Σχετικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

Για τους συνάδελφους που παίρνουν ή έπαιρναν επίδομα ανεργίας και ρωτάνε σχετικά με το δώρο χριστουγέννων οι αλλαγές που έχουν γίνει για να μπορέσετε να υπολογίσετε τι δικαιούστε είναι οι εξής

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 39 του ν.3986/2011 αντικαθίσταται η παρ. 5 του άρθρου 19 του ν.δ.2961/1954 (Α΄ 197) ως εξής:

β. Για τις εορτές των Χριστουγέννων ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.»

Με την παρ. 3 του ως άνω νόμου, ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων της παραγράφου 2 ορίζεται η 1.7.2012.

Η μεταβολή που επέρχεται εξ αιτίας της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης στον τρόπο υπολογισμού της οικονομικής ενίσχυσης του Πάσχα και των Χριστουγέννων για όσους ασφαλισμένους λαμβάνουν επιδότηση τακτικής ανεργίας συνίσταται στα εξής:

Β) Ως προς την οικονομική ενίσχυση των Χριστουγέννων, η μεταβολή έγκειται στο ότι για κάθε μήνα επιδότησης από την 1 Μαΐου κάθε έτους, η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για έξι (6) που ήταν στο παρελθόν και για να λάβουν ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από την 1 Μαΐου έως την 31 Δεκεμβρίου ενώ στο παρελθόν αρκούσε η ύπαρξη διαστήματος τετράμηνης επιδότησης μετά την 1 Μαΐου για να λάβουν ως Δώρο ένα μήνα επιδότησης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν δύναται ασφαλισμένος να λάβει περισσότερα από 25 ημερήσια επιδόματα ως οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων.

Παραδείγματα:α) Ασφαλισμένος που επιδοτείται για το διάστημα από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 31 Οκτωβρίου, με το προηγούμενο καθεστώς υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων θα ελάμβανε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ως Δώρο, ενώ με τις προβλέψεις της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

β) Ασφαλισμένος με διάστημα τακτικής επιδότησης από 1 Μαΐου έως την 26 Δεκεμβρίου θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων 21 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *