουμε συγκεκριμένα αφού κανένας από εμας δεν εχει μπει τη διαδικασία αυτή.

 54. Μια ερωτηση γιατι δεν βγαζω ακρη απο πουθενα!
  Κατεθεσα τα χαρτια μου για επιδομα ανεργιας στον ΟΑΕΔ και πηρα την ιδια μερα ενα χαρτι που λεει “ΑΠΟΦΑΣΗ….Αποφασιζουμε την Ενταξη στην Επιδοτηση…. μπλα μπλα μπλα” το χαρτι λεει οτι δικαιουμαι το επιδομα για 125 μερες,και επισης λεει “Ημερομηνια απο την οποια ενεργοποιειται το δικαιωμα για Πληρωμα του επιδοματος 17/11/2010”.
  Πότε θα ξεκινησει να μπαινει το επιδομα στον λογαριασμου μου βρε παιδια????

  1. από το 2010? μάλλον θα έχει γίνει κάποιο λάθος…
   το επίδομα αρχίζει να μπαίνει στην ημερομηνία που καθορίζει ο ΟΑΕΔ στο χαρτί…

   1. συγνωμη παιδια!2012 ενοουσα,5 νοεμβρη κατεθεσα κ την ιδια μερα μου δωσαν την αποφαση.
    καμια ιδεα ποτε θα μπουν τα χρηματα;

    1. τα χρήματα μπαίνουν αμέσως στο λογαριασμό. Συνήθως τα παίρνεις την επομένη της έγκρισης. Σε μενα έτσι έγινε.Αν δεν εχουν μπει ακόμα στο λογαριασμό σου μετα από τόσο καιρό, ρώτα στον οαεδ

 55. Καλησπερα σας θα ηθελα να ρωτησω τι χαρτια χρειαζεται να προσκομισω στον ΟΑΕΔ για να συνεχισω να παιρνω το επιδομα ανεργιας το οποιο διεκοψα πριν 30 ημερες με αφορμη την προσληψη μου απο μια επιχειρηση απο την οποια αυτη την βδομαδα πραγματοποιηθηκε η οικιοθελης αποχωρηση μου…;

  1. δεν συνηθίζεται στην παραίτηση να παίρνεις ταμείο ανεργίας…
   βγάλε όμως σίγουρα κάρτα ανεργίας

 56. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΙ 26 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΩΣ ΑΝΕΡΓΗ 6 ΜΗΝΕΣ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΩΣ 30 ΕΤΩΝ, ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΞΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΩ;

  1. οχι δεν δικαιούσαι κάτι. Βασική προυπόθεση καταρχήν είναι να είσαι γραμμένη τουλάχιστον 1 χρόνο. Για τις υπόλοιπες προυποθέσεις μπορείς να διαβάσεις την παράγραφο που αφορά τους νέους ως 29 ετών στον οδηγό ανέργων.

 57. μια βοήθεια θα ήθελα παρακαλώ πολύ
  το 2011 εργάστηκα στην Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής μου για τη συμπλήρωση των αιτήσεων των αγροτών για το ΟΣΔΕ το ποσό που εισέπραξα συνολικά δεν ξεπερνά τα 1000 ευρω. δεν υπάρχει πρόσληψη.
  πληρωνόμαστε με παρακράτηση 20% τα οποία παίρνουμε επιστροφή με τη φορολογική δήλωση (όπως ακριβώς συμβαίνει κ με την avon κλπ εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα )το πρόβλημα μου είναι οτι αν τα δηλώσω θα μπορώ να βγάλω κάρτα ανεργείαςς? δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα ή τεκμήριο.
  ευχαριστώ

  1. η περίπτωση σου βασικά μου θυμίζει μια ανάλογη δικιά μου. Κοίτα αν φαίνεται και στη φορολογική δήλωση του 2012 περασμένο κάτι σε “ελευθέρια επαγγέλματα”, ο υπάλληλος θα αρχίσει να ψάχνεται. Έχει συμβεί σε μένα όταν ήμουν σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και έπρεπε να αποδείξω από που πήρα τα χρήματα αυτά. Προσωπικά πιστεύω να καταθέσεις τα δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας ανεργίας και βλέποντας και κάνοντας

   1. καλημερα. εχω το ιδιο προβλημα μονο που εγω επερνα επιδομα το 2012 κ την παρασκευη πηγα το εκκαθαριστικο μου που μου ζητησαν για την ανανεωση καρτας κ μου την ανανεωσαν κ μου την κρατησε εκει μολις ειδε το εκκαθαριστικο μου. τωρα μου λεει να της παω το χαρτι να δει απο που πηρα τα λεφτα. εσυ τι εκανες πως τα δικαιολογισες τελικα? ειχες προβλημα? εχω αγχωθει πολυ μηπως μου ζητησουν πισω τα λεφτα που επερνα απο το ταμειο

 58. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5ΧΡΟΝΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΗΘΑΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ Η ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΑΝΕΤΕ(ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ)ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

  1. στα επιδοτούμενα σεμμινάρια του ΟΑΕΔ κόβεται η κάρτα ανεργίας. Αλλά για το συγκεκριμένο φορέα που αναφέρεις δεν γνωρίζουμε. Πάρε ένα τηλέφωνο και ρώτα για να σιγουρευτείς

 59. Γεια σας!

  Μου έγινε πρόσληψη αρχές Νοεμβρίου (full time) σε μια ιδιωτική επιχείρηση με τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι για άνεργους κάτω των 30 ετών. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν διακαιούμαι κάποια άδεια και πόση αν ναι. Επιπλέον δικαιούμαι κάποιο δώρο χριστουγέννων??

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. δεν ξέρουμε για ποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ λες. Δεν σου ειπαν όταν έκανες τα χαρτιά σου στον ΟΑΕΔ τι είδους επιδοτούμενο ήταν και τι περιλαμβάνει;

 60. χαίρεται, βρίσκομαι σε εργατική διαφορά με τον εργοδότη μου από τον Σεπτέμβριο του 2012.Με συμβούλεψαν από την επιθεώρηση εργασίας να μην πάω να καταθέσω τα χαρτιά μου στον ΟΑΕΔ γιατί θα είναι σαν να αποδέχομαι την απόλυσή μου μέχρι να γίνει η “συνάντηση”.Δυστυχώς και μετά από αναβολές από μεριάς του πρώην εργοδότη μου η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε (έπειτα από τις 60 μέρες που όριζε ο ΟΑΕΔ για το επίδομα) όπου αποφασίστηκε η λύση να δοθεί από τα δικαστήρια.Μπορώ με έγγραφα από την επιθεώρηση εργασίας που να βεβαιώνουν ότι υπήρχε εργατική διαφορά να πάρω το επίδομα από τον ΟΑΕΔ παρόλο που πέρασαν οι 60 μέρες της προθεσμίας?

  1. δύσκολη ερώτηση… Σε ανάλογες περιπτώσεις που θυμόμαστε ακόμα και όταν περιμένεις τα δικαστήρια για να κρίνουν για το νόμιμο ή όχι της απόλυσης συνηθίζεται ο εργαζόμενος να μπαινει ταμείο ανεργίας. Κάνε τα χαρτιά σου και βλεπωντας και κάνωντας. Το καλύτερο θα είναι να απευθυνθείς και στο σωματείο του κλάδου σου αν υπάρχει βέβαια…

 61. η μηνες προπληρωνωνται στο ταμειο ανεργειας η κανονικα?δηλαδη σημερα πληρωθηκα τον δεκεμβριο???

 62. Καλησπερα σας θα ηθελα να κανω κ εγω μια ερωτηση….Ειχα μπει περσι τον Σεπτεμβρη στο ταμειο ανεργιας…Απολυθηκα απο την εργασια μου την οποια δουλευα κοντα 3 χρονια…Τον Ιουνιο επιασα δουλεια σαν εποχιακη κ εκοψα το ταμειο.Κ τωρα που τελειωσε η σεζον εκανα παλι τα χαρτια μου για να ξαναμπω…Ειναι η πρωτη φορα που δουλευω σαν εποχιακη….Καποιοι μου ειπαν οτι θα μπω στο ταμειο μονο για 2 μηνες γιατι ημουν λεει εποχιακη….ισχυει κατι τετοιο?Τα ενσημα μου τα προηγουμενα χρονια δεν παιζουν ρολο?

  1. κοίτα το πρώτο πίνακα… Σαφέστατα αφού μπαίνεις για δεύτερη φορά ταμείο οι προυποθέσεις είναι πολύ πιο εύκολες… Μετράνε και τα ένσημα των προηγουμενων χρόνων. Από αυτά που γράφεις δεν νομίζουμε ότι θα μπεις για μόνο 2 μήνες αλλά για πολύ περισσότερο.

   1. ξεχασα να αναφερω οτι ειχα παρει επιδομα παλιοτερα για 10 μηνες το 2005 ή το 2006.παιζει ρολο?

    1. Όχι δεν παίζει ρόλο. Πάντα το δύσκολο είναι να μπεις την πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας. Μετά είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Δεν χρειάζεται να ευχαριστείς πάντως, συνάδελφοι είμαστε άλλωστε. Στα εποχιακά πάντως για τον επόμενο χρόνο, με τον νέο νόμο που κάνει πιο αυστηρές τις προυποθέσεις για το επίδομα ανεργίας, θα γίνει χαμός. Αρκετοί δεν θα πάρουν και σε άλλους συνάδελφους θα τους μειωθεί πάρα πολύ.

     1. Δυστυχως το ξερω αυτο..ασε που πιστευω οτι μεχρι του χρονου ουτε ταμειο δεν θα υπαρχει ετσι οπως το πανε! 😉 Ας δουμε τι κανουμε φετος κ μεχρι του χρονου να ειμαστε καλα βλεπουμε!!!!Μακαρι να εχουμε μονιμη δουλεια μεχρι του χρονου κ να μην το ξαναχρειαστουμε!!!!Σ’ευχαριστω γιατι με καθησυχασες πολυ!!!!Κ μου προσεφερες κ τις γνωσεις σου..οποτε οφειλα να σ’ευχαριστησω γι’αυτο….Κ παλι σ’ευχαριστω πολυ!!!Να εισαι παντα καλα!

     2. Το είπα και πριν δεν χρειάζεται να ευχαριστείς. Όλες οι “γνώσεις” είναι προσβάσιμες στον οποιονδήποτε. Βρίσκονται στο site του ΟΑΕΔ ή μπορεί να τις μάθει όποιος,όποια θέλει με μια επίσκεψη στο τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ και να ρωτήσει. Ότι ισχύει σήμερα μπορεί να αλλάξει αυριο συνεπώς δεν πρέπει να επαναπάευσαι. Εχεις καμιά εμπιστοσύνη στον ΟΑΕΔ ή στο κράτος; Εδώ προωθούν την ενοικιαζόμενη εργασία ως προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
      Πολλά έχουν συμβεί στους ΟΑΕΔ. πχ: Με συμβασεις ορισμένου χρόνου εχω δουλέψει και εγώ και μπαίνωντας στο ταμείο την τελευταία φορά πήρα 6 μήνες επιδότησης. Αλλος συνάδελφος όμως με την ίδια σύμβαση πήρε 5 μήνες. Την τελική απάντηση στην ερώτηση που έκανες θα τη δεις όταν πας στον ΟΑΕΔ την ημερομηνία που σου είπαν. Το θέμα όμως είναι τι μπορουμε να κάνουμε εμείς σαν άνεργοι και πως συλλογικά να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. Κάθε τρίτη από τις 19.00 βρισκόμαστε στο καφενείο ανέργων (αυτόνομο στέκι – ζωοδόχου πηγής 95, λιγο πριν βγεις στη λ.αλεξάνδρας) αν είσαι αθήνα και έχεις διάθεση κάνε καμιά βόλτα από εκεί…

     3. Αν τυχει να κατεβω Αθηνα κ εχω χρονο πολυ ευχαριστως!Τωρα ειμαι λιγο μακρια…Απο περσι μενω στην Μυκονο μονιμα.Αυτα….Οταν εχω νεοτερα απο τον ΟΑΕΔ θα σε ενημερωσω!

 63. ΓΕΙA ΣAΣ ΚAΙ AΠΟ ΜΕΝA, ΘA ΗΘΕΛA ΤΗ BΟΗΘΕΙA ΣAΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝA ΚAΤAΛABΩ AΝ ΔΙΚAΙΟΥΜAΙ Ή ΟΧΙ ΕΠΙΔΟΜA AΝΕΡΓΙAΣ, ΥΠΕBAΛA AΙΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟAΕΔ AΛΛA ΜΕΧΡΙ ΝA ΜΟΥ AΠAΝΤΗΣΟΥΝ ΘA ΠΕΡAΣΟΥΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΙΓΟΥΡA. ΓΙA ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΕΧΩ 125 ΕΝΣΗΜA, ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΜBAΣΗ ΜΟΥ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚAΙ ΕΛΗΞΕ 15 ΝΟΕΜBΡΙΟΥ( ΠΕΝΤAΜΗΝΗ ΣΥΜBAΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡAΜΜA ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓAΣΙAΣ). ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΕΙΧA 150 ΕΝΣΗΜA (ΕΞAΜΗΝΗ ΣΥΜBAΣΗ AΠΟ 1/4/2011 ΕΩΣ 30/9/2011).ΝA AΝAΦΕΡΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ AΥΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 2011 ΜΕΤA ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΞAΜΗΝΗΣ ΣΥΜBAΣΗΣ ΠΗΡA ΕΠΙΔΟΜA ΓΙA 5 ΜΗΝΕΣ ΚAΘΩΣ Ο ΦΟΡΕAΣ ΟΠΟΥ ΕΙΧA ΕΡΓAΣΤΕΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ BΕBAΙΩΣΗ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤAΣ. ΜΕ BAΣΗ ΤA ΠAΡAΠAΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝA ΥΠAΡΧΕΙ ΠΙΘAΝΟΤΗΤA ΝA ΠAΡΩ ΦΕΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜA AΝΕΡΓΙAΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  1. Βασικά όταν δεν πρόκειται να πάρεις στο λένε αμέσως. Με βάση το πρώτο πίνακα που βλέπεις στην σελίδα και με την απορία αν τα ένσημα απο την κοινωφελή μετρηθούν κανονικά (υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με την κοινωφελή) φαίνεται να παίρνεις επίδομα ανεργίας. Η χρονική διάρκεια του επιδόματος όμως είναι ένα θέμα…

 64. ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2012, ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2012 . ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ?

  1. και λήγει το μαρτιο του 2013; Ιδέα δεν έχω. Το οικογενειακό επίδομα δεν καταργήτε αλλα γίνονται σημαντικές περικοπές και καταργήσεις διαφόρων παραγράφων σε νόμους που το αφορούν. Βρίσκεται μεσα στο μνημόνιο 3. Εκεί προβλέπεται και το ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ

 65. Για σας παίδες εγώ θα ήθελα να μάθω το εξής:Οι τελευταίοι 2 μήνες που σου κόβει ο ΟΑΕΔ τι γίνονται;Απλά χάνονται ή προστίθονται για το επόμενο ταμείο ανεργίας???Εγώ δουλέυω με σύμβαση όπως και οι περισσότεροι!!!

  1. φυσικά και τους μετράνε αν πιάσεις κάπου δουλειά και πληρείς τις προυποθέσεις για να μπεις πάλι.Δεν τους μετράνε όταν κάνεις τα χαρτιά σου για έγκριση. Μην ρωτήσεις γιατί… Ναι είναι άδικο… Ας φροντίσουμε εμείς να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε όχι μόνο να μετράνε όλα τα ένσημα αλλά και να παίρνουμε επίδομα ανεργίας που να καλύπτει τις ανάγκες μας για όλο το χρονικό διάστημα που είμαστε άνεργοι.

   1. Και κάτι ακόμα αν είναι εύκολο!Με κάναν πρόσληψη 19 Μαρτίου και απολύθηκα 21 Σεπτεμβρίου και δουλεύω στην ίδια εταιρία εδώ και 5 χρόνια με σύμβαση!Θα ή8ελα να μου πεις την γνώμη σου για το αν βγαίνω ταμείω ανεργίας αν είναι εύκολο και γνωρ’ιζεις!Ευχαριστώ πολύ!!!

    1. αν δουλεύεις για 5 χρόνια στην ιδια εταιρία με σύμβαση προφανώς και βγαίνεις ταμείο ανεργίας.
     Δεν καταλαβαίνουμε τις ημερομηνίες που βάζεις…

 66. Καλησπέρα σας! Θα ήθελα τη βοήθειά σας όσον αφορά την πρώτη δόση επιδόματος ανεργίας… Ίσως να είναι πολύ απλό & να αγχώνομαι άδικα, αλλά είμαι σε ενδιαφέρουσα με δύσκολη εγκυμοσύνη & είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθώ…
  Κατέθεσα τα χαρτιά μου πριν από ένα μήνα για να μπω ταμείο ανεργίας & (νομίζω) μου δώσανε απευθείας έγκριση. Δηλαδή έχω στα χέρια μου ένα χαρτί από εκείνους που επάνω αναγράφει “απόφαση – υπαγωγής στο πρόγραμμα: επίδομα τακτικής ανεργίας”
  Πιο κάτω αναγράφονται οι ημερομηνίες που πρέπει να παραστώ, 2μηνο/3μηνο πες…
  & “ημερομηνία από την οποία ενεργοποιείται το δικαίωμα για πληρωμή του επιδόματος 29/11/2012”
  Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ημερομηνία που “ενεργοποιείται” το δικαίωμα πληρωμής…
  Εννοώ, είναι 29/11/2012, ημέρα πέμπτη. Τα χρήματα θα μπουν παρασκευή στο λογαριασμό μου; Πρέπει να πάει κάποιος εκ μέρους μου στον οαεδ πρώτα για κάποιο άλλο έγγραφο ή να στείλω κάποιον δικό μου απλώς στην τράπεζα;
  Έχω μπερδευτεί…& ενώ διάβασα παραπάνω τις αναρτήσεις περί πρώτης δόσης…κάτι λέγατε για 2 μήνες αναμονής για την απόφαση & πληρωμή, εγώ όμως μάλλον την έχω ήδη… Όπως & την ημερομηνία πρώτης πληρωμής. Ισχύει; Δηλαδή το δικαίωμα ενεργοποιείται όπως αναγράφει στο έγγραφο ή πρέπει να κάνω κάποια εξτρά ενέργεια; Όπως να παραστώ στον οαεδ πριν τις καθορισμένες ημερομηνίες; Ή αρκεί απλώς να πάω την παρασκευή (30/11/2012) στην τράπεζα;
  Συγνώμη αν είναι χαζούλα η ερώτηση μου & σας συγχαίρω & ευχαριστώ που βοηθάτε!!!

  1. όταν καταθέτεις τα χαρτιά σου για έγκριση συνήθως σου λένε να περάσεις μετά από 1-2 μήνες για να πάρεις το χαρτί της έγκρισης. Έχεις πάρει τέτοιο χαρτί; Αν ναι πάνω έχει τις ημερομηνίες πληρωμής σε κάθε ημερομηνία πρέπει να πηγαίνει κάποιος στον ΟΑΕΔ για να το τσεκάρει ο υπάλληλος και να σε περνάει στο συστημα πληρωμων. Αν δεν μπορεις να πηγαίνεις επειδή είσαι σε ενδιαφέρουσα κάνε μια εξουσιοδότηση στο σύζυγο ή σε κάποιο συγγενή θεωρημένη βέβαια από κάποια αρμόδια κρατική αρχή. Στον ΟΑΕΔ τα διπλοτσεκάρουν και συνήθως δεν δέχονται απλές εξουσιοδοτήσεις. Οι πληρωμές γίνονται μία μέρα μετά από τον έλεγχο που κάνει ο ΟΑΕΔ. Βέβαια τελευταία έχουμε ακούσει (οι περισσότεροι στη συλλογικότητα είμαστε μακροχρόνια άνεργοι και δεν έχουμε πια τέτοια πάρε δώσε με τον ΟΑΕΔ, για να γνωρίζουμε τις ακριβείς αλλαγές) ότι λόγω αλλαγών στο σύστημα πληρωμών μπορεί να στα βάλουν και μετά από μία εβδομάδα. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε σε κάτι έστω και λίγο…

   1. Καλησπέρα σας! Ναι, το χαρτί της έγκρισης μου το έδωσαν αυθημερόν όταν κατέθεσα τα χαρτιά μου να μπω στο ταμείο ανεργίας. Εκεί αναγράφονται & όλες οι ημερομηνίες που πρέπει να παρουσιαστώ. Εκτός από το θέμα μετακίνησης που μάλλον θα πηγαίνει ή ο άντρας μου ή η μητέρα μου (με χαρτί αδυναμίας μετακίνησης από γιατρό τελικά), είναι & το θέμα πληρωμών. Δεν ξέρω αν είναι θέμα οαεδ ή ισχύει για όλους, αλλά στο μαρκόπουλο μου είπαν ότι θα πληρώνομαι κάθε μήνα, ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες που πρέπει να δωθεί το παρόν & ότι αν για κάποιο λόγο καθυστερηθεί η πληρωμή, θα μπούνε μετά από μια βδομάδα…
    Παιδιά βοηθήσατε πάρα πολύ & από τις υπόλοιπες αναρτήσεις & ειλικρινά μπράβο σας που βοηθάτε τόσο!

 67. Γειά σας,

  είμαι άνεργος απο 29/6/2012, έκανα αίτηση στις 2/7, εντάσσομαι σε επιδότηση απο 6/7/12 εως 5/7/13. Το δικαίωμα πληρωμής ενεργοποιήθηκε 6/8 (κατοπιν γίνονται τακτικές πληρωμές κάθε μηνα, περιπου στις 6)

  Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσληφθώ μέσα στο Δεκέμβριο, με αοριστη σύμβαση εργασίας (καλώς εχόντων των πραγμάτων).
  Οι ενδεχόμενες ημερομηνίες πρόσληψης, αν με επιλέξουν, θα είναι είτε οι 03/12 έιτε 10/12.
  ( ημερομηνία καταβολής του επιδόματος ανεργίας λογικά θα είναι στις απο 6/12 – υπόψιν οτι τυγχάνει να πρέπει να παρουσιαστώ απο 6/12/2012 – 5/1/2013)

  α) Για κάθε ενα απο τα σενάρια ημνιων πρόσληψης, τι επίδομα θα λάβω στις αρχές Δεκέμβρη? (ή ούτως η άλλως αντιπμετωπίζεται ως δεδουλεμένη καταβολή λόγω της χρονικής υστερησης αρχικης πληρωμης ενός μήνα?), και
  β) Τι επίδομα χριστουγέννων δικαιούμαι?

  Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη για το μακροσκελές ερώτημά μου.

  Θανάσης Χ.

  1. με βάση την πρόσληψη σου που θα ανακοινωθεί στον ΟΑΕΔ από το επίδομα παίρνεις τη διαφορά που προκύπτει. Δηλαδή αν προσληφθείς πχ 3/12 θα πληρωθείς 2 μέρες από τον ΟΑΕΔ αν 10/12 9 μέρες. Μετά την πρόσληψη δεν θυμάμαι αν δικαιούσαι το επίδομα χριστουγέννων. Καλύτερα ρώτα τον ΟΑΕΔ.

 68. Γεια σας συνανεργοι,ισως παραπανω αυτο που ρωτω να εχει απαντηθει,οποτε απολογουμαι προκαταβολικα απλα αυριο καταθετω τα χαρτια μου για το ταμειο εχοντας δουλεψει για 4+1/2 χρονια περιπου,τον Μαρτιο ομως φευγω για το στρατιωτικο μου,υπαρχει περιπτωση (αν κ εφοσον υπαρχει ταμειο οταν τελειωσει η θητεια μου,το ξερω,δεν ειναι αστειο) να συνεχιστει το επιδομα μου;

  1. από αυτά που γνωρίζουμε υπάρχει αναβολή επιδότησης σε περίπτωση στράτευσης. Μετά αυτο που δικαιούσαι είναι ένα επίδομα στράτευσης και το επίδομα για νέους μέχρι 29 ετών

 69. Καλησπέρα σας, να σας ρωτήσω κάτι.

  Ο πατέρας μου είναι άνεργος ένα χρόνο περίπου και έχει βγάλει κάρτα ανεργίας και την ανανέωνε κάθε φορά που έπρεπε. Όμως μια μέρα δεν μπόρεσε να την ανανεώσει και του την έκοψαν την ανανέωση. Ξαναέβγαλε πάλι καινούργια αφού δεν εργαζόταν και εκείνη τη μέρα ήταν άρρωστος δε μπορούσε να βγει από το σπίτι λογω μέσης του. Τώρα που η ασφάλιση του λήγει για ανανέωση χρειάζετε βεβαίωση ανεργίας και ο ΟΑΕΔ δεν του δίδει τους μήνες που ήταν άνεργος!! Τι πρέπει να κάνει για μια μέρα αδικία αφού ο πατέρας μου χρειάζετε φάρμακα τόσο ο ίδιος όσο κ η μητέρα μου. Τόσα χρόνια πλήρωνε εισφορές και δούλευε μέρα – νύχτα στις οικοδομές και του στερούν το πολυτιμότερο. Την υγεία. Δεν υπήρχε μέρα να μην πάει δουλειά είτε βροχές είτε καύσωνα και δεν του δίνουν αυτοί μια βεβαίωση;; Ούτε απεργία έκανε όσο κάνουν χρόνια οι δημ. υπάλληλοι !! Με αηδιάζουν που δεν μπορούν να σηκωθούν να δουλεύουν και αυτοί στην οικοδομή να δω αν θα αντέχουν όπως άντεχε ο πατέρας μου να βγάλει μεροκάματα των δυο παιδιών του !!!

  Σας ευχαριστώ.

  1. συνάδελφε έχεις δίκιο τα ξέρεις και εσύ το σύστημα είναι άδικο. Έχει χασει πολύς κόσμος το χρόνο ανεργίας με αυτό το τρόπο Απάντηση με βάση τι ισχυει με τις εγκυκλίους του ΟΑΕΔ και τις υπουργικές αποφάσεις δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί ο υποφαινόμενος είναι να πάτε στον ΟΑΕΔ και να κάνετε φασαρία. Ακόμα καλύτερο είναι αφού ο συνάδελφος είναι οικοδόμος να κάνει μία βόλτα από το συνδικάτο οικοδόμων να τους εξηγησει την κατάσταση και να πάνε όλοι μαζί να πιέσουν. Ως συλλογικότητα ανέργων δεν ταυτιζόμαστε με το συγκεκριμένο σωματείο αλλά δεν βρίσκω κάτι άλλο καλύτερο. Είτε εργαζόμενοι πάντως είτε άνεργοι πάντοτε πρέπει να κινητοποιούμαστε. Το σύστημα (οαεδ, εργοδότες, κράτος) δεν πρόκειται να μας δώσει τίποτε από μόνο του.

 70. ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΕΧΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΓΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  1. Ιδέα δεν έχουμε. Γιατί δεν μαζεύεστε όσοι ήσασταν στο πρόγραμμα αυτό να κάνετε μια επίσκεψη στον ΟΑΕΔ για να τους πιέσετε;

 71. Καλησπέρα και απο εμένα,
  Κατέθεσα στις 17/10 ως εποχικός υπάλληλος με πάνω απο 100 ένσημα και μου είπαν οτι δικαιούμε για 5 μήνες επιδότηση ταμείου ανεργείας.
  Η ημερομηνία για την παραλαβή της απόφασης είναι για τις 17/12.
  Μου ανέφεραν όμως οτι 35 ημέρες μετά την κατάθεση θα λάβω κανονικά την πρώτη δόση για το επίδομα.
  Γνωρίζεται κάτι σχετικό με αυτό?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. την πρώτη δόση την παίρνεις όταν σου δώσουν τα χαρτιά της έγκρισης μετά από ένα μήνα που σου είπαν δηλαδή

 72. Καλησπερα!Μια ερωτηση εαν μου κανουν απολυση χανω το οικογενιακο επιδωμα?Και κατι ακομα,με εχουν σταματησει απο την δουλεια μου τον Απριλιο αλλα λογο προστασια μητροτητας δεν γινοταν να μου κανουν αποληση,εχω δικαιομα να ζητησω τα λεφτα για τους μηνες που εχουν περασει ως τωρα?Ευχαριστω εκ των προτερων…

  1. Συναδέλφισα δεν γνωρίζουμε να σου απαντήσουμε ακριβώς γιατί κανένας από εμάς δεν έχει βρεθεί σε αυτή τη κατάσταση.

 73. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  1. Ιδέα δεν έχουμε πρώτη φορά το ακούμε. Θα το ψάξουμε αν ισχύει μπας και πάρουμε και μεις κάνα φράγκο 🙂

 74. Καλημέρα σας, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
  Δούλευα σε μια εταιρεία για 20 χρόνια κοντά, έκανα επίσχεση εργασίας γιατί δεν πληρωνόμουνα και τώρα πτώχευσε
  η Εταιρεία , Ο Σύνδικος έδωσε την απόλυση , πήγα στον ΟΑΕΔ και ζητάει ένσημα .ο εργοδότης δεν έχει κολλήσει τα ένσημα της επίσχεσης.ο ΟΑΕΔ έχει την αίτηση σε εκκρεμότητα και δεν ξέρω τι να κάνω.
  Ποιος τα δινει τα ενσυμα? , ο σύνδικος?, ο ΙΚΑ? Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για την περίπτωση μου?
  (ο χρονος επισχεσης ητανε πριν την απολυση περιπου εναμιση χρονο,την απολιση την πηρα 29-10-2012).
  Ευχαριστω.

  1. συναδέλφισα είναι πολύ εξειδικευμένη η ερώτηση που κάνεις. Κανονικά από όσο γνωρίζουμε όταν παίρνει κανείς απόλυση παίρνει βεβαίωση εργοδότη και την επικυρώνει στο ΙΚΑ. Οπότε λογικά μάλλον πρέπει να απευθυνθείς στο εργοδότη ή στο ΙΚΑ ή και στους δύο. Στην επίσχεση όμως δεν είχατε βάλει καποιο δικηγόρο; Γιατί δεν ρωτάς καλύτερα αυτόν;

 75. γεια σας επιδοτουμε ηδη απο το ταμειο ανεργιας.γνωριζει καποιος να μου πει ποτε θα πληρωθω την δοση δεκεμβριου και αν δικαιουμαι δωρο χριστουγεννων;

  1. τη δόση του δεκεμβρίου όποτε γράφει το χαρτί της έγκρισης που σου έχουν δώσει. Φυσικά και δικαιούσαι δώρο χριστουγέννων. Συνήθως το βαζουν προπαραμονές ή παραμονές

 76. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.
  ΟΡΚΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 28-11-2011 ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ 5-3-2012 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΝΕΩΝΩ ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ. ΕΙΜΑΙ 23 ΕΤΩΝ . ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 73 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  1. οι προυποθέσεις είναι αυτές:
   Προϋποθέσεις: Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό. Κάνε τα χαρτιά σου στον ΟΑΕΔ γι αυτό το επίδομα όπως και να έχει
   Δικαιολογητικά:
   1. Αστυνομική ταυτότητα.
   2. Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδώ με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας)
   3. ΑΜ Ι.Κ.Α. για τον έλεγχο της απασχόλησης, από 0 μέχρι 79 ημέρες πριν την αρχική εγγραφή.
   4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86. (αυτό υποθέτουμε θα το κάνεις στον ΟΑΕΔ όταν πας)

 77. Καλησπερα και απο μενα θα ηθελα να δω αν δικαιουμαι και εγω αυτο το επιδομα που αναφερετε εχω καρτα ανεργιας απο το 2010 δεν εχω εργαστει ποτε παρα μονο τους 2 καλοκαιρινους μηνες σε πληροφοριες τουρισμου χωρις ασφαλεια. Δεν εχω πτυχιο απο καποια σχολη δικαιουμαι το επιδομα ; σας ευχαριστω !!!

  1. δυστυχώς όχι δεν δικαιούσαι επίδομα ως εργαζόμενη σε εποχιακό επαγγελμα. Αν έχεις κάρτα ανεργίας από το 2010 και έχεις δουλέψει ανασφάλιστη δεν φαίνεσαι πουθενά. Τα ένσημα πρέπει να τα κυνηγάμε είναι κομμάτι του μισθού που παίρνουμε ας μην το χαρίζουμε στους εργοδότες

 78. Γεια σας.Τελειωσε η επιδοτηση απο τον OAEΔ τον Νοεμβριο 2011 (ενα χρονο συνολο).Ειμαι ακομα ανεργη με καρτα ανεργιας σε ισχυ -με μηδενικο εισοδημα. Δικαιουμαι το ειδικο βοηθημα μακροχρονιων ανεργων – κ ποσο ειναι αν γνωριζετε -να κανω αιτηση? Απο εσας εμαθα για αυτο το επιδομα. Ευχαριστω για τις χρησιμες πληροφοριες κ την πολυτιμη βοηθεια σας !

  1. είσαι πάνω απο 45 ετών; τηρείς τις προυποθέσεις που γράφουμε στον οδηγό;
   αν ναι φυσικά και το δικαιούσαι. Μπορούσες να είχες κάνει και νωρίτερα τα χαρτιά σου γι αυτό. Είναι 200 ευρώ και ισχύει για ένα χρόνο

   1. Είμαι 50 ετών κ’ εχω Ελληνική υπηκοότητα.Δεν το ήξερα για αυτό το επίδομα κ δεν μου είπε τίποτα κανένας απο τον ΟΑΕΔ- για αυτό δεν είχα κάνει αίτηση.Από την σελίδα σας το έμαθα. Ευχαριστώ κ πάλι κ ελπίζω να έχω καλά νέα. Νάστε καλά.

 79. Καλησπέρα,

  Πάιρνω κανονικά επίδομα ανεργίας λήγει τον απρίλιο του 2013, και μόλις με κάναν πρόσληψη. Αν γίνει απόλυση, ακυρώνεται το επίδομα ανεργίας ή υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να συνεχιστεί?

  Ευχαριστώ !

  1. εφόσον πληρείς τις προυποθέσεις και σε απολύσουν προφανώς και ξαναμπαίνεις ταμείο ανεργίας.

 80. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 19/12/11 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 19/12/12 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. με 12μηνη εργασία θα έχεις 300 ένσημα. Λογικά σύμφωνα με τις προυποθέσεις που βαζει ο ΟΑΕΔ μπαίνεις στο ταμείο. Το χρονικό διάστημα θα το καθορίσει ο ΟΑΕΔ. Κοίταξε τον πίνακα που δημοσιευουμε και τις προυποθέσεις και υπολόγισε

 81. είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός και λάμβανα μέχρι πριν λίγες μέρες επίδομα ανεργίας αλλά το διέκοψα διότι προσελήφθηκα εκ νέου στην εκπαίδευση. το επίδομά μου ήταν για 10 μήνες εγώ πήρα από αυτούς επίδομα για 5 μήνες. Οι υπόλοιποι 5 που απομένουν χάνονται ή θα τους πάρω τον ιουνιο που θα απολυθώ ξανα κι ας μην έχω συμπληρώσει τα 125 ένσημα για το 14μηνο; επίσης εάν συμπληρώσω τα 125 ένσημα(πράγμα δύσκολο) θα προστεθούν οι προηγούμενοι 5 με τους νέους που θα δικαιούμαι; ευχαριστώ πολύ

  1. αφού έχεις ξαναμπεί στο ταμείο ανεργίας η διαδικασία απλοποιείται. Λογικά δικαιούσαι πάλι ταμείο.Τη χρονική διάρκεια δεν μπορούμε να την ξέρουμε ακριβώς

 82. Γεια σας ειμαι γραμενος στο ταμειο ανεργιας τωρα 1,5 χρονο,για 8 μηνες επαιρνα επιδομα ανεργιας
  για μερικες μερες δεν ανανεωσα την καρατα ανεργιας για το λογω οτι ειχαν εξαντληθει οι αριθμοι που μοιραζουν με αποτελεσμα να μου βγαλουν καινουργια καρτα.Η ερωτηση μου ειναι αν εγω ανηκω στους μακροχρονια ανεργους ωσε να δικαιουμαι το επιδομα απο το καινουργιο ετος.Ευχαριστω

  1. βασική προυπόθεση όπως τη θέτει ο ΟΑΕΔ είναι να έχεις ένα χρόνο κάρτα ανεργίας σε ισχύ. Μακροχρόνια άνεργος είσαι, το θέμα είναι αν θέλει να τηρήσει το γράμμα του νόμου η υπηρεσία του ΟΑΕΔ που ανήκεις. Δεν χάνεις τίποτε να κάνεις μια βόλτα από τον ΟΑΕΔ με τα χαρτιά σου και βλέποντας και κάνοντας…

 83. Kalispera sas.thelw na rwthsw gia to dwro xristougenwn tou oaed,eimai eggegramenos ston oaed ap tis 9 iouliou ti dwro dikaioume na parw?
  kanoniko opws plironome kathe mhna 360?euxaristw ek ton proteron

  1. Μάλλον όχι ολόκληρο αν είσαι από τον Ιούλιο. Περίμενε και θα δεις σε λίγες μέρες αν μπει ολόκληρο βιάζεσαι; …. 🙂

   1. oxi apla epeidi to perimena olokliro,alla kapou diabasa oti dn t pernw olokliro,alla dn peirazei ti na kanoume.POTE mpainei omws ama kserei kaneis as m pei

 84. ΧΑΙΡΕΤΑΙ. ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 27/12 /2010… ΕΙΜΑΙ 33 ΕΤΩΝ ΑΓΑΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ? ΔΟΥΛΕΥΑ ΜΕ 8ΜΗΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΜΕΝΩ. ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ 6ΜΗΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

  1. σχεδόν τα ίδια 🙂
   αυτό που δικαιούσαι είναι να ανανεώσεις το βιβλιάριο ασθενείας με βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Δυστυχώς δεν δικαιούσαι κάτι άλλο. Από ότι γράφτηκε σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου θα γίνουν αλλαγές στο επίδομα μακροχρόνια ανέργων και τα όρια ηλικίας διευρύνονται από 20-66 ετών. Αλλά αυτό για το 2013

 85. καλησπερα διαβασα τα παραπανω αλλα μπερδευτηκα…
  απολυθηκα 19/11 κ στις 23/11 εκανα αιτιηση στον οαεδ για ταμειο ανεργιας το χαρτι που μου εδωσαν λεει οτι πρεπει να παρουσιαστω απο 23/1 εως 22/2.οπως διαβασα παραπανω πρωτα παιρνει εγκριση η αιτηση κ μετα πληρωνεσαι..αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι η επιδοτηση αρχιζει μετα απο 2 μηνες?δηλαδη τον δεκεμβριο δεν πληρωνομαι?κατι δεν μου κολλαει στο ολο θεμα.μου φαινετε αρκετα μεγαλο το διαστημα για να παρει καποιοσ την πρωτη δοση.αγχωνομαι μηπως κατι δεν καταλαβα καλα κ χασω το ταμειο. πρεπει μηπως να παω κ τον δεκεμβρη στον αεδ?δεν ειχα καποια ενημερωση μου ειπαν μονο οτι θα πληρωθω μετα απο ενα μηνα κ οτι πρεπει να παρουσιαστω στις ημερομηνιες που γραφω πιο πανω.δεν εχω καταλαβει τιποτα.μπορει να ειναι χαζα ολα αυτα που ρωταω αλλα θα το εκτιμουσα πολυ αν μπορουσατε να με ενημερωσετε.ευχαριστω παρα πολυ

  1. η διαδικασία είναι η εξής: πηγαίνεις στην ημερομηνία που θα σου πουν και τα παίρνεις αναδρομικά, δεν χάνεις τίποτε

 86. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε!
  Εχω κλεισει 1 χρόνο με κάρτα ανεργείας είμαι 46 χρονών και διάβασα ότι δικαιούμαι ιατρικής περίθαλψης.Θα πρέπει να απευθυνθώ στο ΙΚΑ και με τι δικαιολογητικά?
  Επισης διαβαζω για ένα επίδομα 200 Ευρώ.Ισχύει για την περίπτωση μου?Εμφανίζω λόγω τεκμηρίων 6000 Ευρώ εισόδημα….
  Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

  1. καλησπέρα
   ναι δικαιούσαι ιατρική κάλυψη. Δεν χρειάζεται να πας στο ΙΚΑ απλά πας στον ΟΑΕΔ και παίρνεις μια βεβαιωση από τον εργασιακό σύμβουλο οτι εισαι γραμμενος στα μητρώα. Ζήτα του οτι είναι για να ανανεώσεις το βιβλιάριο του ΙΚΑ. Μετά πας με αυτο το χαρτί και ανανεώνεις για 6 μήνες το βιβλιάριο ασθενείας. Αυτό μπορεί να γίνει 4 φορές συνολικά και ανανεωνεται καθε 6 μήνες. Επίσης αν είσαι μετά από απόλυση και μπηκες ταμείο ανεργίας,μετά τη λήξη του ταμείου πάλι μπορεις να ανανεωσεις το βιβλιάριο για ένα χρόνο ακόμα και μετά να χρησιμοποιήσεις το δικαίωμα της ανανεωσης ανά 6μηνο.
   Οσο αφορά το επίδομα μακροχρόνια ανέργων το όριο που λέει είναι μέχρι 12.000 ευρώ. Αν τηρείς τις προυποθέσεις το δικαιούσαι. Διάβασε συγκεκριμένα την παραγραφο που έχουμε στον οδηγό σχετικά με τα τεκμήρια. Αν μαζί με το τεκμήριο που αναφέρεις δεν έχεις στη φορολογική δήλωση πάνω από 12.000 προφανώς και το παίρνεις το επίδομα αυτό. Στην παράγραφο του οδηγού είναι σαφές.

 87. Καλημέρα σας,
  Θα ήθελα να με ενημέρωσετε για το εξής : ο γιος μου έπαιρνε επίδομα ανεργίας για 4 μήνες, όμως έκανε τα χαρτιά του και πέρασε σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και τον Σεπτέμβριο έφυγε με αποτέλεσμα την ημερομηνία που του είχαν καθορίσει να εμφανιστεί δεν ήταν εδώ. Επιστρέφει σε λίγες ημέρες υπάρχει περίπτωση να προβεί σε κάποια διαδικασία ώστε να επανέλθει το επίδομα του για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που του απομένει:
  Ευχαριστω πολυ..

  1. ας κάνει μια βόλτα από τον ΟΑΕΔ με τα χαρτιά του να ρωτήσει πιθανόν να μην το έχει χασει το επίδομα. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε και συγκεκριμένα

 88. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
  ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΈΝΗ ΆΝΕΡΓΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΠΟ 1/12/2010. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΜΑΙ 8 ΜΗΝΩΝ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΓΕΝΝΑΩ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΊΔΟΜΑ?

  1. Τελικα καταφερες κατι ?Ειμαι στην ιδια κατασταση με σενα !

 89. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
  ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟ 31-9-12 ΚΑΙ ΓΕΝΗΜΕΝΟΣ 28-10-1957.ΕΧΩ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ 2-10-12 .ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 70%ΛΟΓΩ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΠΡΩΤΟ ΑΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΨΙΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ,ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
  ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΝΑ ΤΑ 55 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ 1500 ΕΝΣΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.(ΕΧΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 8500 ΕΝΣΗΜΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  1. Πάρα πολύ εξειδικευμένη η ερώτηση σου συνάδελφε. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε

 90. eimai 4 xronia anergi.eimai 42 etwn kai den exw parh pote epidoma anergeias.doyleya polhtria se katasthma me royxa gia ena xrono peripoy .me apolhsane to 2008.to katasthma ekleise.ektote den exw brh doyleia alloy.dikeoyme kapia bohtheia apo oaed?????den exw oyte asfalhsh.eimai xwrismenh kai exw problhma ygeias.exw zaxarwdh diabhth.mexrh to 2010 me asfalhze to ika kathe 6mhno.tora den exw tipota.dikeoyme kapia asfalhsh apo oaed?sas eyxarhstw

  1. δυστυχώς από ότι ισχύει μέχρι σήμερα και αφού εξάντλησες τα 6μηνα που δίνει ο νόμος δεν φαίνεται να δικαιούσαι κάτι. Όσο αφορά την ασφάλιση μπορείς προσωρινά να βγάλεις βιβλιάριο ανασφάλιστου. Επίσης κοίτα αν μπορόύν να βοηθήσουν στον κοινωνικό χώρο για την υγεία στα πετράλωνα

 91. Καλησπέρα αγαπητοί!
  Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια, μιας και λόγω υπερβολικής εξυπηρέτησης και ευγένειας από τον ΟΑΕΔ, παραμένουμε ακόμη λίγο χαζοί 😉
  1) Αδερφός άνεργος, 27 ετών, πήρε το τελευταίο του επίδομα ανεργίας τον προηγούμενο μήνα (12 μήνες επιδότησης), εκκαθαριστικό χαμηλό, παραμένει εγγεγραμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δικαιούται κάποιο από τα ειδικά βοηθήματα 1 έως 4? Κ αν γνωρίζετε ποσό κ διάστημα επιδότησης;
  2) Πατέρας, μακροχόνια άνεργος (30+ μήνες), 57 ετών, οικοδόμος, δεν έχει επιδοτηθεί (δεν επαρκούσαν τα ετήσια ένσημα που απαιτούνται), απλά εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας. Πριν 4-5 μήνες έκανε 6 μεροκάμματα και ο ΟΑΕΔ του διέκοψε την υπάρχουσα κάρτα ανεργίας και του εξέδωσε νέα, λόγω των 6 ημερών που εργάστηκε. Αυτό είχε σαν συνέπεια να χάσει την μακροχρόνια ανεργία του, με την οποία είχε ελάφρυνση απο χαράτσι, συμμετοχή σε κοινωνικό παντοπωλείο και μόρια σε τυχόν προκηρύξεις. Γνωρίζετε αν ισχύει αυτό; Κάπου είχα διαβάσει (αλλά δεν το βρίσκω) ο,τι η ανεργία διακόπτεται αν έχει εργαστεί κάποιος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λ.χ. 15 ημέρες.
  Ευχαριστώ!

  1. ο αδερφός σου σίγουρα δικαιούται το EΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ κανονικά θα έπρεπε να τον έχει ενημερωσει ήδη ο ΟΑΕΔ. Μετά το 2013 και αφού καθοριστούν οι προυποθέσεις με υπουργική απόφαση πιθανόν να δικαιούται και το ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ αφου εχει ανακοινωθεί ότι τα όρια ηλικίας θα ξεκινούν από τα 20. Αλλά γι αυτό θα πρεπει να περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς προυποθέσεις. Ας το εχει όμως υπόψη του. Όσο αφορα τον πατερα σου αν δεις το κομματι που αφορα οσους παίρνουν ταμείο ανεργίας (είναι μεσα στον οδηγό που δημοσιεύουμε) αφήνει περιθώριο να εργαστουν απο 3 μερες τη βδομάδα έως 12 το μήνα, είναι θέμα τελικά ερμηνείας της εγκυκλίου του ΟΑΕΔ και της ανάλογης ευαισθησίας που δείχνει ή όχι ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ. Το καλύτερο που μπορουμε να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή είναι να πάει ο συναδελφος στο τοπικό παράρτημα του συνδικάτου οικοδόμων και να πάνε μαζι να πιέσουν τον τοπικό ΟΑΕΔ.

   1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Θα περάσουν κι οι δύο τελικά μια καλή βόλτα από τον τοπικό ΟΑΕΔ 😉

    Καλή δύναμη!

 92. Γεια σας έπαιρνα επίδομα ανεργίας για 3 μήνες ολο το καλοκαίρι αλλα μετα έπιασα ξανα δουλεία δικαιούμαι κάποιο μέρος απο το δώρο χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ? Και αν ναι γνωρίζετε αν θα το βάλουν αυτόματα στο λογαριασμό μου?

  1. παίζεται… Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Στους δικαιούχους μπαίνουν αυτόματα στο λογαριασμό

 93. καλημερα
  θα ηθελα να κανω μια ερωτηση εργαζομε στον τουριστικο τομεα(μπαρμαν) το 2011 ειχα 70 ενσημα απο 08/07/2011 εως 30/09/2011 με καθαρες αποδοχες 3.043,77 euro και οπως μου ειπαν απο τον ΟΑΕΔ δεν δικαιουμε επιδομα ανεργιας για το 2012 εχω 100 ενσημα απο 30/05/2012-03/10/2012 με αποδοχες 3.385 και παλι το ιδιο δεν δικαιουμε επιδομα
  τελικα υπαρχει καποιο επιδομα που να δικαιουμε;ειμαι 45 ετων κι εχω δυο παιδια η συζηγος δεν δουλευει
  ευχαριστω

  1. από τον 1ο πίνακα φαίνεται πως δεν έχεις αρκετά ένσημα. Δικαιούσαι όμως το ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ και πιθανόν και το μακροχρόνια ανέργου αν τηρείς βέβαια τις προυποθέσεις. Ανανέωνε την κάρτα ανεργίας τακτικά γιατί αν δεν δικαιούσαι το επίδομα μακροχρόνια ανέργου από 2013 μάλλον θα το δικαιούσαι αφού ξεκαθαριστούν πρώτα με υπουργική απόφαση οι νέες προυποθέσεις

 94. Καλησπερα, ειμαι εγγαμη αλλα φιλοξενουμενη στο πατρικο, για να κανω τα χαρτια μου για εκδοση καρτας ανεργιας και επιδομα αρκει ενας λογαριασμος στο ονομα του πατερα μου η χρειαζεται και υπευθυνη δηλωση αυτου? Το επιδομα ανεργιας μου θα προσαυξηθει επειδη ειμαι εγγαμη? ο συζυγος εργαζεται. Τελος πως θα προσαυξηθει το επιδομα λογω τεκνου, με το βιβλιαρειο ασθενειας που φαινεται σαν προστατευομενο μελος στο ονομα μου?

  1. δεν χρειαζεται άλλη βεβαίωση εκτός από το λογαριασμό. Και γω φιλοξενούμενος είμαι και δεν ζήτησαν κάτι άλλο.
   Σχετικά με την προσαύξηση του επίδοματος ανεργίας κοίτα τον 2ο πίνακα στην σελίδα

 95. καλησπερα σας!!!θελω να ρωτησω κατι αν ξερετε!!!ημουν ενα μηνα σχεδον με πνευμονια στο κρεβατι και σημερα εληξε η προσθεσμια παρουσιας που ηταν απο 11/11/12 εως 10/12/12….χανω τα χρηματα και το δωρο για τον μηνα Δεκεμβριο??υπαρχει καποια επιπλεον προθεσμια?

  1. δεν τα χάνεις, αλλά καλό είναι να πας να δηλώσεις παρουσία άμεσα, μην περιμένεις την επόμενη προσθεσμία σε καμιά περίπτωση. Ο ΟΑΕΔ είναι μεγάλο “….” και δεν ξέρεις πως θα το χειριστεί

 96. ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΑ 3 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ?ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΣ Η ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ?

  1. Έχουν κάποια σημασία οι ημερομηνίες; Στον ΟΑΕΔ θα δουν απλά πόσα ημερομήσθια έχεις εργαστεί. Είναι “μαύρα” τα μεροκάματα; αν ναι δεν υπάρχει λόγως να ασχολείσαι παραπάνω αφού δεν θα φαίνεσαι και πουθενά. Για τα υπολοιπα κοίτα στην “αναστολή επιδότησης”

 97. Γιασας .! Ειμε άνεργος και μου βγήκε το ταμίο ανεργίας για 10 μήνες ενδομεταξη έχω δυλεψη 14 χρόνια και νομίσω ότι έχουνε κάνη λάθος ,γιατί έχω πάνω από 4200 ένσημα και βάση νομού με όσα καταλβα στο πίνακα πιο πάνω έπρεπε να μου ηχε βγη για 12 μήνες .συμιώνω ότι το τελευτεο χρόνο λόγο ελιψης δυλίας τα ένσημα δεν ινε ολόκληρα αλά τα αλά 13 χρόνια είναι ολόκληρα.Σας παρακαλώ μπορίτε να μου πιτε αν το έχουνε βγάλη λάθος η όχι .

  1. οπως τα λες μάλλον λάθος εχουν κάνει. Στην προκειμένη μάζεψε όλα τα ένσημα που έχεις γιατί δεν τα έχουν περασμένα όλα στο σύστημα και κάνε αίτηση τροποποίησης

 98. Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω σήμερα κατέθεσα τα χαρτιά μου για την εξαμηνη άδεια μητρότητας .αν η εταιρεια
  πτωχεύσει σε αυτό το διάστημα τι θα γίνει με το εξάμηνο; επίσης θα με απολύσει και θα δικαιούμαι ταμείο ανεργίας και αποζημίωση; , ειμαι 6 χρόνια στην ίδια επιχείρηση . πρέπει κάτι να προσέξω αν υπογράψω την απολυση μου; ευχαριστώ πολυ.

  1. αν πτωχεύσει δικαιούσαι ταμείο ανεργίας και ότι άλλο οφείλουν στον εργαζόμενο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρώτα προηγούνται οι εργαζόμενοι. Αν υπογράψεις απόλυση αυτό που πάντα κάνουμε είναι να υπογράφουμε “με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου”. (για πιθανή προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας και στα δικαστήρια) Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιο εργατολόγο και κάντε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Μπορείς επίσης να πας και στο αντίστοιχο κλαδικό σωματείο για να ενισχυθεί θεσμικά η καταγγελία. Για την άδεια μητρότητας αν πτωχεύσει η εταιρία είναι ένα θέμα όπως και η αποζημίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν να αδιαφορούν για τους εργαζόμενους γιατί πάντα μα πάντα το κράτος φροντίζει για τα συμφέροντα των εργοδοτών

 99. eimai 20 mhnes anergos moy estyle thn apolysh me ejodiko dikaiotme na pmo sto tameio anergeias

  1. 2 χρόνια άνεργος και δεν έκανες τα χαρτιά σου για να πάρεις επίδομα; Δεν μας έχει τύχει ανάλογη περίπτωση αλλά νομίζουμε ότι το έχεις χάσει αφού οι προθεσμίες είναι 60 μέρες μετά την ημερομηνία απόλυσης. Πήγαινε παραταύτα στον ΟΑΕΔ μπας και δικαιούσαι κάποιο άλλο επίδομα

 100. καλησπερα σας,

  Εργαστηκα ως ιατρος σε τουριστικο ιαρειο με συμβαση ιδιωτικου δικαιου και εκανα εναρξη επαγγελματος απο6/6/2012-20/9/2012 οταν και εκανα διακοπη του επαγγελματος (στην ουσια ημουν υπαλληλος με μισθο απο την εταιρεια που μου παρειχε το ιατρειο) παραλληλα ελαμβανα και ταμειο ανεργιας καθ υποδειξην συναδελφων που απασχοληθηκαν κατα τον ιδιο τροπο
  Ενημερωσα τον οαεδ μετα την παρελευση των 60 ημερων απο τη διακοπη του επαγγελματος για αυτη την ατασταλεια σκεπτομενος οτι θα εχω προβλημα με την υποβολη της φορολογικης δηλωσης.Σημειωτεον ειχα να λαμβανω επιδομα ανεργιας μεχρι το μαρτιο του 2013
  ο οαεδ μου εκανε διακοπη του ταμειου και μου ζητα να του επιστρεψω τα χρηματα απο την εναρξη του επαγγελματος μεχρι τη στιγμη που τους ενημερωσα(11/12/2012) λεγοντας μου οτι απο τη στιγνη που εκανα εναρξη δεν δικαιουμαι τη καταβολη του εναπομειναντος ταμειου δηλ.20/092012-μαρτιο 2013
  το ταμειο το ελαμβανα επειδη ειχα εργαστει ως ειδικευομενος γιατρος
  πιστευα οτι απλα θα επρεπε να τους επιστρεψω τα χρηματα για το διαστημα που απασχοληθηκα και οτι θα μπορουσα να συνεχισω να λαμβανω το επιδομα μεχρι το μαρτιο του 2013 αντ αυτου, και το επιδομα μου εκοψαν και ολα τα χρηματα μου ζητουν
  Δεν μπορω να το καταλαβω!Μηπως δεν επρεπε να τους ενημερωσω για την απασχοληση μου?
  Θα ηθελα να με βοηθησετε λεγοντας μου αν ειναι ετσι η κατασταση κι αν μπορω να κανω κατι για να αποφυγω αυτη την επιστροφη χρηματων καθως απο την ημερα της μεχρι και σημερα παραμενω ανεργος
  Σας ευχαριστω και συγνωμη αν σας κουρασα!

  1. δεν μας κούρασες συνάδελφε αλλά αφού εργαζόσουν κανονικά ως υπάλληλος με αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ κλπ έπρεπε να διακόψεις το ταμείο. Δυστυχώς η διαδικασία είναι αυτή. Αφού τους είπες ότι εργαζόσουν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου σου ζήτησαν και τη διαφορά που προκύπτει από τις ημερομηνίες που τους είπες. Κρατήσαν τίποτε χαρτιά; υπέγραψες τίποτε; αν όχι μπορείς να συνεχίσεις να παίρνεις ταμείο, σε περίπτωση όμως που το καταλάβουνε θα σε τρέξουνε. Εσύ παίρνεις το ρίσκο. Οχι δεν είναι δίκαιο. Τίποτε δεν είναι δίκαιο όταν είσαι άνεργος. Αλλά αντί να γκρινιάζουμε και να σιχτιρίζουμε το κακλύτερο είναι να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε ότι μας έχουν κλεψει τόσα χρόνια μεσω των φορών, των αυξήσεων στα βασικά είδη, με τις μειώσεις μισθών…

 101. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΕΡΓΑΣΗΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ?

  1. πιθανόν και να γίνεται. Πολλές φορές είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου του ΟΑΕΔ που παραλαμβάνει τα χαρτιά. Γιατί δεν σου κάνει μια απόλυση ο εργοδότης; Τα έχει καταθέσει τα χαρτιά στον Οαεδ της οικειοθελούς αποχώρησης; αν όχι ακόμα πεστου να σου δώσει απόλυση

 102. Γεια σας.
  Γραφτηκα στον ΟΑΕΔ την άνοιξη το 2012 και το φθινόπωρο του 2012 παρακολούθησα σεμιναριο καταρτισης σε Η/Υ (όχι απο αυτα που συνδέονται με επιταγές καταρτισης).
  Πριν το σεμινάριο υπάλληλος του ΟΑΕΔ της περιοχής μου και ο υπέυθυνος του ΚΕΚ με διαβεβαιωσαν οτι δεν θα χαθει το προηγούμενο διάστημα ανεργιας μου εφόσον γραφτώ ξανα στον ΟΑΕΔ την αμέσως επόμενη μέρα μετα την λήξη των μαθημάτων.
  Κατα την εγγραφή μου (την αμέσως επόμενη μέρα μετα την λήξη των μαθημάτων), στον ΟΑΕΔ μου είπαν οτι η βεβαιωση που θα μου δώσουν αν ζητησω θα αναφερει ξεχωριστα το προηγούμενο διάστημα ανεργίας, το χρόνο καταρτισης, και τον χρόνο μετα την νεα εγγραφή μου…. και ενω την άνοιξη του 2013 θα ήμουνα μακροχρόνιος ανεργος εχοντας συμπληρώσει 12 μηνες γραμενος στον ΟΑΕΔ, τωρα πια εχοντας παρακολουθήσει το σεμιναριο δεν θα θεωρουμε μακροχρόνιος ανεργος…. Τι ισχύει τελικα;

  (Αν κάποιος έχει γνώση η εμπειρια για το θεμα αυτο που πιθανον απασχολει 100νταδες ανεργουσ ας μου απαντησει)

  Ευχαριστω.

  1. σε ανάλογο πρόγραμμα είμουν και γω πριν από χρόνια, ότι σου είπαν ίσχυε και παλιότερα. Αφού σου είπαν οτι θα σου δώσουν και βεβαίωση δεν νομίζω ότι θα χάσεις το δικαίωμα του μακροχρόνια άνεργου. Φυσικά μην χάσεις τα χαρτιά που αποδυκνείουν ότι είσουν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Τώρα αν το αλλάξουν (τα αλλάζουν από μέρα σε μέρα με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους) προφανώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτε γιατί έχεις ήδη παρακολουθήσει το πρόγραμμα. Αν άλλος,άλλη συνάδελφος έχει παρακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα σε κοντινή ημερομηνία ας απαντήσει

 103. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ.ΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΟΓΩ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΑΕΔ.ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ.ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΙΣΧΥΕΙ.ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  1. Για να ανανεώσεις την κάρτα μπορείς να το κάνεις σε οποιονδήποτε ΟΑΕΔ. Σε ότι αφορά το είδομα ανεργίας θα πρέπει να παρουσιαστείς στη τοπική υπηρεσία που έκανες τα χαρτιά σου. Μπορείς βέβαια και να το μεταφέρεις από την Πάρο στην Κατερίνη και να πληρωνεσαι από τον ΟΑΕΔ κατερίνης. Αλλά αυτό πρέπει να το κάνεις ο ίδιος στην Πάρο

 104. Καλημέρα σας,
  Θά ήθελα να ρωτήσω,οι μακροχρονια άνεργοι δικαιούνται δώρο χριστουγέννων.

  Ευχαριστώ

 105. Για σας και σπό μένα..
  επιδοτηθηκα πρώτη φορά 4/9/2011 για ένα χρόνο επιδότηση

  23/12/2011 πήρα ένα δώρο χριστουγέννων
  και το πάσχα το μισό
  η τελευταία δόση της επιδότησης μου ήταν 4/8/2012

  4/9/2012 μετά από ένα μήνα πήρα και το ειδικό βοήθημα

  είμαι ακόμη γραμμένος στον οαεδ

  Δικαιουμε κάποιο ποσό από το δώρο των χριστουγέννων που θα καταβληθεί φέτος;

  κάτι τέτοιο μου είπε ο υπάλληλος στην τελευταία ανανέωση της κάρτας…

  Αληθεύει;;;;

  Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

 106. KALHSPERA KAI SYGXARHTHRIA GIA THN EXAIRETIKH DOULEIA POU KANETE!HMOUN SE TAKTIKH EPIDOTHSH APO MARTIO TOU 2012 EWS OKTWVRIO TOU 2012.DIKAIOUMAI DWRO XRISTOUGENNWN,KAI AN NAI POSO PERIPOU?EFXARISTW POLY EK TWN PROTERWN!

  1. δικαιούσαι κανονικά δώρο χριστουγέννων. Πιθανόν να είναι και ολόκληρο

   1. EFXARISTW PARA POLY.KAI KATI AKOMH,H PRWTH DOSH POY MOY KATAVLHTHHKE HTAN 420E,ANADROMIKA GIA TO DIASTHMA POU PERIMENA.SE ANTISTOIXH PERIPTWSH O FILOS MOY EKANE THN AITHSH TOU 1 11 2012 KAI PLHRWTHHKE SHMERA 360E.DEN THA TOU VALOUN TA ANADROMIKA POU DIKAIOUTAI?

    1. δεν ήταν αναδρομικά αυτά. μέσα Μαρτίου το επίδομα από 461,50 που ήταν πήγε στα 361,00€. επομένως το Μάρτιο πληρώθηκες μισό περίπου μήνα με το πρώτο ποσό και τον υπόλοιπο με το μειωμένο ποσό αντίστοιχα..στο λέω γιατί κι εγώ πληρώθηκα έτσι..

 107. καλησπερα γραφτηκα στον οαεδ στης 22-10-12 μου ειπαν να παρουσιαστω στις 25 -12-12 εχω παρει ηδη εναν μισθο στις 8-11-12 ποτε ξανα πληρωνομαι? αφου παρουσιαστω στον οαεδ η δεν εχει σημασια?

  1. τα λεφτά μπαίνουν στο λογαριασμό κάθε μήνα αν πήρες τη πρωτη δοση 8/11 στις 8/12 μπήκε η άλλη δόση;Το χαρτί της εγκρισης γραφει για 25/12; αφού σου είπαν να πας τότε πήγαινε να δηλώσεις παρουσία και θα στα βάλουν. Εννοείται πήγαινε κανα 2 μέρες νωρίτερα γιατί χρουστούγεννα προφανως και θα είναι κλειστά

   1. καλησπερα και καλη χρονια!!! τελικα πηγα για παρουσια αλλα ακομα εκρεμει η αποφαση και οπως καταλαβαινετε δεν εχω πληρωθει ακομα!!! μου ειπαν να περιμενω και παλι!!! στην ζακυνθο εχοθμε αρκετοι αυτο τοπροβλημα!!!

    1. εκρεμεί η απόφαση ακόμα; να περιμενετε τι ακριβως; σας έδωσαν νέα ημερομηνία; το αιτιολόγησαν;

     1. εκρεμει οι αποφαση ακομα και μου ειπαν οτι οσοι εχουν ημερομ παρουσιας 25-12 εχουν προβλημα και δεν εχουν πληρωθει! και καλα οτι δεν ξερουν τον λογο!!!!

 108. Καλησπέρα σας..είμαι σε επίσχεση από το Γενάρη 2012 το οποιο σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα σταματήσει το επίδομα. Στην εταιρεία που δούλευα ενώ μου έστειλαν προειδοποίηση απόλυσης για τις 30/6/12, τελικά δε με απέλυσαν παρά μου κολλάνε ακόμα ενσημα. Διάβασα παραπάνω σε μία παρόμοια περίπτωση ότι ο οαεδ στέλνει ένα χαρτί στην εταιρεία, (αν μπορείτε να μου διευκρινήσετε και τί χαρτί είναι αυτό μήπως και στον δικό μου οαεδ δεν το γνωρίζουν..) κι αν δεν παρουσιαστεί κάποιος τότε μπορείς να πάρεις κάρτα ανεργίας χωρίς βέβαια επίδομα. Ισχύει αυτό? Κι αν ναι μπορώ να κάνω αίτηση μετά για κάποια επιδοτούμενα σεμινάρια του οαεδ? Επίσης αναφέρατε να προτείνουμε πτώχευση της εταιρείας? Ποιό θα είναι το όφελός μας τη στιγμή που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και στην ουσία είναι αδρανής η επιχείρηση?
  Και κάτι τελευταίο..Σε περίπτωση που βρώ δουλειά (λέμε τώρα..) τί γίνεται με τα ένσημα? θα μου τα κολλάει η νέα εταιρεία ή η παλιά?
  Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας..

  1. Αν βρεις δουλεια ο νέος εργοδότης σε πληρώνει και σου κολάει τα ένσημα.

   Για να πάψεις να είσαι εργαζόμενος σε μία εταιρεία πρέπει να συμβεί ένα από τα εξής.
   α) οικιοθελής αποχώρηση, να φύγεις μόνος σου δηλαδή
   β) να σε απολύση ο εργοδότης
   γ) να φτωχεύσει η εταιρεία
   δ) να ζητήσει ο εργαζόμενος απόλυση. Γίνεται και αυτό.

   Στις τρείς τελευταίες περιπτώσεις ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση (αν έχει κλείσει χρόνο στην δουλειά) και επιδόμα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ανεξάρτητο από το επίδομα επίσχεσης.

   Για τα επιδοτούμενα σεμινάρια και την κάρτα ανεργίας πρέπει από ότι ξέρω να είσαι άνεργος, δηλαδή πάλι να έχει συμβεί μια από τις τρείς τελευταίες περιπτώσεις.

   Επίσης κάνουμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας εαν δεν πήραμε εως σήμερα το δώρο χριστουγένων.

   Η υπόθεση σου ειναι αρκετά εξειδικευμένη πάντως. Το καλύτερο θα είναι να περάσεις από καμιά συνέλευση μας να το συζητήσουμε από κοντά

   1. ευχαριστώ για την απάντησή σας και μπράβο σας γι ΄αυτό που κάνετε. έχετε δίκιο σε όλα..πέρασα την προηγούμενη εβδομάδα από τον οαεδ και μου τα είπαν ακριβώς έτσι..(σήμερα μάλιστα υπέγραψα και την απόλυσή μου επιτέλους διότι τους είπα ότι θα τους καταγγείλω για το δώρο και προφανώς δεν τους άρεσε..βέβαια με ελάχιστη αποζημίωση..τα υπόλοιπα θα τα διεκδικήσω μέσω δικαστηρίων) και πάλι ευχαριστώ και καλές γιορτές να έχουμε όλοι..

 109. Kalispera sas eime epoxiakos ypalilos k 12 Noemvriou katethesa ta xartia mou gia tin anergia stin thessaloniki, eine 2os xeimonas pou theoritika perno anergia.Parolauta i kopela pou me eksipiretise giati allaksa 2 grafia mou eipe oti an egrithi tha plirothis 2i paraskeui tou Dekemvriou diladi simera.Piga stin trapeza to apogeuma kai den ypirxan leuta!!!!Ta xartia mou ta katethesa thessaloniki alla eime apo rodo ti prepi na kano gia na matho an tha plirotho kai pote????Autin tin stigmi vriskome rodo gia xristougena me tous dikous mou afou opos mou ipe i ypalilos teliosame k tha plirotho 🙁

  1. πέρασες από τον ΟΑΕΔ πάρεις τα χαρτιά της έγκρισης και να σε τσεκάρουν στο σύστημα;

 110. Kαλησπέρα σας. Μήπως γνωρίζετε αν οι μακροχρόνια άνεργοι που παίρνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας , αν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων (και αν ναι, πόσο ?)
  Ευχαριστώ

  1. δεν γνωρίζουμε μεχρι τωρα δεν εχει παρει κανείς από εμας αυτό το επίδομα.

 111. Kαλησπέρα σας, με τη σειρά μου θέλω κι εγω αν μπορείτε να μου λύσετε την απορία μου, γιατι έχω χάσει την απόφαση επιδότησης. Την πρώτη μου επιδότηση την πήρα στις 8/1/2012 & δικαιούμαι επίδομα για 12 μήνες. Το τελευταίο επίδομα πότε μου καταβάλεται? Επίσης ο μήνας έχει 16 και ακόμη δεν έχω λάβει το επιδόμα Δεκεμβρίου. Γνωρίζετε αν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Χάσαμε τον μποούσουλα με το σύστημα πληρωμών ΜΟΝΟ κάθε Παρασκευη!!!!
  Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!!!!

  1. δεν μπορούμε να ξέρουμε συναδέλφισα τις ακριβείς ημερομηνίες για τις πληρωμές. Αν δεν έχεις παρει ακομα το επίδομα δεκεμβρίου καλό θα είναι να κάνεις καμιά βόλτα από τον ΟΑΕΔ. Για καθυστερήσεις και άλλα παρόμοια έχουμε ακούσει και εμείς αλλά κάτι συγκεκριμένο δεν μπορούμε να πούμε

 112. παιδια καλησπερα μια ερωτηση μ ειπαν απο οαεδ ν παω ν παρω την αποφαση μετα απο οαεδ μετα απο 2 μηνες,,,αλλα σε μενα ειχε γεινε παλια διακοπη ταμειου κ τωρα ξανα εκανα αιτηση ν ξαναμπω ταμειο ..εφοσον πηγα νοεμβριο τα λεφτα μπορει ν εχουν μπει κ μεσα στον δεκεμβριο????

  1. τα λεφτά αρχίζουν και μπαίνουν αφού πάρεις τα χαρτιά της έγκρισης και σε καταγράψουν στο σύστημα

 113. eimai anergos xoris apolish me ejodiko apo ton ergodoti th ginete me ayto dikaioyme na mpo sto tameio anergeias

 114. Pira tilefono deutera proi kai mou eipane oti ta xartia mou eine entaksi kai pos den yparxi kamia ekremotita apla exi gini kapio lathos me tis pliromes gia auto me kathisterisane elpizoun mexri telos tis evdomadas na me exoun plirosi!Elpizo kai ego mazi tous 🙂

 115. ΝΑΙ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ…ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 12 ΜΗΝΕΣ….ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ..ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΠΗΡΑ ΠΕΡΥΣΙ…ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΔΩΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΟΥ? ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΥ 8Α ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΙΣ 19 Η 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. αφού τελείωσε τον Οκτώβρη ναι δικαιούσαι κανονικά. Αν πιάσεις δουλειά δεν έχει να κάνει με το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ. Μην πας όμως και τους το πεις …. 🙂

 116. Τον Οκτώβριο του 2012 τελείωση το επίδομα ανεργίας που έπαιρνα για 12 μήνες. Αυτή την στιγμή είμαι δικαιούχους της επιδότησης της κατηγορίας των μακροχρόνια ανέργων . Πρίν 4 ημέρες πιστώθηκαν στον λογαριασμό μου 200 ευρώ. Δικαιούμαι δώρο χριστουγέννων ?

  1. καταρχήν δικαιούσαι δώρο χριστουγέννων λόγω τακτικής επιδότησης. Στους μακροχρόνιους δεν γνωρίζουμε αν μπαίνει κάτι extra

 117. Καλησπερα σε ολους!
  Μια ερωτηση,Ειμαι στο ταμειο ανεργιας και πηρα την πρωτη επιδοτηση 16/11/12,του δεκεμβρη δεν εχει μπει ομως ακομα και ο μηνας εχει 18…Απ’ οτι διαβασα και στην σελιδα του οαεδ οι πληρωμες γινονται καθε παρασκευη,οποτε να υπολογιζω για παρασκευη 21/12 για το επιδομα του δεκεμβριου?
  Ευχαριστω!

  1. μόνος σου απαντάς στην ερώτηση σου 🙂
   Μάλλον ναι για παρασκευή θα πάει

 118. γεια σας ηθελα να ρωτησω και εγω ημουν επιδοτουμενη για 12 μηνες στο ταμειο ανεργιας και τελιωσα το σεπτεμβρη οα παρω και εγω δωρο χριστουγεννων σε καποια αναλογια λογικα η καθολου?ευχαριστω και καλες γιορτες

  1. ναι θα πάρεις δώρο χριστουγέννων. Πιθανόν και ολόκληρο. Στον υποφαινόμενο τουλάχιστον έτσι εγινε πριν απο 2 χρόνια

 119. σας παρακλω αν μπορειτε απαντηστε μου γιατι εχω ακουσει διαφορα και εχω μοθρλαθει με αυτα θπολογιζα ν απερασω τισ γιορτεσ με το παιδακι μ

  1. όπως γράψαμε και πιο πάνω το δώρο το δικαιούσαι. Το ακριβές πόσο θα το δεις οταν το βάλουν. Επίσης δικαιούσαι και το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης. Φανταζόμαστε ότι θα σε ενημέρωσαν στον ΟΑΕΔ

   1. οχι δεν το πηρα αυτο μου εδωσαν το εποχιακο επειδη ανηκα σε κλαδο εστιατοριων!σας ευχαριστω πολυ καλεσ γιορτες να εχετε ανακουφηστικα

 120. Δικαιούμαι δώρο Χριστουγέννων αν και δεν είμαι πλέον επιδοτούμενες άνεργος ; Το ταμείο μου έληξε τον Νοέμβριο του 12. Το επίδομα λήξης ταμείου το πήρα κανονικά .
  Ευχαριστώ

 121. Καλησπέρα, κατέθεσα τα δικαιολογητικά για το επίδομα στις 24/10 και πρέπει να πάω για την απόφαση στις 24/12. Αν έχει εγκριθεί η αίτηση αυτή τη στιγμή θα έχουν κατατεθεί χρήματα στο λογαριασμό; Εργαζόμουν για 23 μήνες με καθαρές αποδοχές 500€ και μεικτές 600€ σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Τί ποσό θα μου εγκρίνουν και για τι διάστημα; Σας ευχαριστώ πολύ.

  1. το πόσα θα πάρεις εξαρτάται από διάφορα πράματα κοίταξε το τελευταίο πινακάκι. Τα λεφτά αρχίζουν και μπαίνουν όταν πάρεις το χαρτί της έγκρισης. Λογικά θα στα βάλουν στο λογαριασμό σουστις 27/12.

 122. kalispera ,,, tha ithela k egw tin voithia ,,, douleva apo 1/09/2006 os 15/05/2012 ton telefteo e3amino eimoun tetraori simvasi apo tin eteria apoxoro k mexri ton oxtovrio den douleva ,,, ton noevrio epiasa douleia gia 2 meres mou egine apolisi kanonika ,,, katethesa ta xartia sto oaed 21/12/2012 mou eipan na perasw 23/01.2013 pote tha mpoune ta leyta k gia posw kairw ti dikioume ?

  1. τα λεφτά θα μπούνε στο λογαρισμό αφού πάρεις τα χαρτιά της έγκρισης. Λογικά η επιδότηση με αυτά που γράφεις θα είναι 12μηνη. Κοίτα το 1ο πινακάκι και υπολόγισε τα ένσημα σου

 123. γεια σας παιδια!να ρωτησω κατι αν ξερετε.
  κατεθεσα 12/12 τα χρηματα επρεπε να μπουν 14/12 παρασκευη ή θα μπουν 21/12;
  τους αγωνιστικους μου χαιρετισμους.

  1. Κατέθεσες τα χαρτιά για το ταμειο ανεργίας; λογικά θα σου είπαν μια συγκεκριμενη ημερομηνία μετα από 2 μήνες περίπου για να πάρεις το χαρτί της έγκρισης. Όταν πάρεις το χαρτί και σε τσεκάρουν στο σύστημα θα μπουν και τα χρήματα

 124. Καλησπέρα! Παίρνω επίδομα ανεργίας από 25 Μαϊου (τότε με διώξανε και τρεις μέρες μετά έκανα την αίτηση στον οαεδ).Δικαιούμαι ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων?? Ισχύει οτι θα μπει αύριο 21 Δεκεμβρίου? επίσης, δεν πήρα ποτε επίδομα αδείας απο τον οαεδ μόνο απο την δουλειά μου. ξέρετε αν το πήρε κανεις? Ευχαριστώ

  1. ναι δικαιούσαι κανονικά δώρο χριστουγέννων ολόκληρο. Επίδομα αδείας από τον ΟΑΕΔ δεν παίρνει κανένας

 125. KALHMERA SAS KAI XRONIA POLLA.THA HTHELA NA KANW 2 ERWTHSEIS!A.KAPOIOS POU MPHKE TON NOEMVRIO STO TAMEIO DEN DIKAIOUTAI OLOKLHRO DWRO XRISTOUGENNWN ALLA ANALOGIA AUTOU?B.H PRWTH DOSH DEN EINAI SYNHTHWS PARAPANW XRHMATA,ANADROMIKA GIA TOUS MHNES P PERIMENES METAXY AITHSHS KAI EGKRISHS?EYXARISTW POLY!

 126. Καλημέρα σας,

  Σημερα μου έβαλε ο ΟΑΕΔ το δώρο των Χριστουγέννων αλλα δεν μου εχει βάλει τη δόση του Δεκεμβριου ακόμη. Γνωρίζετε αν μπαίνουν μαζι η πρεπει να περιμενω άλλη μερα;

  1. δεν γνωρίζουμε. Πιθανόν να τα βάζει άλλη μέρα…

 127. Καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά!

  Θα ήθελα μερικές πληροφορίες αν θα μπορούσατε να με ενημερώσετε. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα από το Μάρτιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έγιναν δύο τετράμηνες κι άλλη μια για 6 μήνες. Σε περίπτωση που λήξει και η 3η σύμβαση και δε γίνει ανανέωση θα μπορώ να πάρω επίδομα ανεργίας? Θεωρητικά θα εργάζομαι ήδη 15 μήνες. Φαντάζομαι ότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι είμαι στην Ελλάδα ένα χρόνο μόνο και έχω κάρτα Ευρωπαίου πολίτη. Επίσης αν γνωρίζεται, μετά από πόσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορεί να γίνει αορίστου?

  Σας ευχαριστώ πολύ και Καλά Χριστούγεννα σε όλους

  1. σε ότι αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι νομοθεσίας. Υπογράφεις διαδοχικές συμβάσεις οπότε μπορείς να διεκδικήσεις ότι καλύπτεις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης. Φυσικά το αντίθετο θα ισχυριστούν τα αφεντικά σου γι αυτό εξάλλου σε βάζουν να υπογράψεις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι απόφαση σου να το τρέξεις σε επιθεώρηση εργασίας κλπ…
   Λογικά όπως τα γράφεις παίρνεις ταμείο ανεργίας αν είναι για 12 μηνο ή για λιγότερο παίζεται. Αν είσαι πολίτης πάντως χώρας μέλους της ευρωπαικής ένωσης μπορείς να μεταφέρεις το χρόνο ανεργίας που είχες και να μετρηθεί και αυτός

   1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Ναι το γνωρίζω ότι μπορούσα να μεταφέρω τα δικαιώματά αλλά δεν ήμουν άνεργη, οπότε αν γίνει θα γίνει μετά τη λήξη κ αυτής της σύμβασης…που ελπίζω να μη χρειαστεί…Καλές γιορτές σε όλους! Με ένα καλύτερο μέλλον εύχομαι!!

 128. Γεια σας..
  Έχω λίγο μπερδευτεί και θα ήθελα τη βοήθειά σας.
  Είμαι εποχιακός υπάλληλος και κατέθεσα τα χαρτιά μου στις 15/11/12.Ενημερώθηκα πως το δώρο Χριστουγέννων από τον Οαεδ θα μπει στις 21/12.Πήγα στην τράπεζα και είδα ότι είχαν καταθέσει 360 € μόνο.Και λέω μόνο διοτι φανταζόμουν πως θα είναι τα 360 το μηνιαιο επίδομα συν κάτι παραπάνω από το δώρο που μου αναλογει.Και σας ρωτάω…μήπως δε δικαιούμαι δώρο?Ευχαριστώ εκ τον προτέρων και καλές γιορτες!

  1. δώρο λογικά δικαιούσαι. Μήπως είναι αυτό; η διαδικασία εγκρισης του ταμείου διαρκει πάνω από μήνα.

   1. Συγνώμη…πως να ειναι αυτό το δωρο?Ολόκληρο το δώρο δε γίνεται στην περιπτωση μου,ετσι δεν ειναι?

    1. το περίεργο είναι να σου ενέκριναν αμέσως το επίδομα ανεργίας γι αυτο το λέμε. Το καλύτερο θα είναι να πας στον ΟΑΕΔ και να ρωτήσεις συγκεκριμένα

 129. ειμαι εποχικη υπαλληλος και φετος συγκεντρωσα 166 ενσημα απο Μαιο εως τελος Οκτωβριου.Χθες μου εβαλαν δωρο χριστουγεννων 45 ευρω! Μου ειπαν δε, ότι βασει της νεας νομοθεσιας αυτα μονο δικαιουμαι!Μπορειτε να με βοηθήσετε αν ειναι όντως έτσι γιατί εχω μπερδευτει και δεν καταλαβαινω τον τροπο υπολογισμού που χρησιμοποιούν.Ευχαριστω.

  1. ποιας νέας νομοθεσίας; στο δώρο θα γίνουν αλλαγές αλλά από το 2013…

 130. Ερώτηση, Είμαι επιδοτούμενη μακροχρόνια ανεργη από 28/8/2012
  στήν περίπτωση αυτή δικαιούμαι δώρο χριστουγέννων?
  Ευχαριστώ

  1. δεν γνωρίζουμε, δεν παίρνει κανείς από εμάς το συγκεκριμένο επίδομα

 131. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ 3 ΜΗΝΩΝ, ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Κ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 99% ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ. ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ-ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑΣ. ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

 132. αν απολυθεις 28-12-2012 αυτή θεωρειται ως ημερομηνια έναρξης του επιδόματος ανεργίας εφόσον πληρώ τις προυποθεσεις κ το δικαιούμαι; μήπως ισχύει το 7μερο και ακολουθήσουν την νέα αποφαη του ΟΑΕΔ για την επιδότηση δηλ. 450 μείον όσες μέρες έχεις επιδοτηθεί από το 2009.

  1. εφόσον πληρείς τις προυποθέσεις η ημερομηνία έναρξης έχει να κάνει από τη χρονική περίοδο που καταθέτεις τα χαρτιά σου. Αν έχεις ξαναμπει τα προηγούμενα 4 χρόνια ταμείο ανεργίας ναι ο νομος για τις 450 μέρες επιδότησης ισχύει αναδρομικά. Δηλαδή θα μετρήσουν μέχρι 4 χρόνια πίσω

 133. Είμαι 29 ετών και δουλεύω 3,5 χρόνια συνεχόμενα. είναι η πρώτη μου (δηλωμένη!) εργασία.είμαι απλήρωτος ΄4 μήνες και το δώρο Χριστουγέννων. η εταιρία δεν πάει καλά..πιθανώς να μην βάζει και ένσυμα το τελευταιο διαστημα(άν γίνετε αυτό)πόσους μήνες θα έχω επίδομα ανέργου αν με απολύσει τον γενάρη?και για ποιό ποσό μιλάμε?360€?

  ευχαριστώ
  Κάλες Γιορτές

  1. με 3,5 χρόνια εργασίας κανονικό επίδομα θα πάρεις για 12 μήνες. (360ευρώ) Για τα υπόλοιπα καλό θα είναι να το τρέξεις για να μην τα χάσεις. Κανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και αν δεν κολλάν και ένσημα καταγγελία και στο ΙΚΑ

 134. Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Μπέρδεψα τις ημερομηνίες που έπρεπε να παρουσιαστώ στον ΟΑΕΔ (αυτή που λέει η κάρτα ανεργείας) με την ημερομηνία που έλεγε το χαρτί της απόφασης για την επιδότηση. Το έχω καθυστερήσει 2 εβδομάδες. Μπορώ να κάνω κάτι σε αυτή την περίπτωση; έχασα το επίδομα;

  1. δεν έχεις χάσει τίποτε πήγαινε αμεσως στον ΟΑΕΔ. Δεν καταλαβαίνω πάντως που είναι το πρόβλημα η κάρτα ανανεώνεται αφού λήξει το επίδομα. Όταν παίρνεις επίδομα ανεργίας δεν ανανεώνεις καμιά κάρτα, απλά την ημερομηνία που θα παρουσιαστείς για το επίδομα σε τσεκαρουν εκείνη τη στιγμή.

   1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είχα την εντύπωση ότι παρόλο που μου δίνουν επίδομα θα έπρεπε εκτός από τις ημερομηνίες που έχει το χαρτί της απόφασης να πηγαίνω και την ημερομηνία που μου είχαν γράψει με αυτοκόλητο πάνω στη κάρτα.

 135. καλησπερα σας…παιρνω απο τον Νοεμβριο ταμειο ανεργειας, δηλαδη μεχρι στιγμης εχω παρει συνολικα επιδομα δυο μηνων κ το δωρο. Το διαστημα εμφανισης μου στον οαεδ ειναι απο 03-12-2012 εως 02-01-2013 κ εγω πηγα εκει στις 20-12 περιπου. Βρηκα ομως δουλεια τωρα κ θα μου κανουν την προσληψη στις 02-01-13.Ποτε να ειδοποιησω τον οαεδ για διακοπη?υπαρχει περιπτωση να μου παρουν πισω τον ενα μισθο επειδη πεφτει μεσα στο προκαθορισμενο διαστημα?

  1. Καθε ανεργος οφειλει να δηλωνει την αναληψη εργασιας μεσα σε 8 ημερολογιακες μερες απο την προσληψη του ή και νωριτερα αν επικειται πληρωμη.Αν δηλαδη χθες ειχαμε προσληψη και αυριο ειναι ημερα πληρωμης,σημερα πρεπει να δηλωθει η αναληψη εστω κι αν δεν εχει το εντυπο της προσληψης. Αυτό ξέρουμε ότι ισχύει. Είναι απαραίτητο να το δηλώσεις νωρίτερα από την 2/1/2013 ; Μην το αμελήσεις πάντως γιατί σε μια πιθανή απόλυση η διαδικασία για να μπεις στο ταμείο θα είναι πιο εύκολη.

 136. καλησπερα , γραφτηκα 1-11-2012 το διαστημα εμφανισης μου ειναι 1-01-2013 εως και 31-01-2013 ξερω πολλα ατομα που εχουν ειδη παρει 2 μηνες και το δωρο , εμενα προσωπικα δεν μου εχει μπει τιποτα στον λογαριαζμο μου , μηπως ξερετε το γιατι???

  1. συνήθως οι διαδικασίες έγκρισης κρατάνε κάνα 2μηνο γι αυτό σου έδωσαν και αυτές τις ημερομηνίες. Συνεπώς τα λεφτά θα μπούνε υποθέτουμε από 1/1/2013. Για τους υπόλοιπους συνάδελφους δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ημερομηνιές τους δώσανε…

 137. Η ερωτηση μου ειναι η εξης,
  Εκανα αιτηση στον για το επιδομα ανεργιας εχοντας μαζεψει τον αριθμο ενσημων , ενα ετος εποχιακη για πρωτη φορα εποχιακη και πρωτη φορα ενσημα και το επομενο ετος δουλευοντας σε μια εταιρεια για εξι μηνες. Τον Νοεμβριο εκανα αιτηση και μου ειπαν οτι μετα απο 2 μηνες θα μαθω αν εχει εγκριθει. Τελη Νοεμβριου ωστοσο μου εκαναν μια προταση για δουλεια με ενσημα την οποια δεχτηκα και ειναι μονο 8 ενσημα το μηνα. Εχω παει στον Οαεδ δυο φορες να ρωτησω αν αυτο ειναι σωστο και αν ακομα δικαιουμαι ταμειο μειωμενο λογω 8 ενσημων αλλα δεν βγαζω ακρη με διωανουν καθε φορα λεγοντας μου πως τιποτα δεν εχει εγκριθει ακομα και δεν ξερει κανεις τι θα γινει. Δεν ξερω αν δικαιουμαι το ταμειο και αν ειναι σωστο να το παιρνω (εφοσον εγκριθει) ενω δουλευω , πολυ λιγες ωρες ομως μιας και ειναι 2 φορες την εβδομαδα. Δεν θα ηθελα να παρω παρανομα το επιδομα δεν ξερω και αν το δικαιουμαι πλεον αλλα δεν βγαζω ακρη. Μηπως θα μπορουσατε να με ενημερωσετε για το τι δικαιουμαι η οχι και αν πρεπει να κανω καποιες αλλες διαδικασιες στον οαεδ? να τους ενημερωσω με καποια χαρτια ? Να σημειωσω οτι η λογιστρια της εταιρειας που ειμαι τωρα ειπε οτι θα κατεθετε τα χαρτια μου τελος αυτου του μηνα δηλαδη ενα μηνα μετα την προσληψη γιατι πηγαινει μια φορα το μηνα μου ειπε και καταθετει. Ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας.

  1. δύσκολη η ερώτηση σου συναδέλφισα…
   γενικά ο ΟΑΕΔ δινει το δικαίωμα για εργασια αφαιρώντας τα μεροκάματα από την επιδότηση. Κοίτα στην ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ που γράφουμε.Λογικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα να επιδοτείσαι παράλληλα, αλλά η λογική σπανίζει εδώ που ζούμε. Κανονικά ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να απαντήσει αμέσως στο ερώτημα σου αλλά φανταζόμαστε ότι ο υπάλληλος που θα ρώτησες από τη στιγμή που εκρεμμεί η έγκριση της επιδότησης δεν θα ήξερε να απαντήσει καθόλου. Μήπως θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο προιστάμενο ή στον ίδιο τον διευθυντή της υπηρεσίας; Αν όχι τώρα άμεσα όταν τουλάχιστον παει η λογίστρια τα χαρτιά στον ΟΑΕΔ; Δεν ξέρουμε κάτι άλλο για να βοηθήσουμε, δεν μας έχει τύχει προσωπικά κάτι τέτοιο.

 138. καλησπ[ερα καλη χρονια περνω ταμειο ανεργιεας και σε ενα μηνα τελιωνει ,προκειτε να πιασω εργασια σε ξενοδοχειο εποχιακος για 5 μηνες οταν απολυθω δικαιουμαι παλι ταμειο ανεργιας ??

  1. ναι θα πάρεις κανονικά να έχεις όμως υπόψη σου ότι θα υπαρξουν αλλαγες
   Ν. 3986/2011: Από 1/1/2013 αν ο άνεργος τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει επίδομαανεργίας για 450 μέρες, τότε χάνει τοδικαίωμα στην επιδότηση. Αν έχειεπιδοτηθεί για λιγότερες από 450 μέρες, δικαιούται επιδότησης τόσο όση είναιη διαφορά με τις ημέρες πού έχει ήδηεπιδοτηθεί. Από το 2014 το όριο είναι οι 400 μέρες.

 139. Αγαπητοί φίλοι γειά σας,
  Το site είναι εξαιρετικό & πολύ βοηθητικό ιδιαίτερα λόγω της απροθυμίας των βαριεστημένων υπαλλήλων του ΟΑΕΔ να μας ενημερώσουν. Θα ήθελα να ζητήσω την άποψη σας για 2 θέματα:
  1. Είμαι σε πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης που λήγει στις 2/5/2013. Βάσει αυτού από όσο μου είπαν στο ΙΚΑ δικαιούμαι ανανέωση βιβλιαρίου υγείας για τις περιόδους 3/2013-2/2014 & ακολούθως 3/2014-2/2015. Για να πάρω ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας από το ΙΚΑ για τα επιπλέον 4 εξάμηνα θα πρέπει μετά την συμπλήρωση του 30ΟΥ έτους ηλικίας να έχω τουλάχιστον 100 ένσημα σε κάθε ημερολογιακό έτος?
  2. Στην φορολογική δήλωση για το έτος 2012 που θα κάνω το 2013, οι αποδοχές μου θα είναι λιγότερες από 12000 ευρώ & αφορούν έσοδα από μισθωτές υπηρεσίες. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνω τις αποδοχές από τον ΟΑΕΔ & την αποζημίωση απόλυσης. Είναι σωστό αυτό? Συνεπώς δικαιούμαι επίδομα για μακροχρόνια άνεργους? Αν ναι ποιο είναι το ποσό & για πόσο διάστημα? Στην περίπτωση που το πάρω θεωρείται κανονική περίοδος επιδότησης από το ΙΚΑ, όσο αφορά Την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας μου?
  Επίσης ήθελα να ρωτήσω πόσο χρόνο μετά τη λήξη της κανονικής επιδότησης μου από τον ΟΑΕΔ δικαιούμαι να υποβάλω αίτηση για το επίδομα αυτό.

  1. ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και μεις ως άνεργοι προσπαθούμε εστω με αυτό το τρόπο να αλληλοενημερωνόμαστε και αν μπορούμε σε κάτι να βοηθάμε άλλους συνάδελφους.
   Σε ότι αφορά το 2).
   Απαντάμε μα βάση αυτά που ξέρουμε ότι ισχύουν, το τι θα κάνεις και τι θα δηλώσεις στην εφορία είναι δικιά σου απόφαση.
   Δηλαδή… σε οτι αφορά τη φορολογική δήλωση πλέον προσμετράται ως εισόδημα και η αποζημιωση απ την απολυση, το ταμείο ανεργίας δεν προσμετράται. Συνεπώς αν πληρείς τις προυποθέσεις μαζί και αυτό της ηλικίας που αναφέρονται στον “οδηγό ανέργων” προφανώς το δικαιούσαι. Το ακριβές ποσό από όσο γνωρίζουμε είναι 200 ευρώ. Λογική η ερώτηση για την ασφάλιση, λογικά απαντάμε πως πρέπει να συνεχίζεται η ασφάλιση στο ΙΚΑ. Αλλά επειδή κανείς από εμάς δεν παίρνει αυτό το επίδομα δεν μπορούμε να ξέρουμε. Μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης και αφού πάρεις και το εφάπαξ βοήθημα κάνεις τα χαρτιά σου για το επίδομα μακροχρόνια άνεργου.
   Σε ότι αφορα το 1) δεν καταλαβαίνουμε τι είδους πρόγραμμα είναι αυτό… Μήπως εννοείς το 12μηνο επίδομα ανεργίας;’Αποψη για το τι είπανε στο ΙΚΑ δεν έχουμε. Από ότι καταλαβαίνουμε από αυτό που σου είπαν στο ΙΚΑ σε καλύπτει. Σε ότι αφορά την ασφάλιση μαζί και την ανανέωση για τα 4εξάμηνα διαβασε προσεκτικά το ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. Δεν γνωρίζουμε ούτε την ηλικία σου ουτε πόσα ένσημα εχεις για να ξερουμε. Αν διαβάσεις τις προυποθσεις πάντως μπορεις να βγαλεις συμπερασμα μόνη σου

 140. Καλησπέρα και κάλη χρονιά.Θα ήθελα αν μπρείτε να με βοηθήσετε γιατί στον ΟΑΕΔ μου τα “μασάνε” και δεν θέλω να την “πατήσω”όπως και στο παρελθόν που έχασα το ταμείο για 2 ένσημα και δεν με είχε ενήμερώσει κανένας παρ’όλο που έτρεχα να βρώ άκρη.Το 2012 κολλούσα 21 ένσημα τον μήνα.1 Ιουλίου απολύθηκα,παίρνω ταμείο ανεργιας και δικαιούμαι ως και τον Φεβρουάριο.Τώρα θα ξεκινήσω να κολλάω πάλι 21 ένσημα τον μήνα απο 1 Φεβρουαρίου(θα κάνω διακοπή του επιδόματος) εώς 31 Μα’ί’ου.Πείτε μου αν είναι ευκόλο,τα υπολογιζω σωστά?Ο Μαιος και ο Ιούνιος του 2012 για το ταμείο που παίρνω τώρα δεν υπολογίστηκαν-άρα μπορούν να υπολογιστούν για νέο ταμείο και εχω 42 ένσημα απο εκεί? Και από Φεβρουάριο εώς Μάιο που είναι να κολλησω τώρα είναι άλλα 84 ένσημα,σύνολο 126.Έχω υπολογίσει κάλα τα ένσημα?!?Για συνέχιση ξέρω οτί χρειάζεται 125 και πάνω,χωρις να υπολογίζονται οι 2 τελευταίοι μήνες.Η δουλειά είναι σε φροντιστήριο μιάς φίλης μου που λειτουργεί και τους θερινούς μήνες και σκέφτομαι να της ζητήσω να με κρατήσει για λίγες ώρες τον Ιούνιο και Ιούλιο και να κολλάω ίσα-ίσα απο 4 ένσημα τον μήνα(τα ελάχιστα)-να μου κάνει δηλαδή τροποποίηση στις ώρες της σύμβασης για το τελευταιο 2μηνο πριν την απόλυση,και να μην χάσω πάλι το επίδομα.Πείτε παρακάλω την γνώμη σας.Έυχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  1. όταν κάνεις τα χαρτιά σου για το ταμείο υπολογίζονται όλοι οι μήνες το τελευταίο 12μηνο οπότε υπολογίζονται ο μαιος και ο ιουνιος του 2012. Kαλά φαίνεται να τα υπολογίζεις. Οι 2 τελευταίοι μήνες βέβαια όπως λές δεν πιάνονται. Ναι κολλα όσα ένσημα μπορείς αφού έχει η φίλη σου το φροντιστήριο για να μπεις όσο δυνατόν περισότερο χρόνο ταμείο. Αλλά αφού το έχεις μελετήσει αρκετά το θέμα γιατί έκανες την ερώτηση; 🙂

   1. Γιατί όπως είπα και στη αρχή,όσες φορές απευθύνθηκα στον ΟΑΕΔ τη&si