ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”

ΛΕΜΕ OXI ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ- ΑΝΕΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (κοινωφελής, voucher επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας) δεν αφορούν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Αφορούν στην ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, έτσι όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή» καλύπτουν θέσεις που ανοίγουν λόγω των απολύσεων που πραγματοποιεί και θα πραγματοποιεί η κυβέρνηση.

Σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στα προγράμματα

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ΦΕΚ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ 2013)  και τα ερμηνευτικά έγγραφα του υπουργείου εργασίας του Ιανουαρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014 θεωρούνται ότι είναι εκτός εργατικού δικαίου. Οι συμβάσεις χαρακτηρίζονται ως “ειδικού σκοπού” εξαιρώντας έτσι τους εργαζόμενους στα προγράμματα, από ότι δικαιώματα υπάρχουν ακόμα (άδειες, επιδόματα κλπ). Με αυτό το τρόπο γίνεται ένα βήμα παραπάνω για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της εξαρτημένης εργασίας σε αντιδραστική κατεύθυνση

Να σημειώσουμε το εξής. Η έννοια της εξαρτημένης σχέσης εργασίας δεν προσδιορίζεται ούτε από την εργατική νομοθεσία ούτε με το αστικό δίκαιο. Αλλά από τη νομολογία και τη νομική επιστήμη. Αμφισβητώντας έτσι τον βασικό πυλώνα του εργατικού δικαίου (εξαρτημένη σχέση εργασίας) αμφισβητείται και καταργείται η ίδια η εργατική νομοθεσία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (μαζί με τα voucher) πλέον επεκτείνονται και στον ιδιωτικό τομέα.  Ό,τι αλλαγές (θετικές ή αρνητικές), πραγματοποιούνται σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων είναι πάντα αποτέλεσμα της έντασης, της χρονικής πυκνότητας και της ριζοσπαστικότητας των αγώνων της εργατικής τάξης ή της απουσίας αυτών.  Συνεπώς, η δικιά μας απάντηση ως άνεργοι και εργαζόμενοι για να είναι νικηφόρα πρέπει να  είναι συλλογική, πολιτική και αντιθεσμική. Όσο η οργάνωση, σκέψη, δράση και κινητοποίηση του εργατικού κινήματος κινείται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το κράτος η υποχώρηση, η απογοήτευση και η ήττα είναι αναπόφευκτη.

Σε μια χώρα 1.500.000 ανέργων με την μισή σχεδόν εργατική τάξη να είναι άνεργη (το εργατικό δυναμικό το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανέρχονταν σε 3.595.900 άτομα), και την άλλη μισή να είναι απλήρωτη ή υπό καθεστώς μερικούς απασχόλησης, τα θεσμικά και οριοθετημένα από το κράτος σωματεία και οι τυπικές συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες δεν αρκούν για να αντιδράσουμε. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η στάση της ΓΣΕΕ όπου όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της αφαίρεσαν την δυνατότητα υπογραφής γενικής συλλογικής σύμβασης δε δίστασε να μετατραπεί ανοιχτά σε αφεντικό συμμετέχοντας στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας και σε όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια στοιχειώδη θέματα σε ότι αφορά τους όρους εργασίας. Αναρτούμε μια σειρά από έγγραφα σχετικά με τις μέρες ασφάλισης ή την πληρωμή των αργιών. Ανάλογα προβλήματα έχουν προκύψει στο παρελθόν και χρήσιμο είναι να τα γνωρίζουμε για να μπορούμε να απαντάμε στις αυθαιρεσίες που εκδηλώνονται. Να υπενθυμίσουμε ότι ανά πάσα στιγμή με κάποια υπουργική απόφαση πιθανόν να αλλάξουν οι οδηγίες. Η απροσδιοριστία των όρων εργασίας είναι ένας από τους βασικούς όρους “επιτυχίας” της επισφάλειας και των νέων εργασιακών σχέσεων

Συμπληρωματικά:

  • οι επιβλέποντες φορείς υποχρεούνται να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας.  (διαβάστε αναλυτικά στο ΦΕΚ) . Το προηγούμενο χρονικό διάστημα συνέβησαν αρκετά εργατικά “ατυχήματα” εργαζομένων στη “κοινωφελή εργασία” που κατέληξαν ακόμα και σε θανάτους συναδέλφων. Όταν συμβαίνουν πρέπει χωρίς δισταγμό να τα καταγγέλουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες
  • Τα ένσημα είναι συντάξιμα. Συνεπώς όποιος/α πληρεί τις προυποθέσεις μπορεί να πάρει ταμείο ανεργίας.  Αν δεν τις πληρεί μπορεί να γίνει αίτηση για το τριμηνιαίο βοήθημα

Η ανατροπή των νέων εργασιακών σχέσεων περνάει αναγκαστικά από την ανατροπή των μνημονίων. Και η ανατροπή των μνημονίων και κάθε είδους κυβέρνησης, περνάει μέσα από τη ριζική κοινωνική αλλαγή, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και οι ίδιοι να διαχειριστούν τα μέσα παραγωγής, τις θέσεις εργασίας και τον παραγόμενο πλούτο σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που προωθούν την ενοικιαζόμενη και επισφαλή εργασία.
  • Καμία διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ λόγω άρνησης θέσης στην κοινωφελή εργασία.
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όσους εξαναγκάζονται να εργαστούν στα παραπάνω προγράμματα.
  • Να μην μηδενιστεί ο χρόνος ανεργίας για όσους συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
  • Επίδομα, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους τους ανέργους, για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.

2 απαντήσεις στο “ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ””

  1. Μπορεί ένα άτομο που προσλήφθηκε σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να ανοίξει και μία επιχείρηση. Δηλαδή το πρωί να δουλεύει στο πρόγραμμα που προσλήφθηκε κοινωφελές και το απόγευμα σε δικό του μαγαζί?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *