Τον Ιούνιο του 2012 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο (ουσιαστικά το σωματείο των εργαζομένων) έχασαν τη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα και επειδή θεώρησαν ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης είχε ο συνήγορος τους, πήραν την απόφαση να προσλάβουν έναν πιο έμπειρο δικηγόρο – έναν εργατολόγο με γνώση και εμπειρία σε εργατικές διεκδικήσεις. Το σωματείο συμφώνησε να προσλάβει τη δικηγόρο που πρότειναν οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας, ουσιαστικά οι διευθυντές.
H απόφαση αυτή αποδείχθηκε λάθος γιατί εγκλώβισε το σωματείο για μήνες στις επιδιώξεις των διευθυντών και των δικηγόρων:
Τις μέρες εκείνες επρόκειτο να εκδικαστούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα. Στην Αθήνα, για τους εργαζόμενους των Γραφείων, στα Μελίσσια και στη Θήβα, για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου.
Μετά από συμβουλή της εργατολόγου η δίκη των εργαζομένων στα γραφεία που θα γινόταν στην Αθήνα αναβλήθηκε. Αντίθετα οι εργαζόμενοι του εργοστάσιου προχώρησαν στη δίκη τον Ιούλιο του 2012 στη Θήβα, κερδίζοντας τέσσερις μισθούς, με τον πρώτο δικηγόρο, ο οποίος αμέσως μετά αντικαταστάθηκε.
Τον Αύγουστο του 2012 η εργατολόγος, ήρθε σε συμβιβαστική συμφωνία με τους δικηγόρους της εργοδοσίας. Ήταν η πιο εύκολη και γρήγορη «δικαστική» λύση, αφού η άλλη λύση, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, κοστίζουν σε χρήμα και θέλουν περισσότερο χρόνο για να δώσουν κάποιο αποτέλεσμα. Αποτελούσε όμως λύση ο πλειστηριασμός για τους εργάτες; Εκτός από λίγο χρόνο και κάποιο χαρτζιλίκι από τα πλειστηριασμένα στοιχεία τι άλλο θα κέρδιζαν;Η συμφωνία προέβλεπε παραχώρηση στους εργαζόμενους του στοκ του εργοστασίου, ενώ οι εργαζόμενοι θα πάγωναν τις δικαστικές διεκδικήσεις τους για επιδίκαση υπερημεριών και αποζημιώσεων. H αρχική συμφωνία έληγε στα μέσα Οκτωβρίου του 2012 παρατείνεται όμως με συναίνεση των δυο πλευρών. Ταυτόχρονα παπαγαλάκια μιλούσαν για επενδυτές που έρχονταν και θα άνοιγαν το εργοστάσιο. Η εργατολόγος βέβαια έχει πληρωθεί προκαταβολικά τα έξοδα για τις δίκες που κατά τη κρίση της θα χρειασθούν για να λήξει η υπόθεση. Έχει επίσης πάρει προκαταβολικά τα έξοδα που κατά την κρίση της θα χρειασθούν για να διεκδικήσει για τους εργαζόμενους χρέη τρίτων προς την εταιρεία. Χρέη που ούτε οι ιδιοκτήτες μπόρεσαν να πάρουν.
Οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν έτσι στην παγίδα. Παγώνοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε μορφή αγωνιστικής πάλης και διεκδίκησης.
Από το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του χειμώνα πραγματοποίησαν φορτώσεις από το στοκ. Τα χρήματα από τις φορτώσεις μαζί με το επίδομα επίσχεσης πρόσφερε για κάποιους μήνες ένα εισόδημα στους εργαζόμενους.
Όμως φοβόμαστε ότι ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το τίμημα της συμφωνίας.
Εδώ και λίγες εβδομάδες η εργοδοσία έχει πληροφορήσει τους εργαζόμενους ότι επειδή μέσω των φορτώσεων έχει πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που τους οφείλει, τους τέσσερις μισθούς δηλαδή που τους έχουν επιδικαστεί στη Θήβα τον Ιούλιο του 2012, ζητάει για να συνεχίσει να επιτρέπει τις φορτώσεις, να παρατείνει δηλαδή τη συμφωνία, το 50% από τα τιμολόγια των επόμενων φορτώσεων. Ταυτόχρονα η δικηγόρος αμείβετε παίρνοντας ποσοστά από τις πωλήσεις των φορτίων. Η νέα πρόταση της εργοδοσίας μειώνει δραματικά τα έσοδα των εργαζομένων από τις φορτώσεις. Επιπλέον η παράταση της συμφωνίας, έχει απαλλάξει έστω και προσωρινά ( λόγο του συμβιβασμού εργαζομένων-εργοδότη και της χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας που επιτείνεται από τις αναβολές και τις συνεχώς αυξανόμενες υποθέσεις εργατικών διαφορών που δημιουργούν κορεσμό στα πινάκια των δικαστηρίων) τους εργοδότες από τις επιπλέον οφειλές προς τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες αποφάσεις που να τους επιδικάζουν χρήματα από υπερημερίες και αποζημιώσεις και η εκδίκαση αυτών των απαιτήσεις μεταφέρεται σε αόριστο μελλοντικό χρόνο.
Όπως είναι φυσικό δημιουργούνται έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους, από τη στιγμή που η πραγματική ανεργία καλπάζει, με 2εκ ανέργους και επισφαλείς εργαζόμενους ενώ οι πραγματικές λύσεις, επενδύσεις με απασχόληση που να εξασφαλίζει την διαβίωση τους. δεν εμφανίζονται στον ορίζοντα.
Αφού η «χρυσή αγελάδα» ψόφησε, πόσο θα τους συντηρήσει το κουφάρι της;
Στην συνέλευση που έγινε στις αρχές Απριλίου οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την εργατολόγο να τους κάνει δικαστική απόλυση καθώς το επίδομα επίσχεσης τελειώνει. Η εργατολόγος ενώ παλαιότερα είχε η ίδια τονίσει αυτήν την δυνατότητα πρόβαλε προσκόμματα. Η απόλυση φαίνεται ελκυστική εξέλιξη αυτή την στιγμή για πολλούς εργαζόμενους καθώς θα τους εξασφαλίσει επίδομα ανεργίας για το επόμενο 12μηνο. Η εργατολόγος ζήτησε από τους εργαζόμενους να περιμένουν λίγες εβδομάδες ακόμα γιατί υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν την εταιρεία
Οι εργαζόμενοι της PLEXACO πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα από τέτοια ψευτοδιλήμματα.
Χρειάζεται τώρα άμεσα ο συντονισμός με άλλα σωματεία της περιοχής, κοινές δράσεις κτλ. Τέτοια πρόθεση βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η κατάσταση όμως για τους εργαζόμενους σύντομα θα γίνει πιεστική. Πότε θα έχουν οι εργαζόμενοι δικαστικές αποφάσεις που να κατοχυρώνουν τις δίκαιες απαιτήσεις τους .
Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, μέσα από νέες γενικές συνελεύσεις να επανεξετάσουν την πορεία τους, μαζί και τις λύσεις που απέρριψαν σε ένα προηγούμενο στάδιο, γιατί προέβλεπαν αλλιώς τις εξελίξεις.