Εισήγηση στην εκδήλωση-συζήτηση “κρατική καταστολή και ταξική αλληλεγγύη-η υπόθεση του Π.Καπετανόπουλου

κρατική καταστολήΔεν θα μιλάει και δεν θα κουνιέται κανείς!

Σύμφωνα με αυτό το «μότο» δρα το κράτος έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλλει και μονιμοποιούν για να σώσουν την κυριαρχία τους. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και άπτονται όλου του φάσματος των εργατικών και κοινωνικών αγώνων: καταστολή στις κινητοποιήσεις, επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών και των απεργών του μετρό, σπάσιμο της απεργίας των χαλυβουργών, επιθέσεις στις καταλήψεις, ποινικοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνίας για την ανενόχλητη υπερεκμετάλλευση των ορυχείων της, προσαγωγές και συλλήψεις σε κάθε πολίτη που αντιστέκεται.
Ένα από αυτά τα παραδείγματα που έχει και κάποια ειδικά χαρακτηριστικά είναι η σύλληψη του συναγωνιστή Π.Κ.
Ο Π.Κ. συνελήφθη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου της 21ης Ιουλίου γιατί διαμαρτυρήθηκε σε αστυνομικούς της ομάδας αη-ΔΙΑΣ που κακοποιούσαν έναν συλληφθέντα μετανάστη έξω από την πολυκατοικία που μένει. Τόσο ο Π.Κ όσο και ο μετανάστης οδηγήθηκαν στο Α.Τ Κολωνού όπου κρατήθηκαν το βράδυ.
Το πρωί της Κυριακής οδηγήθηκαν στα δικαστήρια για να περάσουν από εισαγγελέα και ανακριτή. Ο Π.Κ. ήταν ήδη κατηγορούμενος με τρία πλημμελήματα. Εκεί η εισαγγελέας προσθέτει και την κακουργηματική κατηγορία «απλή συνεργεία σε ληστεία» και διατάσσει το σχηματισμό κοινής δικογραφίας (με τον μετανάστη).
Στην συνέχεια ο Π.Κ. επιστρέφει στο Α.Τ Κολωνού και από κει μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ όπου κρατείται μέχρι την Τρίτη οπότε περνάει από ανακριτή. Η ανακρίτρια αφήνει ελεύθερο τον Π.Κ. χωρίς περιοριστικούς όρους αλλά και τον μετανάστη με περιοριστικούς όρους (να σημειώσουμε εδώ ότι ο μετανάστης δεν είχε χαρτιά και ήταν κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία).
Ένα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι απαιτείται να είμαστε όλοι σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση γιατί και λίγες ώρες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες στην εξέλιξη τέτοιων υποθέσεων.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, ψηφίζεται το τρίτο Μνημόνιο και ο νόμος 4093/2012, σύμφωνα με τον οποίον αν ένας δημόσιος υπάλληλος παραπέμπεται αμετακλήτως για κακούργημα τίθεται αυτοδικαίως σε αργία μέχρι την τελεσίδικη αθώωσή του. Έτσι ο Π.Κ. κινδυνεύει να στερηθεί τη δουλειά και τον μισθό του μέχρι να αθωωθεί τελεσίδικα.
Ενώ η αντιεισαγγελέας Εφετών με πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών στις 17/1/2013 έχει ζητήσει την απαλλαγή του Π.Κ. από την κακουργηματική κατηγορία, εμείς δεν εφησυχάζουμε αφού η κατηγορία παραμένει. Επιπλέον, γιατί ακόμα και αν αρθεί το κακούργημα, παραμένουν τα τρία πλημμελήματα τα οποία είναι ικανά και σε καταδίκη ετών να οδηγήσουν και δεν ξέρουμε πώς και αν θα συνδυασθούν με τον 4093/2012. Δηλαδή αν θα «μαγειρέψουν» τις πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα. Το θέμα του νόμου 4093/12 είναι πολύ σημαντικό και ευρύ και αφορά όσους δημόσιους υπαλλήλους διώκονται ή θα διωχθούν για λόγους κινηματικούς, ευσυνειδησίας ή και αξιοπρέπειας. Θεωρούμε όμως ότι είναι δύσκολο να καταπιαστεί με αυτό η σημερινή συζήτηση.
Από την εμπειρία του συντρόφου Π.Κ φαίνεται καθαρά ότι το κράτος δεν διστάζει να ποινικοποιήσει οποιονδήποτε στέκεται απέναντι στο «πολιτικώς ορθό», που προστάζει να κοιτάς τη δουλειά σου και να μην προσφέρεις βοήθεια σε κανέναν, ποσο μάλλον σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως ένας μετανάστης. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Σύντροφοι και συναγωνιστές. Είναι φανερό πια ότι οι εποχές των «παχιών αγελάδων» έχουν παρέλθει προ πολλού. Το κράτος έχει απεκδυθεί τον προνοιακό του ρόλο και έχει κρατήσει μόνο τον κατασταλτικό. Τα ερωτήματα που μας απασχολούν – και δεν είναι συγκυριακά και μόνο – είναι:

• τι αλλαγές ακριβώς βιώνουμε;
• πώς το ανταγωνιστικό κίνημα απαντά στην κλιμάκωση της καταστολής και του κοινωνικού εκφασισμού;
και πολύ περισσότερο
• πώς θα διαμορφώσουμε μια επιθετική στρατηγική ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *